Politiek
Kabinet moet maatregelen nemen tegen financiering moskeeën door Turkije

Het kabinet moet maatregelen nemen om te voorkomen dat moskeeën in Nederland worden gefinancierd door de Turkse overheid.

Redactie politiek
27 September 2016 15:43Gewijzigd op 16 November 2020 06:54
Minister van Buitenlandse Zaken Koenders en premier Rutte twee weken geleden tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de legercoup in Turkije. beeld ANP, Jerry Lampen
Minister van Buitenlandse Zaken Koenders en premier Rutte twee weken geleden tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de nasleep van de legercoup in Turkije. beeld ANP, Jerry Lampen

Een motie van CDA, CU en SGP met die strekking is dinsdagmiddag na een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer op het nippertje aangenomen: 75 leden stemden voor, iets minder parlementariërs stemden tegen.

Via Diyanet –het ministerie van Godsdienstzaken– oefent Turkije „ongewenste invloed” uit op de Nederlandse samenleving door hier imams te benoemen en te betalen, aldus de drie partijen. „Dat staat op gespannen voet met de scheiding van kerk en staat”, vervolgen ze in hun motie. „Gebedshuizen zouden van en voor lokale geloofsgemeenschappen moeten zijn.”

De Kamer nam tevens een motie aan van CU en SP om geen preaccessiesteun (Europees geld om de infrastructuur en de economie te versterken) meer te verlenen aan Turkije. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zegde twee weken terug al toe daarover in de EU een discussie te starten.

Verworpen werd een motie van bijna de voltallige oppositie –aangevoerd door de ChristenUnie– om de toetredingsgesprekken die de EU voert met Turkije stil te leggen.

De motie van onder meer de CU die het kabinet verzoekt de gesprekken over visumliberalisatie voor Turkije op te schorten, werd eveneens verworpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer