Politiek

Onderzoeksraad: Defensie schoot tekort bij mortierongeluk Mali

Defensie is „ernstig tekort geschoten” in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali, waar twee militairen omkwamen door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert dit in het rapport over het ongeluk, waarbij een derde militair ernstig gewond raakte.

ANP
28 September 2017 10:04Gewijzigd op 16 November 2020 11:34
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een bezoek aan de Nederlandse Long Range Reconnasisance Patrol Task Group (LRRPTG) in Mali. Deze eenheid bestaat uit militairen van de Luchtmobiele Brigade en voert meerdaagse, lange-afstandspatroui
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens een bezoek aan de Nederlandse Long Range Reconnasisance Patrol Task Group (LRRPTG) in Mali. Deze eenheid bestaat uit militairen van de Luchtmobiele Brigade en voert meerdaagse, lange-afstandspatroui

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen vorig jaar om tijdens een oefening met een 60 mm-mortier toen een granaat ontplofte. De zwaargewonde militair kreeg in het Togolese hospitaal waar hij naartoe was gebracht geen goede medische hulp.

De fatale granaat had volgens de Onderzoeksraad zwakke plekken in het ontwerp. De projectielen waren in 2006 via het Amerikaanse ministerie onder grote tijdsdruk aangeschaft voor de missie in Afghanistan. Procedures en controles werden achterwege gelaten omdat Defensie dacht dat het Amerikaanse leger de munitie zelf in gebruik had en de veiligheid had gecontroleerd. Dit terwijl in het koopcontract expliciet stond dat dit niet zo was.

In Mali werden de granaten opgeslagen in een niet-gekoelde container, waardoor deze aan te hoge temperaturen zijn blootgesteld. Toen de OVV dit jaar naar Mali afreisde om de resterende granaten te onderzoeken, bleken deze er niet meer te zijn. Defensie verklaarde daarna dat de granaten al in het najaar van 2016 waren vernietigd.

In het Togolese hospitaal waar de gewonde militair naartoe was gebracht traden de Togolese artsen volgens de Onderzoeksraad „weinig doortastend op”. Ook werd geen gestructureerd onderzoek uitgevoerd naar het letsel. Vanuit Defensie ontbrak het aan toezicht op het hospitaal. De twijfels die hierover al waren uitgesproken, vonden volgens de OVV geen gehoor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer