Kerk & religie
Puritan Reformed Theological Seminary in Grand Rapids krijgt promotierecht

DUNDAS. Het Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS) in Grand Rapids (VS) heeft –na officieel geaccrediteerd te zijn– drie hoogleraren in dienst genomen die aan de opleiding een promotiestudie voorbereiden.

Redactie kerk
Voor het eerst in de geschiedenis van beide kerkverbanden hielden de Heritage Reformed Churches (HRC) en de Free Reformed Churches (FRC) de afgelopen dagen in één gebouw hun afzonderlijke synodevergaderingen. De ochtendmeditaties en maaltijden hadden geza
Voor het eerst in de geschiedenis van beide kerkverbanden hielden de Heritage Reformed Churches (HRC) en de Free Reformed Churches (FRC) de afgelopen dagen in één gebouw hun afzonderlijke synodevergaderingen. De ochtendmeditaties en maaltijden hadden geza

Dat bleek woensdag na afloop van de synode van de Heritage Reformed Churches (HRC), die twee dagen bijeenkwam in het Canadese Dundas. De HRC ontstonden in de jaren negentig na een scheuring in de Netherlands Reformed Congregations (NRC), zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten.

De synode benoemde dr. A. C. Neele tot hoogleraar. Hij zal leiding en gestalte geven aan de ontwikkeling en uitbreiding van het doctoraatsprogramma in de historische vakken. De hoogleraren dr. S. Myers en dr. G. Salazar zullen in dit programma als docenten fungeren. Dr. Neele is directeur van het Jonathan Edwards Center van Yale University in New Haven (VS).

De synode besloot ook om het bestuur van de PRTS het mandaat te geven om een promotiestudie in de Bijbelse wetenschappen voor te bereiden.

Het doel is tien sollicitanten voor het komende semester te selecteren, en daarna elk jaar vijf. Momenteel volgen 142 studenten de opleiding aan het seminarie (in de verschillende programma’s), afkomstig uit 24 landen. Hoogleraren zijn dr. M. Barrett, dr. J. R. Beeke (rector), dr. G. Bilkes, dr. D. Murray en dr. W. van Doodewaard. Het seminarie werd enkele jaren geleden ingrijpend uitgebreid maar is momenteel vrij van schulden.

Waarnemers

De synode werd bijgewoond door ds. S. Swets (United Reformed Churches), ds. D. van den Burgt 
(Canadian Reformed Churches, zusterkerken van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt) en ouderling E. Laman (Free Reformed Churches). Deze mensen hebben 
de synode van de HRC namens 
hun kerkverbanden toegesproken.

Na een kort emeritaat (vanwege de ziekte en het overlijden van zijn vrouw) is ds. B. Elshout weer beroepbaar gesteld in de gemeenten.

Student P. van der Hoek werd bevorderd tot kandidaat, na het met goed gevolg afleggen van zijn examen. Hij is nu beroepbaar binnen de HRC en de Free Reformed Churches (FRC), waarmee de HRC een volledige correspondentierelatie hebben. Praktisch betekent dit dat beide kerken volledig elkaars ambten erkennen en nu vrij zijn om predikanten en kandidaten van het andere kerkverband te beroepen. De FRC zijn zusterkerken van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

De synode van de HRC vergaderde voor het eerst in haar geschiedenis samen met de FRC in één gebouw, dat van de free reformed church van Dundas (Ontario, Canada). De synode van de FRC heeft vrijdag haar laatste zittingsdag.

Ds. B. Elshout noemt het een bijzondere gewaarwording om met alle afgevaardigden van beide kerkverbanden samen de dag te beginnen met gebed, samenzang en het beluisteren van een meditatie, door dr. J. R. Beeke (HRC) en dr. G. Bilkes (FRC). „Ook tijdens de gezamenlijke maaltijden werd de groeiende broederband zichtbaar en werden er vele aangename gesprekken gevoerd tussen afgevaardigden van beide kerkverbanden.”


Lees ook in Digibron:

FRC in Amerika komt dichter bij fusie met HRC (Reformatorisch Dagblad, 16 juni 2014)

Seminarie Grand Rapids breidt uit – verslag synode HRC (Reformatorisch Dagblad, 2 april 2012)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer