De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) behandelt de bevindingen van de Commissie Toekomst Kerkverband volgende week dinsdag en woensdag achter gesloten deuren.
Dat blijkt uit de dinsdag op de website van de CGK gepubliceerde agenda van de synode. De landelijke kerkvergadering, die van dinsdag tot en met vrijdag in Nunspeet wordt gehouden, zal –zoals de laatste jaren de gewoonte is– via een livestream te volgen zijn. Maar hoe de besprekingen van de 52 afgevaardigden zullen verlopen over de precaire vraag hoe het nu verder moet met het kerkverband, krijgen CGK-leden en andere belangstellenden dus niet mee.
„Het betreft zeer gevoelige materie waarmee we uiterst zorgvuldig willen omgaan”, zegt ds. A. van der Zwan (Dordrecht-Centrum), assessor van het moderamen (bestuur van de synode), desgevraagd. „Mogelijk brengt het moderamen hierover in de loop van volgende week wel een persbericht uit.”
De Commissie Toekomst Kerkverband werd deze zomer, na de eerste vergadering van de generale synode op 21 juni in Rijnsburg, ingesteld . De commissie, die de breedte van de CGK vertegenwoordigt, moest een vorm bedenken waarin de synodeleden het gesprek over de toekomst van het kerkverband het beste kunnen gaan voeren. Op een extra synodevergadering hebben de afgevaardigden hierover op 12 oktober in Bunschoten-Spakenburg doorgepraat.
Perspectief
Na die vergadering in Bunschoten bracht het moderamen een persbericht uit waarin het verklaarde „in beginsel” een „realistisch en hoopvol perspectief voor het kerkverband te hebben gevonden”. Wat dat perspectief concreet inhoudt, is echter niet naar buiten gebracht.
De CGK bevinden zich al een aantal jaren in een crisis. Doordat er grote meningsverschillen bestaan over met name vrouwen in de ambten en over het omgaan met homoseksualiteit, verschillen die veel te maken hebben uiteenlopende hermeneutische keuzes, is de vraag steeds meer op tafel komen te liggen of de 181 cgk’s nog wel samen verder kunnen. En zo ja, in welke vorm dan.
Verder staan volgende week diverse andere thema’s op de agenda van de synode. Zo spreekt zij dinsdagmorgen over de algemene financiële situatie van het kerkverband en mogelijk ook over zogeheten instructies die betrekking hebben op onder meer ”kind en avondmaal”, het ”vrijgeven van NBV’21” en de noodzaak van een ”pastorale handreiking genderdysforie”. Dinsdagavond spreken de synodeleden over ”Kerk en Israël”.
Revisieverzoeken
Dinsdag zou, als daar voldoende tijd voor is, ook gesproken kunnen worden over twee revisieverzoeken. Die hebben betrekking op door de vorige synode genomen besluiten om niet mee te doen aan de Raad van Kerken en de Nationale Synode .
Woensdag spreekt de synode onder meer over het curatorium van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), over seksueel misbruik en over homoseksualiteit. Die avond staat het thema ”kerkjeugd en onderwijs” geagendeerd. Vrijdagmiddag spreken de synodeleden over evangelisatie.
„Huidige cultuur is niet bepalend voor wat de Schrift ons te zeggen heeft” - Commissie hermeneutiek CGK
Het thema hermeneutiek (regels en principes die je hanteert bij het uitleggen van de Bijbel) staat woensdag op de agenda. Op de website een verslag te vinden van de studiecommissie hermeneutiek die in juli 2022 door de vorige synode is ingesteld. In een veertien pagina’s tellend rapport noemt de commissie een aantal punten waarop zij het eens is. Bijvoorbeeld dat „de huidige cultuur niet bepalend is voor wat de Schrift ons te zeggen heeft”, maar ook dat „wij allemaal op enig moment een beroep doen op het cultuurbepaald-zijn van de inhoud van bepaalde gedeelten van de Schrift, zowel in het Oude als Nieuwe Testament”.
De commissie noemt haar rapport overigens zelf „onvoldragen”, doordat zij onvoldoende tijd heeft gehad de vele fundamentele vragen die het thema hermeneutiek oproept, te beantwoorden.