Wetenschappers uit meer dan honderd landen roepen de wereld op om plannen om schade door klimaatverandering te beperken.
De zogeheten ”Groningen Scientific Declaration” werd vrijdag tijdens een online event door vijf Nobelprijswinnaars gelanceerd. In totaal staan er onder de verklaring handtekeningen van bijna 3000 wetenschappers, waaronder 240 Nederlanders. Het manifest komt in aanloop naar een internationale klimaattop die Nederland maandag houdt.
De wetenschappers wijzen op enorme schade die klimaatverandering veroorzaakt. Zo kostten klimaatgerelateerde rampen alleen al in de jaren 2016 tot en met 2018 zo’n 540 miljard euro. Droogtes, branden, overstromingen en orkanen eisten hun tol. In 2100 kunnen de economische kosten van klimaatverandering –bij een opwarming van 1,5 graad– opgelopen zijn tot bij elkaar 45 biljoen euro, blijkt uit onderzoek.
Omdat klimaatverandering voor een deel onontkoombaar is en de gevolgen ervan zelfs al zichtbaar zijn, moet worden geïnvesteerd in het aanpassen aan die gevolgen, aldus de wetenschappers. Gebeurt dat niet, dan liggen toenemende armoede, watertekorten en landbouwverliezen op de loer.
De verklaring komt aan de vooravond van een belangrijk internationaal congres dat maandag in Amsterdam gehouden zal worden. Climate Adaptation Summit (CAS 2020) is een online-event. Aan de top nemen diverse wereldleiders deel. Het is de eerste keer dat er internationaal een top wordt georganiseerd die alleen gaat over klimaatadaptatie, het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Tijdens een onlinepersbriefing sprak Ban Ki Moon van een „ongelooflijk belangrijke top.” De voormalige secretaris-generaal van de VN stelt dat veerkracht tegen klimaatverandering „niet een nice-to-have, maar een must-have” is. Volgens hem is er namelijk „geen vaccin” waarmee het klimaatprobleem snel kan worden opgelost.
De Nederlandse hoogleraar Patrick Verkooijen, directeur van het Global Center on Adaptation dat de top organiseert, zei te hopen dat de klimaattop een keerpunt zal zijn. Volgens hem kunnen de miljarden aan coronanoodsteun ingezet worden met oog voor klimaatadaptatie.
Naast het manifest verscheen er vrijdag ook een onderzoeksrapport over klimaatadaptatie. Landen wereldwijd zouden 300 miljard dollar per jaar moeten uittrekken aan klimaatadaptatie. Volgens het rapport levert een investering van 1,8 biljoen dollar in klimaatbestendige infrastructuur, vroegtijdige waarschuwingssystemen voor extreem weer, het herstellen van mangrovebossen en het werken aan waterveiligheid 7,1 biljoen dollar op aan voordelen.
Behalve wetenschappers kwamen ook jongeren uit 120 landen met een verklaring. Zij roepen op tot meer actie.