Rijk moet bouw kerncentrales voor een flink deel zelf betalen
De bouw van meerdere nieuwe kerncentrales wordt een flinke uitdaging, zo wordt duidelijk uit een brief die energieminister Sophie Hermans vrijdag naar de Kamer heeft gestuurd. Het kabinet heeft verschillende onderzoeken laten doen naar de bouw van nieuwe centrales. Die zullen voor een „significant deel” voor rekening van het Rijk zelf komen, blijkt uit onderzoek. Op alle mogelijke locaties waar de nieuwe centrales kunnen worden gebouwd, is bovendien sprake van ruimtelijke belemmeringen.
Uit onderzoek van consultancybedrijf EY naar het buitenland blijkt dat „bij recente nieuwbouwprojecten altijd een stevige rol van de overheid” nodig was. Zeker omdat Nederland voor het eerst in lange tijd nieuwe kerncentrales bouwt, is „stevige overheidsdeelname” in de financiering noodzakelijk om tot de bouw te komen. Het is „onwaarschijnlijk” dat een „substantieel deel” van de bouw van vier nieuwe kerncentrales gefinancierd kan worden door marktpartijen. Pas wanneer de centrales staan en werken, gaat het risico omlaag en zullen bedrijven sneller bereid zijn te investeren, is de verwachting.
Het kabinet wil de plannen van het vorige kabinet tot twee nieuwe centrales doorzetten, en nam in het coalitieakkoord de ambitie op om daar nog eens twee nieuwe centrales bij te bouwen. Daarbij wordt gekeken naar „meerdere kleine centrales”. Naast steun onder de lokale bevolking is goede ruimtelijke inpassing cruciaal, valt te lezen in het akkoord. Dat laatste vormt mogelijk een probleem. Niet alleen in het Zeeuwse Borssele, waar nu al een centrale staat, maar op alle beschikbare locaties.
Het kabinet komt tot de conclusie dat voor de bouw van centrales „ook zal moeten worden gekeken naar andere locaties die met verregaande maatregelen geschikt gemaakt kunnen worden”. Mogelijk moeten bedrijven verhuizen, of moeten wegen of spoorlijnen worden verlegd.