Piet Hein, Beyoncé of X: het maakt wél uit
Koningsdag is een van de belangrijkste Nederlandse feestdagen – althans, zo leren asielzoekers het als ze in Nederland willen inburgeren. Het klopt in elk geval dat vrijwel elke volwassene warme herinneringen heeft aan de spelletjes op het schoolplein, het zingen van het Wilhelmus en andere vaderlandse liederen.
Voor veel kinderen zijn de Koningsspelen de moderne variant van het zakkenlopen en koekhappen. Sinds 2013, toen koning Willem Alexander de troon besteeg, organiseren duizenden basisscholen op de laatste vrijdag voor Koningsdag een sportdag, een dag vol activiteiten en een gezamenlijk ontbijt. Circa 1,2 miljoen kinderen doen daar aan mee.
Elk jaar is er een speciaal themalied waar de kinderen dansbewegingen bij maken om zich op te warmen voor de spelletjes die volgen. Dat zou best kunnen op melodieën als die van ”Piet Hein” of ”Merck toch hoe sterck”, maar de organisatoren kiezen liever voor moderne varianten. Overigens zijn die evenmin waardenvrij als de oude liederen, want in 2014 ging het lied over beroemdheden als Ronaldo, Michael Jackson en Beyoncé.
Met de tekst van het lied van dit jaar bereiken de Koningsspelen echter een nieuw dieptepunt. Het lied heet ”Zij aan zij”; dat is de naam van een bekende website „voor vrouwen die van vrouwen houden.” De tekst bevat ook woorden met een seksuele lading. De auteurs geven aan dat ze zich daarvan niet bewust waren en dat ze doelden op een dansbeweging. Zo’n excuus valt echter niet te bedenken voor het kwalijkste deel van de tekst: „Kijk hoe mooi, in de mix, hij of zij of X”. Dat wijst op „het belang van inclusiviteit”, legt een woordvoerder uit: iedereen is welkom in de samenleving. In het bijbehorende filmpje blijkt dat de kinderen niet goed begrijpen waar die X op slaat. Een van hen legt uit dat het gaat om genderneutraliteit: dat je een beetje jongen en een beetje meisje bent, of geen van beide. Haar antwoord wordt beloond met een groen vinkje. Er kan dus geen twijfel bestaan over de boodschap die de makers hebben met deze tekst: je geslacht doet er niet toe. Of dat ook de reden is waarom de kinderfiguurtjes op de bijbehorende website in snel tempo van geslacht veranderen, blijft onduidelijk.
Nu zal elke ouder beseffen dat kinderen door het zingen van dit lied zich niet meteen gaan melden bij een genderkliniek. Toch is er alle reden om alert te zijn en deze teksten resoluut af te wijzen. Ze staan niet op zichzelf maar maken deel uit van een denkpatroon, een on-Bijbelse ideologie die de scheppingsorde moet doorbreken: de gedachte dat ieder vrij is om z’n geslacht te kiezen. „Daarom staan we zij aan zij, maakt niet uit”, zo vervolgt het lied.
De geschiedenis heeft geleerd dat taal wel degelijk een krachtig middel kan zijn om ideologieën ingang te laten vinden. Helaas worden mensen die werkelijk lijden aan genderdysforie hier niet mee geholpen. Integendeel, voor hen maakt het wél uit welk geslacht ze hebben.