Kerk & religie

Nederlandse kerken steunen aardbevingsslachtoffers Nepal

APELDOORN. Zeker 5000 doden en meer dan 10.000 gewonden. De aardbeving in Nepal afgelopen zaterdag laat diepe sporen na. Vrijwel alle Nederlandse kerken zijn deze week begonnen met acties om de slachtoffers te helpen. Met voedsel, medicijnen en tijdelijk onderdak.

Redactie kerk
2 May 2015 10:10Gewijzigd op 15 November 2020 18:39
beeld AFP
beeld AFP

Het epicentrum van de beving lag in Pokhara, een regio waar de Christelijke Gereformeerde Kerken al jaren de hulporganisatie Asal Chhimekee Nepal (ACN) steunen. „De eerste prioriteit ligt bij het bergen van de lichamen van mensen en dieren die door de ramp omkwamen”, zegt een woordvoerder van het diaconaal bureau. „Gewonden moeten verzorging krijgen. En natuurlijk is er behoefte aan onderdak en voedsel. Op sommige plekken is de puinhoop niet te overzien.”

De Gereformeerde Gemeenten startten vrijdag een hulpactie. Het deputaatschap Bijzondere Noden wil hulp bieden via lokale kerken in Nepal. „Hoewel de christelijke kerken in Nepal klein zijn, zijn zij volop betrokken bij het verlenen van hulp.”

De Protestantse Kerk in Nederland steunt de slachtoffers via ICCO/Kerk in Actie, die een kantoor heeft in de hoofdstad Kathmandu. Deze organisatie stelde 100.000 euro beschikbaar voor noodhulp.

De GZB (Gereformeerde Zendingsbond) is nauw betrokken bij zendingswerk in Nepal. Een team van partnerorganisatie International Nepal Fellowship (INF) is deze week meteen begonnen met het verlenen van medische hulp in Gorkha, een zwaar getroffen gebied.

Ook de Hersteld Hervormde Kerk haalt geld op voor de aardbevingsslachtoffers. Zondag 10 mei wordt er een extra diaconale collecte voor Nepal gehouden.

De noodhulp van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt loopt via het Christelijk Noodhulpcluster, waarin de organisaties Dorcas, Tear, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA samenwerken. Donderdag was er in totaal al 232.000 euro binnengekomen.

Op het moment van de aardbeving waren zo’n 900 Nederlanders in Nepal. Met nog ongeveer 150 van hen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen contact gehad, zei minister Koenders vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer