Binnenland

SGP Veenendaal: Biddend besloten om in college te blijven

VEENENDAAL. De SGP blijft coalitiepartij in Veenendaal, hoewel de eerste koopzondag in de gemeente binnenkort een feit lijkt. Het besluit om de steun aan het college niet in te trekken, heeft de fractie „biddend genomen”, aldus fractievoorzitter D. Both.

29 June 2016 13:00Gewijzigd op 15 February 2021 11:14
Centrum Veenendaal. beeld Sjaak Verboom
Centrum Veenendaal. beeld Sjaak Verboom

„We zijn er ziek van geweest”, zegt Both, doelend op het vorige week genomen besluit van de Veenendaalse gemeenteraad om zes koopzondagen per jaar mogelijk te maken. De kwestie speelt al jaren, maar de confessionele partijen –gesteund door de SP– wisten de invoering ervan steeds te torpederen. Dat Veenendaal nu toch enkele koopzondagen krijgt, komt doordat de SP van inzicht veranderde en de afspraak binnen de coalitie rond de koopzondag onvoldoende scherp was om dit tegen te houden.

De SGP in Veenendaal bezon zich zaterdag op de nieuwe situatie. De uitkomst ervan communiceerde de fractie dinsdag naar de leden. „Hoofdconclusie is dat we het (democratisch) genomen besluit zeer betreuren, evenals de euforie en gedrevenheid die zichtbaar werden, maar onze bestuurlijke verantwoordelijk willen blijven nemen voor Veenendaal als raadsleden en wethouder.”

Sommigen waren verrast door het besluit van de Veenendaalse SGP om toch in het college te blijven. De partijlijn is immers dat de SGP geen deel kan uitmaken van een coalitie als deze de zondagsrust (verder) aantast, ook niet als de SGP een minderheidsstandpunt inneemt. Naar aanleiding van het instemmen van de Zwolse CU met de verruiming van het aantal koopzondagen verwoordde SGP-senator Van Dijk dat standpunt vorige maand nog in deze krant. De SGP kan niet „geloofwaardig in een coalitie meedoen” als er sprake is van een „aantasting van Gods geboden.”

De associatie met de CU Zwolle werpt fractievoorzitter Both verre van zich. „In tegenstelling tot die partij stemmen wij als fractie niet voor de koopzondag of voor een verruiming van het aantal koopzondagen. In de raad heb ik het besluit een grote stap in de verkeerde richting genoemd.”

U blijft desondanks in het college. Is dat wel geloofwaardig, mede gelet op de landelijke partijlijn?

„Stoppen of doorgaan was een vreselijk moeilijke afweging. Wij hebben onze keus biddend gemaakt. Goed luisterend naar elkaar zijn we als fractie en wethouder tot de unanieme conclusie gekomen dat we onze bestuurlijke verantwoordelijkheid willen nemen. We willen laten zien dat wij een betrouwbare partner zijn. Bovendien zou opstappen verstrekkende consequenties kunnen hebben. De preambule van het coalitieakkoord (die inhoudt dat het aantal buitenevenementen op zondag is gemaximaliseerd op zes, BP) zal dan sneuvelen. Een nieuwe coalitie kan dan de winkel­openstelling op zondag volledig vrij geven.”

Achteraf zou je kunnen zeggen: die preambule heeft de koopzondag in Veenendaal mogelijk gemaakt. Was dat geen onderhandelingsfout?

„Voor- en tegenstanders van de koopzondag houden elkaar in Veenendaal ongeveer in balans. Een meerderheid voor koop­zondagen was er tot vorige week nooit. De condities die we hebben afgesproken om in het college te stappen, waren het hoogst haalbare. Wij hebben geen spijt van die stap. Wel betreuren we het hoe de discussie de afgelopen tijd is uitgepakt. Los van die preambule: ook in een collegeakkoord kun je nooit alles dichttimmeren. Een periode van vier jaar is daarvoor gewoon te lang. Een zeker risico loop je als fractie altijd.”

De ChristenUnie werd uitgesloten van de collegeonderhandelingen omdat er geen bindende afspraken konden worden gemaakt over de koop­zondag. Is in dat licht uw stap om er wel in te gaan zitten niet te lichtvaardig genomen?

„Wij en andere partijen hebben de onderhandelingen en de betrokkenheid hierin van CU en SGP, anders ervaren. De reden dat wij het college in zijn gegaan en ook de maximalisering van zes buitenevenementen op zondag hebben toegevoegd, was het veiligstellen van de principiële koers van Veenendaal.”


SGP: nader bezinnen op koopzondag

VEENENDAAL (RD). De SGP moet zich „nadrukkelijk bezinnen” op wat er tijdens collegeonderhandelingen wordt afgesproken over de koopzondag. Dat stelt partijvoorzitter Van Leeuwen in een reactie op het nieuws dat de SGP in Veenendaal in het college blijft, ondanks dat enkele van haar coalitiepartners instemden met een voorstel vanuit de gemeenteraad voor een proef met zes koopzondagen. Van Leeuwen: „In Veenendaal was de afspraak dat er geen initiatief tot koopzondagen zou komen vanuit het college of de coalitiepartijen. Het initiatief kwam echter vanuit de raad. Dan ontstaat er spanning tussen de afspraken die je zelf hebt gemaakt en je principiële opvattingen over de zondagsheiliging.”

Nadat de SGP in 2014 in Bodegraven instemde met een ruimere zondagsopening kwam er binnen de partij al een herbezinning op gang. Onlangs schetste SGP-senator Van Dijk de toen overeengekomen partijlijn in deze krant: „Vooropstaat het streven naar minder of geen koopzondagen. Lukt dat niet, dan handhaven we minimaal de bestaande situatie. Is er sprake van een verslechtering, dan doen wij niet mee.” De SGP kan volgens hem niet „geloofwaardig in een coalitie meedoen” als er sprake is van een „aantasting van Gods geboden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer