AMERSFOORT. Juist in de islamitische vastenmaand ramadan, die op 18 juni begint, is het belangrijk om voor moslims te bidden, vinden organisaties zoals Frontiers en Evangelie & Moslims. Twee gebedskalenders en een app kunnen daarbij helpen.
Bekeringen onder moslims? Eeuwenlang kwamen ze slechts sporadisch voor. In de begintijd van de islam was het juist andersom: christenen werden massaal islamitisch.
Maar in de twintigste eeuw ontstond er een voorzichtige kentering. In Indonesië werden meer dan 2 miljoen moslims gedoopt. De laatste twintig jaar zijn er christelijke bewegingen in nog veel meer islamitische landen, zoals Iran, Algerije en Bangladesh.
Hoe komt dat? Een feit is dat er sinds twee decennia meer en vaker wordt gebeden voor de bekering van moslims, constateren de opstellers van de gebedskalender ”30 dagen van gebed voor de moslimwereld”. „Het is geen toeval dat de huidige opwekking onder moslims parallel loopt met een toename van gebed voor de moslimwereld.”
Van Bosnië tot Kenia
Om die reden hebben de organisaties Frontiers en Open Doors ook dit jaar een kalender uitgebracht voor christenen die tijdens de komende ramadan willen bidden voor moslims. In de kalender, die veel achtergrondinformatie biedt, staan voor elke dag van de islamitische vastenmaand specifieke gebedspunten genoemd.
Voor het eerst is er dit jaar daarnaast een app gemaakt voor smartphones en tablets, die de gebedsinformatie digitaal aanbiedt.
Zoals ieder jaar richt de gebedskalender van Frontiers en Open Doors zich op de hele moslimwereld, van Guinee tot Maleisië en van Bosnië tot Kenia.
Om de geestelijke nood van moslims dichterbij te brengen, heeft Evangelie & Moslims daarnaast een eigen gebedskalender ontwikkeld die gericht is op de Nederlandse situatie. Deze kalender is niet bedoeld om de internationale versie overbodig te maken, maar kan ernaast gebruikt worden, zegt de organisatie zelf.
De kalender van Evangelie & Moslims gaat onder meer in op de situatie van Turkse en Marokkaanse moslims in Nederland. Ook wordt er gebed gevraagd voor de grootste vluchtelingengroep in Nederland die nog nauwelijks met het Evangelie is bereikt: die van Somalische vluchtelingen.
Extra moeilijk
De ramadan is volgens Evangelie & Moslims in het bijzonder geschikt om voor moslims te bidden omdat moslims dan vaak serieuzer bezig zijn met het geloof.
Daar komt nog bij dat de islamitische vastenmaand voor westerse moslims dit jaar in een extra moeilijke periode valt: de ramadan duurt van 18 juni tot 17 juli. Dat is de periode van het jaar waarin de dagen het langst zijn. Omdat moslims tijdens de ramadan niet mogen eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang, betekent dat een extra inspanning. Na de ramadan volgt het driedaagse Suikerfeest.
www.30dagen.nl voor de internationale gebedskalender (in het Nederlands) en meer informatie over de gebedsapp.
www.evangelie-moslims.nl voor de op Nederland gerichte gebedskalender.