Binnenland
„Europa best belachelijk”, gnuift SP-lijsttrekker

Glazenwassers moeten volgens de Europese voorschriften tegenwoordig hoogwerkers gebruiken in plaats van ladders. „Maar hoe moet dat dan in het achtertuintje? Vast en zeker bedacht door iemand die nooit heeft gewerkt. Nou, daar hebben ze er genoeg van in Brussel.”

Jan van Klinken
SP-lijsttrekker Meijer. Foto RD
SP-lijsttrekker Meijer. Foto RD

Het euroscepticisme druipt eraf bij de SP in Oss. Voorman Marijnissen mag de verkiezingscampagne met een korte toespraak afsluiten en dat is hem wel toevertrouwd. Met wat grappen en grollen over de Brusselse bureaucratie weet hij de aandacht van zijn achterban gemakkelijk te vangen.

In de Kamer heeft hij de verantwoordelijke bewindsman wel eens uitgedaagd drie sociale verworvenheden te noemen die we te danken hebben aan Europa. De staatssecretaris moest het antwoord schuldig blijven. Twee dan. Ook dat lukte hem niet. Uiteindelijk wist hij er volgens Marijnissen slechts eentje te bedenken. „Europa zit in grote gebouwen in Brussel, maar wat heeft de gewone man eraan?” schampert de SP-leider.

Tot zijn verbazing heeft hij vastgesteld dat er op deze dinsdagavond in een snikhete bovenzaal van het plaatselijk theater toch nog vijftig partijgangers bijeen zijn gekomen. Dat kan alleen in Oss, de bakermat van de partij. Hier kwam Marijnissen halverwege de jaren tachtig bovendrijven toen hij nog constructiebankwerker was. Hier heeft de SP maar liefst 15 van de 35 raadsleden, onder wie de dochter van de partijleider. En hier bezet de partij 3 van de 5 wethouderszetels.

Er is nog een reden waarom de campagne in Oss wordt afgesloten. De lokale afdeling heeft zich als doel gesteld het opkomstpercentage met een recordpercentage omhoog te stuwen onder het motto ”Oss wint EK!” De wijk met de hoogste score kan een feestelijk optreden tegemoet zien van een plaatselijk fanfareorkest, de wijk met de laagste score wordt getrakteerd op een kabaalconcert op een vroege zondagmorgen. Ook krijgt iedere stemmer een gratis lot dat uitzicht biedt op een filmcamera. „Doe mij maar een ventilator”, grapt een zwetende zestiger.

De SP mikt zelf op minimaal één zetel bij de verkiezingen, zodat lijsttrekker Meijer in het Europees Parlement terug kan keren. Hij probeert de gunst van de kiezers te winnen door met name de invoering van de euro te hekelen. Die middag heeft hij in Den Haag als vorm van satire een Zalm-monument onthuld, want Zalm wordt bij de SP gezien als een kwade genius. De liberale bewindsman heeft zich volgens Meijer laten gebruiken door de grote bedrijven. Vooral zij hadden belang bij één Europese munt.

Het kost Meijer weinig moeite uit de doeken te doen hoe schadelijk de euro is voor de consument. „Veel prijzen zitten inmiddels weer op het oude niveau. Spullen van een gulden kosten nu een euro. Dat betekent wel dat ze 2,2 keer zo duur zijn geworden.” Een eigen peiling onder het winkelend publiek wees uit dat bijna iedereen het met de partij eens is.

In euroscepticisme doet de SP niet onder voor SGP en ChristenUnie, beaamt Meijer. De officiële leuze ”Europa best belangrijk” vormt hij gnuivend om tot ”Europa best gevaarlijk” en ”Europa best belachelijk”. Ook de slogan op de verkiezingsaffiches spreekt boekdelen: ”Stuur een waakhond naar Brussel”.

Meijer brengt zijn tirade tegen Europa met veel vuur, maar het applaus blijft erg plichtmatig, ook als hij de fraude erbij haalt. Een Rotterdamse zanggroep oogst met een eigen variant op dit thema meer waardering: „Bram Peper zei tegen Neel, meid ik declareer te veel.” Dankzij de muzikanten wordt er deze avond toch nog uitbundig gelachen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer