Eemshaven toch in beeld voor kerncentrales, onbegrip in Groningen
Het kabinet kijkt ook naar de Eemshaven in Groningen als mogelijke locatie voor twee nieuwe kerncentrales. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de Eemshaven „voldoet aan de kenmerken voor de vestiging van kerncentrales”. Dat betekent volgens Hermans dat het kabinet „formeel moet bezien” of er binnen het Groningse havengebied locaties zijn waar kerncentrales kunnen komen.
De Tweede Kamer, de provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland - waar de Eemshaven in ligt - hebben zich eerder via moties uitgesproken tegen de komst van een kerncentrale in dit gebied. Volgens Hermans is het kabinet „zich bewust van de gevoeligheden in Groningen” en kent het ook „de bestuurlijke wensen”. Hoewel de regering formeel de Eemshaven moet meenemen in een locatieonderzoek, wil Hermans „juridisch onderzoeken of en zo ja op welke gronden” het gebied toch buiten het onderzoek kan worden gehouden. Dat kan als op voorhand blijkt dat er „ruimtelijke belemmeringen” zijn.
Groningen en Het Hogeland noemen het „ongepast” dat de Eemshaven nu toch in beeld is, terwijl het vorige kabinet had afgesproken de locatie te schrappen. „Het lijkt alsof het belang van de procedure belangrijker is dan de maatschappelijke realiteit in Groningen”, aldus de provincie en gemeente. „Wij vragen de minister om - in lijn met de mooie woorden uit de brief - de Eemshaven op voorhand expliciet uit te sluiten als mogelijke locatie voor een nieuwe kerncentrale.”
Het vorige kabinet wees Borssele - waar al een kerncentrale staat - aan als voorkeurslocatie voor de komst van twee nieuwe centrales, met de Eerste Maasvlakte als alternatief. Het nieuwe kabinet zet zelfs in op vier kerncentrales. In september meldde Hermans dat Terneuzen en de Tweede Maasvlakte ook worden meegenomen in het locatieonderzoek.
Uit de 1374 reacties op de plannen die het ministerie eerder dit jaar binnenkreeg, kwam ook de Eemshaven als suggestie voorbij. Volgens Hermans voldoet het dunbevolkte gebied aan de voorwaarden, zoals de aanwezigheid van een hoogspanningsnet en voldoende koelwater en toegangswegen voor rampenbestrijding. De Eemshaven moet daarom volgens het ministerie in principe wel onderzocht worden. Gebeurt dat niet, dan kunnen hier in de toekomst juridische procedures over komen.