Na de overstromingsramp in Spanje proberen evangelicale christenen mensen binnen en buiten de kerk hulp te bieden. „Je kunt geen eten koken of bewaren als je geen stroom hebt.”
„Ik zie net twee mannen op fietsen langsrijden die helemaal onder de modder zitten”, zegt ds. P. Godfrey, voorganger van de protestantse El Faro International Evangelical Church in Valencia. De twee komen terug van het moeilijk toegankelijke rampgebied. „En het is daar onmogelijk om níét met modder bedekt te worden”, voegt hij eraan toe.
De meeste slachtoffers van het natuurgeweld vielen in Valencia. Bijna een week na het noodweer in Valencia en omstreken zijn er minstens 217 doden te betreuren. Nog steeds worden er mensen vermist. Het Spaanse ministerie van Defensie maakte maandag bekend de aanwezige 5000 militairen die naar vermisten zoeken te versterken met nog eens 2500 soldaten.
Stroom
De primaire focus voor El Faro ligt op vijftig leden van de gemeente die in het rampgebied wonen. „We willen er zeker van zijn dat er voor hen gezorgd wordt en dat we hen zo goed als mogelijk kunnen voorzien van voedsel en ander benodigdheden. Zij hebben geen stroom. Daar moeten we wat voor zien te verzinnen, want je kunt geen eten koken of bewaren als je geen stroom hebt.”
En de omstandigheden waarin de gemeenteleden verkeren, zijn lastig, ziet ds. Godfrey. „Een 23-jarig lid had net een huis gekocht in het gebied, voordat het getroffen werd door het noodweer. Tijdens het noodweer was hij daar en zodra hij enig telefonisch bereik had, meldde hij dat hij de ramp had overleefd, maar dat hij nog maar voor enkele dagen voedsel in huis had. Ook is er een echtpaar dat naar een hoger gelegen gebied was gevlucht. Daarna zijn ze teruggekeerd. Zij hadden nog elektriciteit, maar geen telefonisch bereik en hebben daarom eten gekookt om uit te delen aan slachtoffers in hun omgeving.”
Supermarkt
De internationale gemeente probeert de protestantse kerken in de getroffen gebieden bij te staan. Dat zijn er zo’n 20 tot 25, schat de predikant. „Wij willen deze kerken weer overeind helpen, zodat zij mensen in hun buurt kunnen helpen. Deze gemeenten zijn nuttige knooppunten voor de gemeenschap.”
Verder wil de evangelicale kerk mensen buiten de christelijke gemeenten ondersteunen. „De hulpverleners komen het rampgebied binnen met voedsel. Het meeste daarvan komt uit de supermarkten in de omgeving van de rampgebieden. Daarom hebben veel van deze supermarkten geen eten meer. Hopelijk verandert dit de komende dagen.”
Doodslucht
Vrijwilligers die in het rampgebied hulp verlenen, hebben volgens de van oorsprong Britse pastor veel te verwerken. „Zij zien de dode lichamen en ruiken de doodslucht. Dat zorgt voor emotionele en psychologische schade. Alles wat ze gezien hebben, moeten ze een plek geven. Hen daarbij helpen is het minste wat we kunnen doen als kerk.”
Vrijwilligers zien de dode lichamen en ruiken de doodslucht; dat zorgt voor emotionele en psychologische schade - Ds. Paul Godfrey, voorganger El Faro International Evangelical Church in Valencia
De predikant ziet „grote solidariteit” onder de inwoners van de Spaanse kuststad. „Dat is een beetje de Spaanse volksaard. Zij doen veel om de getroffen bewoners te helpen. En als kerk helpen we daaraan mee.”