Water stijgt jeugd-ggz tot aan de lippen
Alarm in de jeugd-ggz. Steeds meer jongeren doen een beroep op de crisisdienst jeugdpsychiatrie. De sector kan de toename van het aantal spoedmeldingen nauwelijks meer aan. „Door de lockdown raken steeds meer jongeren in de knel. Het vangnet ontbreekt. Zeer zorgelijk.”
De geestelijke gezondheidszorg (ggz) ziet een forse stijging van het aantal crisismeldingen. Het aantal acute hulpvragen is tot wel zestig procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Vooral in de Randstad, West-Brabant en in het oosten van Nederland zijn de problemen groot.
Dat blijkt uit cijfers van twintig Nederlandse ggz-instellingen die netwerkorganisatie de Nederlandse ggz woensdag naar buiten bracht. Crisiszorg is er voor jongeren die acute behandeling nodig hebben. Deze tieners kampen bijvoorbeeld met een zware depressie, suïcidale neigingen of een ernstige eetstoornis.
Ggz-organisaties linken de toename van het aantal spoedmeldingen aan de coronapandemie, meldt de brancheorganisatie. „We maken ons grote zorgen dat met de tweede lockdown nog meer kinderen door het ijs gaan zakken”, zegt Arne Popma, voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Scholensluiting
Ook Károly Illy, kinderarts en lid van het Outbreak Management Team (OMT) toont zich bezorgd. „De stijging van het aantal meldingen is een direct gevolg van de coronamaatregelen in het algemeen en van de scholensluiting in het bijzonder”, zegt hij desgevraagd. „Scholieren hebben in het voorjaar langere tijd thuisgezeten. Nu kunnen de leerlingen weer minimaal een maand niet naar school. Zeer onwenselijk.”Scholen fungeren, zeker voor kinderen uit kwetsbare milieu’s, als een veilige haven, zegt Illy. „Op school worden problemen tijdig gesignaleerd, waardoor er snel actie kan worden ondernomen. Maar wie heeft kwetsbare kinderen in de smiezen nu ze weer niet naar school kunnen? Hebben zij een vangnet? Ik maak me daar echt zorgen over.”
Druppel
Ook Eleos merkt een stijging van het aantal spoedmeldingen, zegt Dirk Huizenga, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en betrokken bij de crisisopvang van de christelijke ggz-instelling. Daarnaast merkt hij dat de aard van de klachten ernstiger is. „Het aantal suïcidale jongeren neemt bijvoorbeeld toe.”
In individuele gevallen hebben de coronamaatregelen zeker een negatieve invloed op de psychische gezondheid van jongeren, denkt ook Huizenga. „School valt weg, daardoor zitten veel tieners zonder begeleiding thuis en zijn ze erg op zichzelf aangewezen. Dat zorgt voor spanningen.”
Juist voor jongeren die al psychisch kwetsbaar zijn, kan de lockdown net de druppel zijn die de emmer doet overlopen, merkt Huizenga. „Veel thuis, weinig sociale contacten, weinig begeleiding: dan komt ineens alles bij elkaar en barst de bom.”
Noodsituatie
Om voldoende crisiszorg te kunnen blijven bieden, halen sommige instellingen hulpverleners weg bij de niet-crisiszorg, constateerde de Nederlandse ggz. Dat zorgt ervoor dat vervolgbehandelingen niet altijd gegeven kunnen worden.
De vereniging van ggz-organisaties vraagt de gemeenten genoeg geld beschikbaar te stellen om kinderen in nood de benodigde zorg te kunnen geven. Voorzitter Jacobine Geel: „Knellende budgetplafonds moeten er in deze noodsituatie echt vanaf.”
Heeft u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl