Kerk & religie
Sudanese christin vastgehouden op politiebureau

WASHINGTON/KHARTOEM. De Sudanese vrouw die ter dood was veroordeeld wegens haar weigering afstand te doen van het christelijke geloof, is nadat ze dinsdag was vrijgelaten opnieuw vastgezet. Volgens haar advocaat wordt de vrouw op het politiebureau ondervraagt vanwege het verstrekken van valse informatie.

Redactie digitale media
Meriam met haar familie na haar eerste vrijlating. beeld AFP
Meriam met haar familie na haar eerste vrijlating. beeld AFP

De vrouw zou geprobeerd hebben om met een door Zuid-Sudan uitgegeven noodreisdocument naar de Verenigde Staten te reizen. Het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs van Amerika en Zuid-Sudan om die reden woensdag ontboden.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken deelde mee dat de Sudanese regering aan de ambassade in Khartoem heeft laten weten dat dat het gezin ‘tijdelijk’ werd vastgehouden vanwege problemen met de reisdocumenten. De regering verzekerde dat ze in veiligheid zijn.

De Verenigde Staten zijn in gesprek met Sudan om de vrijlating van de vrouw en haar vertrek uit Sudan te verzekeren, meldt de BBC.

De 27-jarige Meriam Yahya Ibrahim Ishaq werd maandag vrijgelaten uit de dodencel. Ze werd wereldnieuws toen ze half mei ter dood werd veroordeeld door een islamitisch tribunaal, omdat ze de religie van haar islamitische vader zou hebben afgevallen. Ze heeft een islamitische vader, maar is grootgebracht door haar Ethiopisch-orthodoxe moeder.

De echtgenoot van de vrouw, Daniel Wani, heeft de Amerikaanse nationaliteit en komt uit Zuid-Sudan. De twee werden samen met hun twee kinderen maandag door een heleboel agenten van het vliegveld naar een geheime plek afgevoerd. Het gezin wilde naar Amerika vertrekken, nadat de vrouw net uit de gevangenis kwam waar ze sinds februari vastzat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer