Twitter blokkeert Trump vanwege risico op aanzetten tot geweld
Bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door aanhangers van president Trump in Washington zijn woensdag vier doden gevallen, meldt de hoofdstedelijke politie. De politie heeft 52 arrestaties verricht. Volg de laatste ontwikkelingen in het liveblog.
Advertentie
Twitter heeft het account van de Amerikaanse president Donald Trump voor de tweede keer binnen enkele dagen geblokkeerd. Dit keer gaat het om een permanente ban. „Na bestudering van de tweets van @realDonaldTrump en de context ervan hebben we het account permanent geblokkeerd vanwege het risico op het aanzetten tot geweld,” schrijft het bedrijf in een korte verklaring op het besluit.
Donderdag zette Twitter het privé-account van Trump, dat 88 miljoen volgers heeft, al een half etmaal op zwart. Het bedrijf wilde dat de president drie tweets van woensdag zou verwijderen. Na verwijdering mocht hij voor straf 12 uur lang niets tweeten.
Twitter waarschuwde al dat als Trump door zou gaan met zulke tweets, hij permanent geblokkeerd zou worden. Ook Facebook en Instagram hebben de accounts van Trump in elk geval tot na de inauguratie van Joe Biden op zwart gezet.
Twitter plaatste sinds de verkiezingen in november waarschuwingen bij berichten van de president waarin hij onjuistheden, zoals over de uitslag van de verkiezingen verspreidde. De berichtensite waarschuwde dat informatie in die tweets „mogelijk misleidend” of „in twijfel getrokken” is.
Trump claimde totdat zijn account geblokkeerd werd nog steeds dat hij de winnaar van de verkiezingen is. Die bewering is onjuist. Het kiescollege heeft Joe Biden tot definitieve winnaar van de verkiezingen uitgeroepen en beide kamers van het Congres hebben die uitslag formeel erkend.
De zoon van Trump, Donald Trump Jr. reageerde op Twitter boos op de blokkade van zijn vader: „We leven in het 1984 van George Orwell. Vrije meningsuiting bestaat niet langer in Amerika, die is vermoord door big-tech. Wat er nog van over is, is slechts voor een paar uitverkorenen. Dit is absolute waanzin!”
De aankomende Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat hij lange tijd president Trump ongeschikt vond voor zijn ambt, maar dat het nu aan het Amerikaanse parlement is of ze een poging willen doen om hem af te zetten.
Biden reageerde vrijdag op de bestorming van het Capitool door aanhangers van Trump, maar onthield zich van een oordeel over de vraag of Trump de kleine twee weken die hij nog te gaan heeft, ook moet uitzitten. Democratische partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden bereiden een afzettingsprocedure voor.
„Wat het Congres beslist, is aan hen”, zei Biden, die eraan toevoegde dat hij zich vooral bezighoudt met het versnellen van het vaccinatieproces en herstel van de economie.
Immoreel, onrechtvaardig, gevaarlijk en onvergeeflijk. Zo noemt de ethicus van de Zuidelijke Baptisten, dr. Russell Moore de aanval op het Capitool. Veruit de meeste evangelicale leiders in de VS veroordelen de rellen van woensdag. Maar niet iedereen noemt Trump de kwade genius.
Vijftien mensen worden aangeklaagd voor hun aandeel in de bestorming van het Capitool in Washington, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag laten weten. Het gaat onder anderen om een man met molotovcocktails in zijn auto vlakbij het parlement, een indringer die een agent heeft geslagen, een Trumpsupporter met een vuurwapen en een man die inbrak in de kantoren van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
De man in de kamer van Pelosi werd vrijdag aangehouden in de staat Arkansas. Een foto waarop hij met zijn benen op het bureau van Pelosi zat, werd woensdag veel gedeeld. De man wordt er onder meer van beschuldigd zich met geweld toegang te hebben verschaft tot verboden terrein en diefstal van publiek bezit.
Een woordvoerder van Pelosi zei vrijdag dat er een laptop was gestolen uit haar kamer, al is niet duidelijk of de man uit Arkansas daar verantwoordelijk voor is. Ook een Democratische senator meldde diefstal van zijn laptop.
De federale politie FBI zei vrijdag dat honderden agenten bezig zijn nog meer bestormers van het Capitool op te sporen. Ze verwachten nog tientallen mensen aan te houden.
Het afzetten van president Trump zal de Verenigde Staten alleen maar verder verdelen, met een ambtstermijn die nog maar twaalf dagen duurt. De leider van Trumps Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zegt dat in een verklaring.
De Democratische voorzitter van het Huis Nancy Pelosi wil dat de „losgeslagen” Trump opstapt vanwege zijn rol in de bestorming van het Amerikaanse parlement, of dat vicepresident Pence en de regering hem daartoe dwingen. Zo niet, dan willen de Democraten een afzettingsprocedure beginnen.
Daarover zou volgende week kunnen worden gestemd, om te beginnen in het Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten een meerderheid hebben. Daarna zou de door Republikeinen gedomineerde Senaat er nog mee moeten instemmen.
McCarthy benadrukt dat het land zwaargewond is geraakt door de bestorming van het Capitool en pleit net als Trump voor „genezing”. Hij heeft contact gezocht met Trumps opvolger Joe Biden en wil hem later vrijdag spreken over hoe het land weer kan worden samengebracht.
McCarthy noemt de bestormingsacties „onaanvaardbaar, ondemocratisch en on-Amerikaans”. Hij schrijft dat de verantwoordelijken voor het geweld, waarbij vijf doden vielen, zullen worden berecht. „Wetteloosheid en extremisme hebben geen plaats in onze manier van leven.”
De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft met de hoogste militair in de VS gesproken over voorzorgsmaatregelen tegen president Donald Trump. Die moeten voorkomen dat Trump vijandelijkheden begint of een nucleaire aanval inzet in de kleine twee weken dat hij nog aan de macht is.
In een brief aan collega’s waarschuwde Pelosi vrijdag voor het gevaar van deze „losgeslagen president”. Ze riep op er alles aan te doen om het Amerikaanse volk te beschermen „tegen zijn onevenwichtige aanval op ons land en onze democratie”. Pelosi noemde Trump eerder al een „enorm gevaarlijk persoon die een gewapende opstand tegen ons land heeft aangewakkerd”.
De Democraten werken al aan plannen om Trump uit zijn ambt te zetten vanwege de bestorming van het Amerikaanse parlement door zijn aanhangers. Volgende week kan het Huis van Afgevaardigden zich hier al over uitspreken, waarna de Senaat het laatste woord heeft.
Op 20 januari verdwijnt Trump sowieso uit het Witte Huis, wanneer Joe Biden beëdigd wordt als nieuwe president van de Verenigde Staten.
Enkele demonstranten die woensdag het Capitool in Washington bestormden, droegen ook christelijke vlaggen en symbolen met zich mee. Niet iedereen was daar even blij mee.
Premier Mark Rutte ziet een bijzondere rol weggelegd voor Nederland in de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, nu het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. We zien allemaal uit naar de inauguratie van de nieuwe president”, zei Rutte over de aanstaande beëdiging van Joe Biden op 20 januari. „Nederland en de Verenigde Staten zijn hechte bondgenoten. Zeker met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU wacht ons een bijzondere rol als wellicht het meest trans-Atlantische land van de EU.”
Rutte ging ook nog in op de bestorming van het Amerikaanse Congres eerder deze week. „Het is ontzettend belangrijk dat parlementariërs altijd veilig en onafhankelijk hun werk kunnen doen. Dit had dus niet mogen gebeuren”, aldus de premier. „Gelukkig blijkt het democratisch proces in de Verenigde Staten onstuitbaar, en is zowel de uitslag als daarmee de overwinning van Joe Biden bevestigd”, constateert Rutte.
Een vergelijking tussen de onvrede bij Amerikaanse kiezers die het Capitool bestormden, en mensen die zich in Nederland politiek ontheemd voelen, wil Rutte niet maken. Het is één ding om te kijken hoe je opvattingen van de politieke flanken een plek kan geven, aldus de premier, maar „dit zijn zulke idioten, die dit deden, dit heeft niets te maken met politieke onvrede. Dit zijn gekken die het parlement bestormden. Daar kan je nooit begrip voor hebben”.
De premier benadrukt dan ook dat hij „mensen die nu besluiten op de PVV te stemmen op geen enkele manier gelijk wil schakelen met mensen die het parlement in Washington bestormden. Dat heeft niéts met elkaar te maken”.
Donald Trump is op 20 januari niet aanwezig bij de inauguratie van Joe Biden. Die wordt dan officieel de 46e president van de Verenigde Staten. De vertrekkende Trump liet op Twitter weten dat hij niet van de partij is bij de ceremonie, zoals door velen al werd verwacht. Zijn vicepresident Mike Pence is er wel bij.
„Aan allen die het hebben gevraagd, ik zal niet naar de inauguratie gaan op 20 januari”, aldus Trump. Mogelijk verlaat hij Washington al een dag eerder, zo is volgens bronnen van persbureau Reuters in het Witte Huis besproken.
Trump gaf afgelopen nacht min of meer toe de verkiezingen te hebben verloren. „Nu het congres de uitslag heeft geratificeerd, zal er een nieuwe regering aantreden op 20 januari en is het zaak dit vreedzaam en soepel te laten verlopen”, zei de vertrekkende president in een video.
Ondertussen willen de Democraten vanwege de bestorming van het Capitool door Trumpaanhangers dat vicepresident Pence en de ministers uit Trumps regering de president van zijn functies ontheffen door het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet te activeren. Pence ziet daar volgens enkele van zijn adviseurs geen heil in. Als dat inderdaad het geval is, willen de Democraten in het Congres een afzettingsprocedure opstarten, waar mogelijk volgende week over wordt gestemd.
Advertentie
Zondagmiddag wordt op het Museumplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen fascisme. De directe aanleiding voor de demonstratie is de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten door Trump-aanhangers. Meer dan tien verschillende organisaties zijn bij het Amsterdamse protest betrokken, onder andere Extinction Rebellion, BIJ1 Amsterdam en Code Rood.
De organisatoren vinden dat ook in Nederland extreemrechtse organisaties steeds vaker en harder te werk gaan. „De alsmaar groeiende opkomst van extreemrechts is een directe bedreiging van onze democratie en inclusieve mensenrechten”, zegt een woordvoerder van het protest. „Wij laten met deze demonstratie een luid en duidelijk tegengeluid horen.”
De demonstranten stellen dat de duizenden die woensdag naar het Capitool trokken amper gehinderd werden door politie of het leger. „De tegenstelling met de buitenproportionele inzet van de politie en het leger tegen de vreedzame Black Lives Matter-sympathisanten kon niet groter zijn”, aldus de organisaties.
Er worden bij het protest, dat zondag om 15.00 uur begint, minimaal tweehonderd mensen verwacht. De demonstranten zeggen zich aan de 1,5 meter afstand te gaan houden en mondkapjes te zullen dragen. „Wij zouden ook liever thuis blijven, maar demonstreren is naast een recht vandaag ook een noodzaak”, aldus de woordvoerder.
De Amerikaanse journaliste Harvest Prude, werkzaam bij het christelijke World Magazine, zat woensdag in het Capitool opgesloten tijdens de bestorming door Trump-aanhangers. Een ooggetuigenverslag.
Silvio Berlusconi vindt dat de verrichtingen van de Amerikaanse president Donald Trump niet vergeten mogen worden door het „lelijke einde” van zijn presidentschap. De oud-premier van Italië zou het anders „onrechtvaardig en onbarmhartig” vinden, meldt hij aan de krant il Giornale.
Berlusconi prijst de prestaties van Trump op het gebied van de economie en het buitenlandbeleid. De bestorming van het Capitool deze week door aanhangers van de president „overschaduwt die verrichtingen en zal een schaduw werpen over de historische herinnering aan dit presidentschap”, aldus de oud-premier.
De 84-jarige ondernemer, die als mediamagnaat miljardair werd, was tussen 1994 en 2011 drie keer premier voor zijn centrumrechtse Forza Italia. De carrière van Trump wordt vaak met die van hem vergeleken.
De Democraten staan klaar om volgende week stappen te zetten om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten vanwege de bestorming van het Amerikaanse parlement door zijn aanhangers. Alle beschikbare instrumenten worden ingezet om te zorgen dat dat gebeurt, zei de ondervoorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Katherine Clark, tegen CNN.
Volgens Clark is dat nodig „om onze democratie te beschermen”. De eerste stappen richting ‘impeachment’ worden gezet als vicepresident Mike Pence weigert Trump uit zijn functie te ontheffen. Die zou daar volgens twee adviseurs weinig voor voelen. Sowieso is Trump vanaf 20 januari geen president meer.
De Democratische congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi zeiden donderdag al dat ze Trump door het parlement willen laten afzetten als Pence en de rest van het kabinet hem laten zitten. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten dan bijeenkomen om de afzettingsprocedure in gang te zetten. De kans dat de Republikeinen, die een meerderheid in de Senaat hebben, daarmee instemmen, wordt klein geacht.
Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde Trump donderdag een „enorm gevaarlijk persoon die een gewapende opstand tegen ons land heeft aangewakkerd”.
Het 25e amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten als de vicepresident en kabinetsleden oordelen dat de president zijn taken niet meer kan uitvoeren.
Schumer en Pelosi waren drijvende krachten achter de eerdere impeachment van Trump. De Senaat hield dat uiteindelijk tegen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de bestorming van het Amerikaanse Capitool scherp veroordeeld. Hij sprak over een „schande voor de democratie”.
De bestorming van het Amerikaanse parlement door Trump-aanhangers heeft wereldwijd geleid tot geschokte reacties. Veel Europese leiders hebben hun afschuw uitgesproken. „Dit proces in Amerika, dat wordt omschreven als de zogenoemde bakermat van de democratie, heeft de hele mensheid verrast en geschokt”, merkte Erdogan vrijdag op in Istanbul.
De relatie tussen Turkije en de VS staat al jaren onder druk. De landen ruzieden onder meer over de Turkse aankoop van een Russische raketafweersysteem en de Amerikaanse steun voor een Syrisch-Koerdische militie. Turkije heeft ook tevergeefs geëist dat de Washington de predikant Fethullah Gülen uitlevert, die door de regering van Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor een mislukte staatsgreep.
Erdogan en president Donald Trump hebben voor zover bekend wel een goede persoonlijke relatie. De Turkse leider heeft ook dagen gewacht voordat hij de Democraat Joe Biden feliciteerde met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen. Erdogan sprak nu de hoop uit dat de machtsoverdracht in de VS op 20 januari vreedzaam zal verlopen.
Opmerkelijk was de reactie van de voormalige Republikeinse president George W. Bush op het optreden van Donald Trump en de onlusten van woensdag. Naar aanleiding van de rellen zei hij: „Dit is hoe de verkiezingsresultaten worden verstoord in een bananenrepubliek – niet onze democratische republiek.”
Hij vertelde daarnaast geschokt te zijn „door het roekeloze gedrag van sommige politieke leiders.” Hij zei dat deze mannen geen respect hebben voor de Amerikaanse instellingen, tradities en rechtshandhaving. De aanval op het Capitool werd volgens Bush ondernomen door mensen „wier driften zijn ontstoken door onwaarheden en valse hoop.”
De vriendenkring van Trump is binnen korte tijd een stuk kleiner geworden en zijn optreden woensdag heeft zijn kansen op een herverkiezing in 2024 fors gereduceerd.
Zelf was Trump de laatste weken al geducht aan het wieden geweest in zijn vriendenkring. Wie het lef had om de verkiezingszege van Biden te erkennen, werd met een pennenstreek door Trump uit het vriendenboek geschrapt. Volgens Trump was het erkennen van Bidens overwinning overigens geen daad van moed, maar juist een bewijs van gebrek aan courage.
Een van de prominente partijgenoten die voor Trump heeft afgedaan is de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell. Die had in december al gezegd de overwinning van Biden te erkennen. Voor Trump een gevoelige klap, want McConnell was voor hem een belangrijke steunpilaar in de Senaat. Toen hij ook nog eens zijn fractie opriep om formeel geen bezwaar te maken tegen de verkiezingsutslag was voor Trump de fractieleider gedegradeerd tot een „politiek onbenul.” Datzelfde werd gezegd van andere politici die Bidens overwinning erkenden. Een voor één werden ze door hem veroordeeld.
Woensdag 6 januari moest volgens Trump de dag worden waarop zijn verkeizingsoverwinning zou worden erkend. De vergadering van het Congres waarin de uitslag moet worden bekrachtigd staat altijd onder leiding van de vicepresident. Trump verwachtte dat die een list zou verzinnen om hem alsnog de overwinning te bezorgen. Vicepresident Mike Pence deed dat echter niet. Ook hij is inmiddels van de vriendenlijst afgevoerd. Volgens Turmp ontbreekt het de man aan moed.
Genoeg is genoeg.
Maar de bestorming van het Capitool door Trumpsupporters draaide de rollen om. In plaats van dat Trump de banden met vrienden doorsneed, waren er nu trouwe partijvrienden die zelf besloten afscheid van hem te nemen. Zij willen niet langer in één adem genoemd worden met een president die de democratie in gevaar brengt.
Senator Tom Cotton uit Arkansas, een trouwe bondgenoot van Trump, liet woensdag weten: „Het is hoog tijd dat de president de verkiezingsuitslag accepteert en zich uitspreekt tegen straatgeweld.” Partijgenoot en medesenator Roy Blunt uit Missouri zei voorlopig niks meer van de zittende president te willen horen. „Dit was een tragische dag en hij was daar onderdeel van.”
Misschien de opvallendste reactie kwam van de invloedrijke senator Lindsey Graham uit South Carolina, die volgens de Republikeinse bestuurder Brad Raffensperger uit Georgia in november nog erop hintte dat daar wel wat onwelgevallige stemmen konden worden weggegooid. „Trump en ik hebben samen een geweldige reis gemaakt. Het valt me zwaar dat die zo moet eindigen”, zei Graham in de Senaat. „Maar vandaag is het enige wat ik kan zeggen: ik kap ermee. Genoeg is genoeg.”
Ook stafleden van het Witte Huis namen woensdagavond en donderdag ontslag. Zelfs de stafchef van Melania, de echtgenote van Donald Trump, is vertrokken.
Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij in 2024 opnieuw wil proberen de verkiezingen te winnen. Analisten zeiden steeds dat hij ook wel een kans maakte. Maar die is volgens de meeste politieke commentatoren nu wel verkeken. Binnen de partij wordt als gespeculeerd over een nieuwe leider. Vrijdag en zaterdag zal dat onderwerp ook op de agenda staan bij de top van de Republikeinse partij.
Het geweld van afgelopen woensdag in Washington veroordelen reformatorische christenen in Amerika unaniem. Maar of Trump en zijn aanhangers daar verantwoordelijk moeten worden gesteld, betwijfelen ze.
Een veelkleurige menigte bestormde woensdag het Capitool. Variërend van ‘gewone’ Amerikanen tot militieleden in camouflagepakken. Aanhangers van Trump beweren dat de linkse Antifabeweging achter de acties zat.
Meer dan tweehonderd Amerikaanse Congresleden willen dat president Donald Trump per direct het Witte Huis verlaat. Het zijn voornamelijk parlementsleden van de Democratische Partij die zich daarover openlijk hebben uitgesproken, meldt NBC News op basis van een eigen telling.
De roep om het vertrek van Trump volgt op de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers tijdens de vaststelling van de verkiezingsuitslag woensdag. Het Congres wordt gevormd door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden en telt in totaal 535 leden.
Sommige politici willen dat een nieuwe impeachmentprocedure wordt gestart of dat het 25e amendement wordt gebruikt om de president te laten aftreden. De vicepresident en kabinetsleden kunnen via dat amendement besluiten dat hun leider niet meer in staat is zijn taken uit te voeren. Een Republikein is voor zover bekend daar ook voorstander van: Adam Kinzinger van het Huis van Afgevaardigden.
De Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer hebben in een verklaring laten weten een impeachmentprocedure te willen starten als vicepresident Mike Pence en de rest van de regering geen stappen ondernemen tegen Trump.
Trump moet op 20 januari hoe dan ook het Witte Huis verlaten na de verloren presidentsverkiezingen van november. Op die dag wordt zijn opvolger Joe Biden beëdigd. Trump heeft al aangegeven dat hij zijn „volledige medewerking” zal verlenen aan de machtsoverdracht.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter een video gepubliceerd, waarin hij voor het eerst toegeeft de verkiezingen te hebben verloren van zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Hij deed dit zonder de naam van de nieuwgekozen president te noemen.
„Nu het congres de uitslag heeft geratificeerd, zal er een nieuwe regering aantreden op 20 januari en is het zaak dit vreedzaam en soepel te laten verlopen,” zei Trump. Ook herhaalde de president de belofte dat hij zijn „volledige medewerking” zal geven aan de machtsoverdracht naar zijn opvolger Joe Biden op 20 januari.
Ook veroordeelde hij in de boodschap het geweld van ruim een dag eerder. „Ik ben boos. De mensen die geweld hebben gebruikt zullen daarvoor boeten. Zij die het Capitool hebben geïnfiltreerd hebben de zetel van de Amerikaanse democratie besmeurd,” zei Trump.
Het was het eerste bericht op Twitter nadat het platform de president een dag eerder voor 12 uur had geschorst. Het platform had geëist dat Trump drie opruiende berichten zou verwijderen. Volgens Twitter hadden de maatregelen te maken met de „ongekende en aanhoudende gewelddadige situatie in Washington”, waar aanhangers van Trump het Congresgebouw bestormden.
In de video zei Trump ook dat het presidentschap de „grootste eer” van zijn leven was.
De Democraten hebben vice-president Mike Pence en de ministers uit de regering van Trump opgeroepen de president af te zetten via het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet. Pence heeft aangegeven daar weinig heil in te zien. De krant Wall Street Journal, die jarenlang het beleid van Trump heeft gesteund riep in een commentaar de president op om onmiddellijk af te treden.
Facebook heeft de accounts van Trump op Facebook en Instagram voor onbepaalde tijd geschorst vanwege de bestorming van het Capitool. De schorsing duurt in ieder geval tot na de machtsoverdracht op 20 januari.
Het hoofd van de Capitoolpolitie treedt af na kritiek over het politieoptreden bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had commissaris Steven Sund opgeroepen zijn ontslag in te dienen. Sund blijft aan tot 16 januari, zegt een politiewoordvoerder tegen NBC News.
Amerikaanse politici hebben hun twijfels over het optreden van de politie bij de onrust woensdag. De beveiliging van het Capitool leek woensdag totaal niet voorbereid op de bestorming van Trump-aanhangers.
Die wisten door te dringen tot de Senaat en delen van het Huis van Afgevaardigden, waar de leden tot kort daarvoor de verkiezingsuitslag bespraken met het oog op het presidentschap van Joe Biden. Onder meer de hoofdstedelijke politie en de Nationale Garde van Washington DC, Virginia en Maryland werden ingeschakeld voor ondersteuning.
Commissaris Sund stelde eerder op donderdag in een verklaring dat zijn agenten een heroïsche prestatie hadden geleverd „gezien de situatie waar ze zich in bevonden” en dat de „massale rellen” bij het Capitool van de buitencategorie waren.
Het hoofd beveiliging van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Paul Irving, ruimde donderdag ook het veld, maakte Pelosi bekend. De Senaatsleider van de Democraten Chuck Schumer heeft Michael Stenger, Irvings collega in de Senaat, ook opgeroepen terug te treden. Schumer zei Stenger desnoods zelf te ontslaan als hij de komende twee weken niet uit eigen beweging opstapt.
DeVos legt haar taken met onmiddellijke ingang neer. In een brief aan de president schrijft ze: „Er kan geen misverstand over bestaan dat uw retoriek grote impact heeft gehad op de gebeurtenissen. Dat is voor mij het breekpunt.
Naast de twee ministers hebben nog zeker negen medewerkers van het Witte Huis sinds woensdag hun ontslag ingediend. Minister van Transport Elaine Chao diende eerder donderdag haar ontslag in. Chao is de vrouw van de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell.
Bij de belegering van het Congres vielen vier doden, meerdere gewonden en moesten parlementariërs urenlang ontzet worden. De Trump-aanhang richtte aanzienlijke schade aan.
De overleden agent, Brian D. Sicknick, raakte gewond tijdens een confrontatie met betogers. Hij zakte terug bij het politiekantoor in elkaar, zegt een politiewoordvoerster volgens NBC News. De agent overleed later in het ziekenhuis. De politie sprak eerder nog berichten tegen dat een politieman was overleden.
Tijdens de bestorming kwamen ook vier andere mensen om het leven. Het gaat onder meer om Trump-aanhanger Ashli Babbitt, die geraakt zou zijn door een politiekogel. Drie andere mensen overleden volgens de autoriteiten door „medische noodgevallen”.
De politie van het Capitool kreeg na de bestorming kritiek omdat het niet was gelukt de relschoppers op afstand te houden. De Trump-aanhangers konden daardoor het bekrachtigen van de verkiezingsuitslag verstoren. Het hoofd van het politiekorps, Steven Sund, heeft inmiddels bekendgemaakt dat hij opstapt. Hij stopt enkele dagen voor het aantreden van de nieuwe president, Joe Biden.
Wie de dramatische ontwikkelingen in Washington volgt, heeft al snel de neiging in clichétermen te vervallen. Ze variëren zo ongeveer van bizar en absurd tot ronduit griezelig. En alle afkeurende bewoordingen daar tussenin. En ze kloppen vrijwel allemaal.
De bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers verbijstert de hele wereld. Sommige relschoppers hadden borden bij zich met teksten als ‘Jesus Saves’. Zijn dit de christenen die op Trump hebben gestemd? Wat betekent deze dramatische gebeurtenis voor de Amerikanen en wat zijn de gevolgen voor Trump? Onze buitenlandredacteur Richard Donk geeft antwoord op deze vragen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou stelt dat het kiessysteem in de VS „archaïsch” is en niet voldoet aan democratische standaarden. Een woordvoerster benadrukte wel dat de bestorming een „interne zaak” is van de VS. Zij wees erop dat Amerikaanse media „een instrument van politieke strijd” zijn geworden.
Het is duidelijk dat de Amerikaanse democratie „op beide voeten hinkt”, is de analyse van Konstantin Kosatsjov, de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische hogerhuis. Hij stelt dat het verliezende Trump-kamp genoeg redenen had om de winnaar van fraude te beschuldigen. Volgens Kosatsjov zijn de VS niet langer in de positie andere landen de les te lezen over vrijheid en democratie, laat staan die aan anderen op te leggen.
Die mening wordt gedeeld door zijn collega in het lagerhuis van het parlement, Leonid Sloetski. De steun van Washington aan „revoluties” en opstanden in Oekraïne, Georgië en Wit-Rusland is volgens hem als een „boemerang” teruggekomen naar de VS. „Dit dreigt te ontaarden in een crisis van het Amerikaanse machtssysteem.” Veel Russische commentatoren omschrijven de chaos in de VS als een teken van verdeling en verval.
„We geloven dat het Amerikaanse volk veiligheid en rust wil, vooral midden in de pandemie”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij sprak de hoop uit dat dat „zo snel mogelijk” het geval zal zijn. De zegsman verwees naar de massale pro-democratiebetogingen in Hongkong van 2019, waarbij activisten het parlement in de miljoenenstad binnendrongen.
Het team van Biden bevestigde donderdag dat Garland naar voren wordt geschoven voor de belangrijke ministerspost. Dat kwam niet als een verrassing. Het nieuws lekte eerder al uit via diverse Amerikaanse media. Dat leidde al tot een goedkeurende reactie uit het Republikeinse kamp. Senator Lindsey Graham noemde Garland „integer” en „enorm competent op juridisch gebied”.
Biden was eerder vicepresident toen Barack Obama probeerde om Garland aan te stellen in het hoogste Amerikaanse hof. Hij kreeg die benoeming niet door de Senaat geloodst, waar de Republikeinen toen een meerderheid hadden. Die weigerden de voordracht in behandeling te nemen in een verkiezingsjaar. Ze vonden dat een toekomstige president daar het laatste woord over moest krijgen.
Die rel werpt nog steeds een schaduw over de relatie tussen Republikeinen en Democraten. Partijgenoten van Biden klaagden over hypocrisie toen hun politieke rivalen vlak voor de verkiezingen van 2020 de opvolging regelden van de overleden hoge rechter Ruth Bader Ginsburg, die bekendstond als progressief.
Merkel zei dat twijfels over de verkiezingsuitslag hebben geleid tot "het klimaat dat de gebeurtenissen van gisterenavond mogelijk maakte". De Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroordeelde het geweld door aanhangers van zijn bondgenoot Trump. Hij sprak in Jeruzalem over een "schandelijke vertoning" die veroordeeld moet worden.
Leiders van andere Europese landen reageerden woensdag al op de onrust. Premier Mark Rutte riep Trump toen in een Engelstalig Twitterbericht op zijn verkiezingsnederlaag te erkennen. Hij sprak over "afgrijselijke beelden" uit de Amerikaanse hoofdstad. Ook de Britse premier Boris Johnson en de Belgische premier Alexander De Croo maakten toen duidelijk zich zorgen te maken.
De Iraanse president Hassan Rohani, een uitgesproken criticus van Trump, zei dat de beelden uit Washington laten zien hoe kwetsbaar de westerse democratie is. "Een populist heeft zijn land de afgelopen vier jaar naar rampspoed geleid", zei hij op de staatstelevisie. "Ik hoop dat de hele wereld en de volgende bewoners van het Witte Huis daarvan zullen leren."
Trump benadrukte ook dat het pas het „begin is van onze strijd om Amerika weer groots te maken”.
Het Amerikaanse parlement heeft meer dan de 270 kiesmannen voor Joe Biden officieel vastgesteld, genoeg voor het presidentschap. Bezwaren van Trump-bondgenoten tegen de uitslagen in sommige staten, werden weggestemd. De vaststelling van de uitslag van de staat Vermont duwde Biden over de kritieke grens van 270 kiesmannen.
Die waren ingediend door partijgenoten van president Donald Trump, maar zij kregen ook binnen hun Republikeinse Partij maar beperkt steun. Politici in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden de bezwaren met grote meerderheid weg.
Het Congres gaat ondanks de bestorming van het parlementsgebouw door Trump-aanhangers verder met het goedkeuren van de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden. Sommige Republikeinen houden vast aan hun bezwaren tegen de uitslagen die door bepaalde staten zijn aangeleverd, maar zij zijn tot dusver in de minderheid. Ook bezwaren tegen de verkiezingsuitslag uit Arizona kregen onvoldoende steun.
Meerdere Republikeinen die hadden aangekondigd zich bij de klagers te zullen aansluiten, bedachten zich na de escalatie van de protesten in de hoofdstad. „Toen ik vanochtend aankwam in Washington, was ik beslist van plan om bezwaar te maken tegen de goedkeuring van de stemmen van de kiesmannen”, zei senator Kelly Loeffler, die deze week een poging herkozen te worden zag mislukken. „Maar de gebeurtenissen hebben me gedwongen te heroverwegen. Ik kan nu naar goed geweten geen bezwaar meer maken.”
Het aanvechten van de verkiezingsuitslag zorgt voor veel verdeeldheid binnen de Republikeinse Partij. Sommige Republikeinen hadden Biden al gefeliciteerd met zijn overwinning. De onrust binnen de partij lijkt te groeien door de chaos in Washington. „Ik zal nooit meer op dezelfde manier kijken naar collega’s die deze waanzin hebben gevoed”, zei afgevaardigde Dan Kildee volgens CNN.
Het goedkeuren van de verkiezingsuitslag door het Congres is normaliter een formaliteit. President Donald Trump blijft echter beweren dat hij het slachtoffer is van verkiezingsfraude. Daarop vielen zijn aanhangers het parlementsgebouw binnen. De autoriteiten hadden uren nodig om de orde te herstellen.
Plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matt Pottinger zou onthutst zijn geweest over de aanval op het Capitool en de wijze waarop Trump betogers aanmoedigde, zeggen bronnen. Ook de baas van Pottinger, nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien, overwoog naar verluidt op te stappen. Hij zou op andere gedachten zijn gebracht.
De aanval op het parlement zou ook binnen het Witte Huis tot grote woede hebben geleid. Medewerkers moesten zo’n 45 minuten op Trump inpraten om hem zover te krijgen zijn aanhangers via Twitter op te roepen om af te zien van geweld, zeggen bronnen. Onder meer stafchef Mark Meadows en Witte Huis-jurist Pat Cipollone zouden met Trump in gesprek zijn gegaan.
Meadows en de dochter van Trump, Ivanka, zouden de president uiteindelijk hebben overgehaald om een korte video op Twitter te zetten. Trump roept zijn aanhangers in dat filmpje weliswaar op naar huis te gaan, maar houdt ook vast aan zijn onbewezen bewering dat hij de verkiezingen heeft verloren door fraude.
Nu ook het Huis een streep door het bezwaar heeft gezet, kunnen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hun gezamenlijke sessie voortzetten om de verkiezingsuitslag vast te stellen. Die sessie werd woensdag op brute wijze verstoord toen honderden Trump-aanhangers het Capitool bestormden en binnendrongen nadat zij door de president waren opgehitst.
Arizona is een van de zogenoemde swing states waar de aankomende Democratische president Joe Biden een meerderheid haalde bij de verkiezingen in november. Een twaalftal Republikeinse senatoren en een aantal afgevaardigden van die partij hadden eerder aangekondigd dat zij woensdag het vaststellen van de verkiezingsuitslag gingen saboteren. Na de bestorming van het parlementsgebouw heeft een aantal van hen besloten om het verzet te staken.
Drie van de sterfgevallen waren het gevolg van een „medisch noodgeval”. Wat dat daar precies mee wordt bedoeld, is nog onduidelijk. De andere dode is de vrouw die in het Capitool was neergeschoten en later aan haar verwondingen overleed. Veertien politieagenten zijn gewond geraakt bij de onlusten, van wie twee ernstig.
De politiecommandant zei daarnaast dat er pijpbommen zijn aangetroffen bij de hoofdkwartieren van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij. In een voertuig dat bij het Capitool geparkeerd stond, werd een koelapparaat aangetroffen dat molotovcocktails bevatte.
Politiechef Robert Contee meldde dat 47 van de 52 arrestaties werden verricht vanwege overtredingen van de avondklok die de burgemeester had ingesteld. Van de aanhoudingen vonden er 26 plaats op het terrein van het Capitool.
Sinds het Congres de sessie voor het vaststellen van de verkiezingsuitslag heeft hervat, hebben meerdere Republikeinse bondgenoten van
de president zich van hem gedistantieerd. Onder anderen de senatoren Kelly Loeffler en James Lankford, die behoren tot de groep die de vaststelling van de verkiezingsuitslag wilde saboteren, hebben hun verzet opgegeven.
Aanvankelijk hadden minstens twaalf Republikeinse senatoren aangekondigd dat zij het vaststellen van de verkiezingsuitslag zo veel mogelijk zouden vertragen.
Vooralsnog gaat het om verkennende gesprekken over het al dan niet afzetten van president Trump. Of er genoeg kabinetsleden aanwezig zijn en achter een afzettingsprocedure staan, is nog onduidelijk. Volgens de bron van CNN zijn enkele senatoren ingelicht over de gesprekken om Trump uit zijn ambt te zetten.
Trump, die over twee weken het Witte Huis moet verlaten, kan onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet snel worden afgezet door vicepresident Mike Pence en de andere leden van het kabinet. Tot voor kort was dat ondenkbaar, maar inmiddels staan Pence en Trump lijnrecht tegenover elkaar nadat de vicepresident weigerde om het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres te saboteren, zoals Trump van hem vroeg.
De roep om het 25e amendement toe te passen is woensdag steeds luider gaan klinken. Onder anderen oud-ministers en de National Association of Manufacturers, die duizenden grote Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigt, hebben voorgesteld dat Trump onder die procedure uit zijn ambt moet worden gezet.
Inmiddels hebben ook leden van de commissie voor juridische zaken van het Huis van Afgevaardigden bij Pence aangedrongen om Trump zo snel mogelijk uit zijn ambt te zetten. „Zelfs in zijn videoboodschap vanmiddag heeft president Trump getoond dat hij niet mentaal gezond is en niet in staat is om de verkiezingsuitslag van de verkiezingen van 2020 te verwerken en te accepteren”, staat in een verklaring van de commissieleden.
„President Trumps bereidheid om aan te zetten tot geweld en maatschappelijke onrust om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken met geweld, voldoet duidelijk aan deze standaard. Net als zijn recente tweets, die Twitter inmiddels heeft verwijderd, waarin hij zegt dat de verkiezingen zijn ‘gestolen’ en dat de rellen van vandaag ‘de dingen zijn die gebeuren’”.
„Vandaag hebben binnenlandse terroristen het fundament van onze democratie aangevallen: de vreedzame machtsoverdracht na vrije verkiezingen”, aldus Clinton, die het in de verkiezingen van 2016 opnam tegen Donald Trump. „We moeten de rechtstaat herstellen en hen ter verantwoording roepen. Democratie is kwetsbaar. Onze leiders moeten hun verantwoordelijkheid nakomen om die te beschermen.”
„Vandaag hebben we een ongekende aanval op ons Capitool, onze Grondwet, en ons land gezien”, stelt Clinton in een verklaring. De massale aanval op het parlementsgebouw is volgens de Democraat uit Arkansas het gevolg van „vier jaar van giftige politiek” en opzettelijke misleiding.
„De lucifer is aangestoken door Donald Trump en degenen die hem het fanatiekst hebben gefaciliteerd, onder wie velen in het Congres, om de uitslag van verkiezingen die hij heeft verloren ongedaan te maken”, aldus de 74-jarige oud-president.
Obama noemt de bestorming van het Capitool „een schande” voor de Verenigde Staten. „Maar we zouden ons voor de gek houden als dit als een verrassing komt.”
De oud-president roept de Republikeinse leiders op een verantwoordelijke keuze te maken. „Ze kunnen deze weg blijven volgen en de vuurtjes blijven opstoken. Of ze kunnen voor de realiteit kiezen en de eerste stappen zetten om de branden te blussen. Ze kunnen Amerika kiezen.” Verder looft Obama de Republikeinen die hardop de gebeurtenissen van woensdag hebben veroordeeld.
De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, noemde de indringers schurken en beschuldigde ze van een opstand. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zegt dat „de demagogische” Trump verantwoordelijk is voor de aanval op het gebouw.
Pence moest bij de bestorming in veiligheid gebracht worden. President Trump zei dat zijn eigen vicepresident Pence niet moedig was toen hij weigerde in te grijpen om de overwinning van Biden te voorkomen.
„Zijn gebruik van het presidentschap om het vertrouwen in onze verkiezingen te verwoesten en het respect voor onze medeburgers te vergiftigen, is gefaciliteerd door pseudopolitieke leiders, van wie de namen berucht zullen blijven als toonbeelden van lafheid”, aldus Mattis.
„Onze Grondwet en onze Republiek zullen deze smet te boven komen en Wij het Volk zullen weer samenkomen in onze niet aflatende missie om een meer perfecte Unie te vormen”, aldus de oud-generaal, „terwijl meneer Trump verdiend een man zonder land zal zijn.”
Grisham was al sinds 2015 betrokken bij Donald Trump. Hij was toen nog presidentskandidaat. Na hun verkiezingsoverwinning werd ze vicewoordvoerder van de president onder Sean Spicer. In 2017 ging ze werken voor Melania Trump, in 2019 werd ze de belangrijkste woordvoerder van de president. In april vorig jaar werd ze opzij gezet en vervangen door de huidige woordvoerder van de president, Kayleigh McEnany. Grisham werd toen chef-staf voor de vrouw van Trump.
De mededeling dat Pence terug is in de Senaat werd door zijn woordvoerder gedaan op Twitter. Volgens hem heeft Pence het Capitool niet verlaten toen dat werd bestormd. „En nu gaan we de zaak van het volk afronden”, besloot de woordvoerder van Pence zijn bericht.
Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi maakte eerder woensdag bekend dat zij met Pence en de politiek leiders in het Congres overeengekomen is om het vaststellen van de verkiezingsuitslag woensdag nog voort te zetten. Het Congres komt naar verwachting om 02.00 uur Nederlandse tijd weer bijeen.
Twitter wil dat de Amerikaanse president Donald Trump drie tweets van woensdag verwijdert. Na verwijdering mag hij voor straf 12 uur lang niets tweeten, en zolang de tweets er nog staan blijft zijn account ook geschorst. Als Trump doorgaat met zulke tweets, kan hij permanent geblokkeerd worden, laat Twitter weten. Ook Facebook heeft maatregelen genomen tegen de president.
Volgens Twitter hebben de maatregelen te maken met de „ongekende en aanhoudende gewelddadige situatie in Washington”, waar aanhangers van Trump het Congresgebouw bestormden. In een van de gewraakte tweets schreef Trump dat de Amerikanen „de waarheid eisen” en dat zijn vicepresident Mike Pence „niet de moed had” om in te grijpen. In een ander bericht zei Trump dat de bestorming een gevolg was „van het hardhandige stelen” van zijn verkiezingsoverwinning.
Trumps Facebook-account is voor 24 uur geblokkeerd vanwege „twee overtredingen van het beleid” van het medium. Dat betekent dat Trump gedurende die tijd niets meer op zijn account kan plaatsen.
Facebook verwijdert verder ook content die bijvoorbeeld de bestorming van het Capitool ophemelt. Eerder werd al een video van Trump verwijderd, waarin hij weliswaar zijn aanhangers die het Capitool bestormden opriep om naar huis te gaan, maar waarin hij tevens de verkiezingsuitslag betwistte.
Na de bestorming van het Capitool, die alom is veroordeeld als een aanslag op de Amerikaanse democratie, neemt de druk op de dwarsliggers toe om hun verzet tegen de verkiezingsuitslag van november op te geven. Zowel Democratische senatoren als de voorzitter van de Republikeinse Senaatsfractie Mitch McConnell willen zo snel mogelijk doorgaan met het vaststellen van de uitslag. De
Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft aangekondigd dat het Congres woensdagavond nog bijeenkomt om de verkiezingsuitslag vast te stellen.
Normaal gesproken zou Trump als opperbevelhebber de Nationale Garde moeten oproepen. Hij deed dat echter niet, waarna Pence die verantwoordelijkheid wel nam.
Een toespraak van Trump wordt gezien als de oproep voor de rellende menigte om het Capitool te bestormen. Na uren werd het Capitool helemaal leeggehaald door de politie. Het zou nu weer veilig zijn.
Agenten en leden van de Nationale Garde zijn bezig alle mensen die nog zijn samengedromd rond het parlementsgebouw weg te jagen. Er is een avondklok afgekondigd in Washington.
Bush noemt de bestorming „misselijkmakend en hartverscheurend”. Behalve voor de bestormers, had de oud-president ook harde woorden voor zijn partijgenoten die met president Donald Trump hebben geageerd tegen de verkiezingsuitslag. Bush zegt „ontzet” te zijn „door het roekeloze gedrag van sommige politieke leiders sinds de verkiezingen”.
De Amerikaanse president Donald Trump zei op Twitter dat de gebeurtenissen rond het Capitool woensdag een „logisch gevolg zijn van het hardhandige stelen van zijn verkiezingsoverwinning”.
Nadat hij zijn ongefundeerde beschuldigingen over verkiezingsfraude had herhaald, zei hij dat de mensen die het Capitool bestormden naar huis moeten gaan. „Ga in vrede naar huis. Herinner deze dag voor altijd!”
Afgevaardigden van beide partijen gaven woensdag eerder al aan het belangrijk te vinden de telling te laten plaatshebben. De officiële handeling werd verstoord door aanhangers van president Trump. Ze bestormden het Capitool en drongen het gebouw binnen. De politici werden daarop in veiligheid gebracht.
Senator Rand Paul twitterde dat hij later op de dag nog een toespraak wil houden vanaf een geheime locatie. Afgevaardigde Jason Crow van de Democraten liet weten dat de Congresleden terugkomen. „We hebben de couppoging tegengehouden en zullen vandaag nog naar het Capitool terugkeren om de zaken af te handelen voor het volk.”
De Democratische senator Tammy Duckworth noemde het in een interview met Fox News belangrijk de zaak af te handelen „voor de democratie, niet alleen voor de Verenigde Staten, maar voor de hele wereld.” Ook de Republikeinse afgevaardigde Steve Scalise is ervan overtuigd dat de zaak woensdag nog wordt afgehandeld.
Sommige Amerikaanse politici hebben al duidelijk gemaakt dat de bestorming van het Capitool de machtsoverdracht in hun land niet in de weg mag staan. CNN bericht dat nog onduidelijk is wanneer de verkiezingsuitslag alsnog zal worden bekrachtigd, maar volgens partijgenoten van aankomend president Joe Biden is er geen twijfel over mogelijk dat dat alsnog gaat gebeuren.
„Laat me duidelijk zijn: uiteindelijk zal Joe Biden op 20 januari worden beëdigd als president van de Verenigde Staten”, schrijft de Democratische senator Tammy Duckworth op Twitter. Ze benadrukt dat de democratie zal winnen, niet een „meute” die achter een „wannabe flutdictator met fragiel ego aanloopt”.
Aanhangers van Trump vielen het gebouw van het Amerikaanse parlement binnen toen politici bezig waren de verkiezingsuitslag goed te keuren. Bronnen zeggen nieuwszender CNN dat nog onduidelijk is wanneer die sessie hervat zal worden. Topfiguren binnen het Congres zouden afwachten tot de situatie weer onder controle is.
De Democraat Hakeem Jeffries wil door met het goedkeuren van de uitslag. „Het Capitool wordt schoongeveegd. Als het veilig is, gaan we weer aan de slag met onze grondwettelijke plichten”, zei de afgevaardigde volgens de nieuwszender. Hij benadrukte dat de Amerikaanse rechtsstaat niet ondermijnd zal worden door het optreden van een „meute”.
De stemmen van de kiesmannen die woensdag geteld zouden worden in het Capitool zijn in veiligheid gebracht. Medewerkers hebben ze gered anders had de „meute ze verbrandt”, aldus senator Jeff Merkley.
De Democraat uit Oregon twitterde dat de stemmen waren weggehaald uit de Senaatszaal voordat de menigte zich toegang tot de ruimte had verschaft. „Als onze goede vloermedewerkers ze niet bij elkaar hadden gepakt, waren ze verbrand door de meute.”
De bedoeling was dat het Amerikaanse parlement de verkiezingswinst van Joe Biden zou bekrachtigen.
De aanstaande vicepresident van de Verenigde Staten Kamala Harris wil dat de aanval op het Capitool direct wordt beëindigd. Ze steunt aanstaand president Joe Biden die in een toespraak hetzelfde zei.
„De aanval op het Capitool en onze ambtenaren moet stoppen. Zoals Biden zei: het werk van de democratie moet worden voortgezet”, schrijft Harris op Twitter.
Harris is nu nog lid van de Senaat en is uit het gebouw gehaald door veiligheidsdiensten toen een bende Trump-aanhangers de Senaat wilde binnendringen. Die ruimte zou nu zijn leeggehaald door de politie.
„Het breekt mijn hart”, zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra over de bestorming van het parlementsgebouw in Washington door aanhangers van Trump.
Via Twitter laat hij weten: „18 jaar lang was het Capitool van de Verenigde Staten mijn werkplek. Het breekt mijn hart om te zien wat daar vandaag is gebeurd. Mijn gedachten en gebeden zijn bij mijn voormalige collega’s op de heuvel ... en bij Amerika.”
Democratische congresleden willen Republikeinen die Trump hebben gesteund in zijn claims over verkiezingsfraude wegsturen. Lid van Huis van Afgevaardigde Ilhan Omar zegt dat ze bezig is om een impeachment op te starten tegen Trump, die nog twee weken president is.
De Democraat Cori Bush, ook lid van het Huis, zegt dat ze een resolutie gaat indienen om trouwe aanhangers van Trump weg te kunnen sturen. „Zij hebben hun eed gebroken.” Ze heeft op Twitter geen namen van Congresleden genoemd.
Duizenden Trump-aanhangers hebben het Capitool in Washington bestormd en houden delen ervan bezet. Volgens ooggetuigen zou de kamer van de Senaat zijn leeggehaald door agenten, daar was ook een bende doorgedrongen.
Het Amerikaanse bedrijfsleven is niet blij met de onrust in Washington. Een invloedrijke lobbygroep voor bedrijven heeft president Donald Trump en andere politici opgeroepen om actie te ondernemen en een einde te maken aan de bezetting van het Capitool door boze aanhangers van Trump.
„De chaos die zich ontvouwt in de hoofdstad van het land is het resultaat van onwettige pogingen om de legitieme, democratisch tot stand gekomen verkiezingsuitslagen ongedaan te maken. Het land verdient beter”, stelt de Business Roundtable in een verklaring.
De lobbygroep is een vereniging voor topbestuurders van belangrijke Amerikaanse bedrijven. Onder anderen Amazon-baas Jeff Bezos en Apple-topman Tim Cook zijn lid van de Business Roundtable.
De Trump-aanhangers die het Capitool hebben bestormd willen daar de hele nacht blijven. Dat zegt een bron dichtbij het Witte Huis die contact heeft met Trump-aanhangers tegen CNN.
De Witte Huis-bron zei ook tegen CNN dat alle adviseurs van de president hebben gezegd dat Trump moest ingrijpen. „Hij wilde niet meer doen. Als we hem in de woedende menigte konden gooien, hadden we dat gedaan.”
De politie heeft rookbommen ingezet in het Capitool om het deel bij de Senaat te ontruimen. Journalisten zeggen dat ze uit het gebouw worden verwijderd door veiligheidsdiensten. Zij zeggen dat ze puin hebben zien liggen en dat het ruikt naar rook.
De volgende president van de Verenigde Staten, Joe Biden, wil dat de aanstaande ex-president Donald Trump onmiddellijk een televisietoespraak houdt na de bestorming van het Capitool. Daarin moet Trump de grondwet beschermen en de bestormers oproepen om te vertrekken, zei Biden.
Volgens de Democraat is de bestorming een „aanval op democratie” en een „verschrikkelijk vertoning”, uitgevoerd door „een kleine groep extremisten en gericht op wetteloosheid”.
De onlusten rond het parlementsgebouw in Washington zijn „beangstigend” en „vreselijk om aan te zien”. Dat twittert minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).
„Het fundament van een democratie is de rechtsstaat”, zegt Kaag. „Beide worden hier aangevallen. Geweld is onacceptabel. In een democratie debatteren we en zijn we het soms sterk oneens. En dat mag best fel zijn soms. Maar we gebruiken nooit geweld. Nooit.”
De onrust in het Amerikaanse Capitool wordt ook buiten de Verenigde Staten met grote bezorgdheid gevolgd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei op Twitter dat opruiend taalgebruik leidt tot geweld. Hij zei dat president Donald Trump en zijn aanhangers het besluit van het Amerikaanse volk moeten respecteren.
NAVO-topman Jens Stoltenberg sprak over „schokkende beelden” uit Washington. „De uitslag van deze democratische verkiezing moet gerespecteerd worden”, zei de Noor op Twitter nadat aanhangers van Trump het Capitool hadden bestormd. Daar zou de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden worden bekrachtigd.
De Canadese premier Justin Trudeau zei vertrouwen te hebben in de kracht van Amerikaanse democratische instituties. Hij sprak de hoop uit dat de situatie snel normaliseert. „We maken ons uiteraard zorgen en we volgen de situatie op de voet”, zei hij tegen een Canadese radiozender.
De voorzitter van de buitenlandcommissie van het Duitse parlement geeft Donald Trump de schuld. „Dit geweld is de vrucht van de antidemocratische hetze van Trump tegen de instituties van de Amerikaanse democratie”, twitterde Norbert Röttgen.
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft de aanhangers van president Donald Trump opgeroepen om onmiddellijk te vertrekken uit het Capitool, het terrein waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden doorgaans vergaderen. „Het geweld en de vernieling bij het Capitool moeten stoppen en het moet nu stoppen. Iedereen moet respect hebben voor ordehandhavers en meteen het gebouw verlaten”, schreef Pence op Twitter.
Toen de menigte het gebouw bestormde, zat Pence een debat van de Senaat voor. Daarin ging het over de verkiezingszege van de Democraat Joe Biden op Trump. De aanstaande ex-president wilde dat Pence zou ingrijpen om de verkiezingszege van Biden te voorkomen, maar Pence deed dat niet.
Trump zelf heeft zijn aanhangers in twee tweets opgeroepen om vreedzaam te „blijven”, maar hij riep ze niet op om te vertrekken.
De Republikeinse senator Mitt Romney heeft duidelijk gemaakt dat hij president Donald Trump verantwoordelijk houdt voor de chaos in het Capitool. „Dit is wat de president vandaag heeft veroorzaakt. Deze opstand”, zei Romney volgens The New York Times tegen een verslaggever.
Romney, een voormalige presidentskandidaat, staat bekend als een criticus van zijn partijgenoot Trump. Hij werd met andere politici geëvacueerd toen aanhangers van de president het Capitool bestormden. „Dit is waar jullie voor hebben gezorgd, mannen”, riep hij toen volgens de krant. Hij had het kennelijk tegen partijgenoten die hadden aangekondigd bezwaar te maken bij de goedkeuring van de verkiezingsuitslag. President Trump heeft herhaaldelijk beweerd dat hij de presidentsverkiezingen door fraude heeft verloren.
In politiek Den Haag wordt met verbazing gekeken naar de verwikkelingen in de Verenigde Staten waar aanhangers van president Donald Trump het Capitool zijn binnengedrongen.
„Hoe is het mogelijk. Als verkiezingswaarnemer vrees je dit in bananenrepublieken.... Ongehoord.#Trump”, twittert CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. „Huiveringwekkend wat er nu in het Capitool gebeurt”, stelt Sjoerd Sjoerdsma (D66). „Democratie is kwetsbaar”, aldus Sven Koopmans, buitenlandwoordvoerder van de VVD.
„Ongekende beelden. Congresleden zitten weggedoken onder hun bankjes, de vicepresident is geëvacueerd en ordetroepen zijn onderweg naar de regeringsgebouwen”, aldus Kamerlid Henk Krol die eerder al constateerde dat er te weinig politiemensen waren om de betogers tegen te houden.
„Dit is een schande voor de democratie, voor de Verenigde Staten en Trump moet zich doodschamen”, zegt DENK-fractieleider Farid Azarkan.
De gouverneur van de staat Virginia stuurt tweehonderd leden Nationale Garde naar het Capitool in Washington. Ralph Northam doet dat op verzoek van de burgemeester van Washington Muriel Bowser.
Kort na Northam liet ook de woordvoerder van president Donald Trump weten dat de Nationale Garde van Washington wordt ingezet, samen met andere federale veiligheidstroepen.
De prominente Republikein Kevin McCarthy zegt dat hij president Donald Trump heeft gevraagd om betogers te kalmeren. Trump verstuurde vervolgens een tweet waarin hij opriep tot vreedzame protesten.
Aanhangers van Trump bestormden woensdag het Capitool, waar de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden zou worden bekrachtigd. McCarthy, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, noemde de escalatie van de protestacties bij Fox News „on-Amerikaans” en zei dat de onrust onmiddellijk moet stoppen.
Prominente politici als vicepresident Mike Pence en voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden zouden al in veiligheid zijn gebracht. McCarthy zit naar eigen zeggen bij de politie van het Capitool. Hij vertelde dat hij op de radio heeft gehoord dat schoten zijn gelost. De autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd.
Na de bestorming van het Capitool in Washington door zijn aanhangers heeft president Donald Trump alsnog een oproep aan hen gedaan om vreedzaam te blijven. „Steun onze politie en handhavers. Zij staan aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!”, twitterde de president.
Een half uur later twitterde Trump nogmaals dat de demonstranten in het Capitool vreedzaam moeten „blijven”. Hij schreef ook: „Geen geweld! Onthoud, WIJ zijn de partij van orde en gezag.”
Tijdens de bestorming schreef de president dat „de Verenigde Staten de waarheid eisen”. Hij klaagt al maanden over fraude bij de door hem verloren presidentsverkiezingen. Hij wilde dat vicepresident Mike Pence woensdag zou ingrijpen, maar die doet dat niet, tot woede van Trump.
Militieleden hebben zich verzameld bij het Capitool in Atlanta (Georgia), meldt een verslaggever van The Washington Post op Twitter. Brad Raffensperger, de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Georgia, en een aantal van zijn stafleden zouden in veiligheid zijn gebracht.
Om leden van welke militie het gaat en in wat voor aantallen ze aanwezig zijn, is niet duidelijk. In Georgia zijn woensdag senaatsverkiezingen gehouden die van grote invloed zijn op de verhoudingen in de Amerikaanse Senaat. Mogelijk hebben de Democraten beide zetels die op het spel staan gewonnen.
Republikeinse politici veroordelen de bestorming van het Capitool door aanhangers van hun partijgenoot president Donald Trump. „Geweld en anarchie zijn onaanvaardbaar. We zijn een land van wetten. Dit moet nu stoppen”, schreef senator Tom Cotton uit Arkansas. Een andere Republikeinse senator, Ron Johnson, liet weten: „Alsjeblieft, als je in of bij het Capitool bent, heb respect voor ordehandhavers en ga vreedzaam uiteen.”
Ook andere Republikeinen lieten van zich horen. „Ik veroordeel elke vorm van geweld en intimidatie. Dit is onaanvaardbaar”, stelde senator Steve Daines uit Montana.
Senator Ted Cruz uit Texas, een van de belangrijkste medestanders van Trump, liet weten: „Geweld is altijd onaanvaardbaar. Zelfs als de gemoederen hoog oplopen. Iedereen die betrokken is bij geweld, vooral tegen de politie, moet vervolgd worden.” Senator Bill Hagerty uit Tennessee, een andere belangrijke bondgenoot van Trump, stelt: „Wat nu gebeurt bij het Capitool is niet vreedzaam, het is geweld. Ik veroordeel het. We zijn een land van wetten en dit moet stoppen.”
De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om een einde te maken aan de onrust rond het Capitool. Daar zijn aanhangers van Trump het gebouw binnengedrongen.
Een aantal politici, onder wie toekomstig vicepresident Kamala Harris en huidig vicepresident Mike Pence zijn in veiligheid gebracht.
Betogers zijn de ruimte binnengedrongen waar de Amerikaanse Senaat vergadert. Dat meldt een aanwezige journalist. In het Congres ontstond chaos toen aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump door barricades braken en het Capitool bestormden.
Beelden van een tiental betogers met rode petjes die door de zaal banjeren zijn te zien op nieuwszenders. Ze doorzoeken de bureaus van de senatoren. Een enkeling heeft een spandoek bij zich.
Het Huis van Afgevaardigden zouden ze nog niet zijn binnengedrongen, aldus NBC News. De deur is van binnenuit gebarricadeerd.
In Washington geldt vanaf middernacht Nederlandse tijd een avondklok vanwege de bestorming van het parlement door aanhangers van president Trump. Burgemeester Muriel Bowser heeft dat besloten. Mensen mogen tot 12.00 uur donderdag niet de straat op.
Voor mensen met essentieel werk geldt de maatregel niet. Ook journalisten mogen hun werk blijven doen.
Het Amerikaanse Congres was bijeen in het Capitool om formeel vast te stellen dat Joe Biden de winnaar van de presidentsverkiezingen is. Nadat betogers het gebouw waren binnengedrongen werd een lockdown afgekondigd.
Parlementariërs en medewerkers die in het gebouw zijn kregen het advies van de beveiliging niet bij ramen te gaan staan vanwege een „externe dreiging”. Wie buiten is moet dekking zoeken.
Een groep pro-Trump-demonstranten is het Capitool in Washington binnengedrongen, zo is te zien op beelden van CNN. Te zien is hoe demonstranten zijn doorgedrongen in een gang van het gebouw. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben een noodpauze ingelast.
Volgens persbureau Reuters is de aanwezige leden van het Huis door de politie verzocht gasmaskers onder hun stoelen vandaan te halen en die op te zetten indien nodig. Het Amerikaanse Congres is bijeen in het Capitool om formeel vast te stellen dat Joe Biden de winnaar van de presidentsverkiezingen is.
Eerder braken honderden Trump-aanhangers door een linie dranghekken die hen scheidde van het Capitool en raakten ze voor het gebouw slaags met de politie, aldus Reuters. Twee andere nabijgelegen gebouwen op het complex werden ontruimd.
Terwijl zijn aanhangers het Amerikaanse Congres bestormden, kwam president Donald Trump niet met een oproep aan hen om te vertrekken en tot rust te komen. In plaats daarvan uitte hij kritiek op zijn eigen vicepresident, Mike Pence. Die „had niet de moed om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen”, schreef Trump op Twitter. „De Verenigde Staten eisen de waarheid!”, voegde hij eraan toe.
Pence is als vicepresident ook voorzitter van de Senaat, die woensdag vergadert over de verkiezingszege van Joe Biden. Trump wil dat Pence ingrijpt en de zege van Biden voorkomt, maar Pence heeft aangegeven dat hij dat niet zal doen. De zitting van de Senaat is opgeschort nadat betogers het gebouw waren binnengedrongen.
Pence is door beveiligers naar een veilige plek overgebracht, aldus de zender NBC.
Advertentie