Wie bestormden het Capitool?
Een veelkleurige menigte bestormde woensdag het Capitool. Variërend van ‘gewone’ Amerikanen tot militieleden in camouflagepakken. Aanhangers van Trump beweren dat de linkse Antifabeweging achter de acties zat.
Terwijl oprukkende betogers woensdag de ramen van het parlementsgebouw in Washington insloegen en het gebouw binnendrongen, doken op sociale media al de eerste berichten op dat activisten van Antifa onder de raddraaiers waren gesignaleerd. Ze zouden zich als Trump-supporters hebben vermomd, inclusief petten en vlaggetjes waarop de naam van de president prijkte. Ook de persoonlijke advocaat van Trump, Rudy Giuliani, en de Republikeinse Matt Gaetz uitten die beschuldiging, zonder overigens met concreet bewijs daarvoor te komen.
Antifa is een extreemlinkse beweging, bestaande uit een bonte verzameling anarchisten, antiglobalisten en communisten die zich vooral tegen facisme en kapitalisme keren. President Donald Trump dreigde Antifa begin vorig jaar nog als terroristische organisatie te bestempelen omdat zij gewelddadige methoden niet schuwt.
Er lijkt echter geen enkel bewijs te zijn dat Antifa achter de onlusten rond het Capitool zat. Zij zijn juist tegenstanders van Trump en het is niet bepaald logisch dat juist zij gehoor hebben gegeven aan de oproep van de president om naar het parlementsgebouw op te trekken om de verkiezingsuitslag te betwisten. Bovendien bleken de foto’s op sociale media die de beweringen van betrokkenheid van Antifa moesten bewijzen, juist afbeeldingen te zijn van mensen die tot groeperingen met een volstrekt tegengestelde ideologie behoorden.
Bontmuts
De meest in het oog springende betoger was wel Jake Angeli. Halfnaakt, zwaar getatoëerd en getooid met een bontmuts met hoorntjes, liet hij zich uitgebreid in het Capitool fotograferen, onder andere op de voorzittersstoel van vicepresident Mike Pence. Hij is de zelfbenoemde ”sjamaan” van QAnon, een obscure complotbeweging die gelooft dat er in de Verenigde Staten een zogenaamd ”Deep State”-regime aan de macht is. Dat zou zich met allerlei satanische praktijken als kindermisbruik bezighouden en achter de schermen aan de touwtjes trekken.
Verbrand
Ook leden van de Proud Boys maakten woensdag hun opwachting in Washington. De neofascistische beweging promoot politiek geweld, moet niets van immigranten hebben en laat alleen mannen toe. Hun leider, Enrique Tarrio, was maandag al opgepakt toen hij een Black Lives Matter-vlag voor een zwarte kerk zou hebben verbrand. Ook hij had twee magazijnen met munitie bij zich. Diverse Proud Boys zijn aan de hand van beelden die zij vanuit het Capitool de wereld instuurden geïdentificeerd.
Andere betogers zwaaiden met vlaggen van de Confederatie, de Amerikaanse staten die destijds de voortzetting van de slavernij voorstonden. Voor sommigen is het omstreden dundoek een uiting van racisme, voor anderen een belangrijk symbool van de geschiedenis van de Verenigde Staten.
Miljoenen mensen over de hele wereld waren ook getuige van een man die met de benen op tafel plaatsnam in het kantoor van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Richard Barnett uit Arkansas is een fervent aanhanger van Trump en bekende voorvechter van het recht op wapenbezit. Hij nam een envelop van Pelosi’s bureau mee, maar legde wel een kwartje neer. „Want ik ben geen dief.”
Tragisch was het lot van Ashli Babbitt (35) uit San Diego. Ze werkte veertien jaar bij de Amerikaanse luchtmacht en betitelde Trump als „één van Gods grootste strijders.” Ze moest het binnendringen van het Capitool woensdag met de dood bekopen, vermoedelijk door een politiekogel.