Kerk & religie

Ds. W. Visscher: Ongeloof reden tot boetedag kerk

Niet de secularisatie buiten de kerk, maar het ongeloof van kerkmensen is de eerste reden voor verootmoediging, zegt ds. W. Visscher. „Buiten Christus hebben we helemaal niets.”

L. Vogelaar
6 May 2014 18:24Gewijzigd op 15 November 2020 10:31
Ds. W. Visscher. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. W. Visscher. beeld RD, Anton Dommerholt

De zorgen zijn veel, zegt de predikant van de gereformeerde gemeente in Amersfoort voorafgaande aan de dag van gebed en boete. „We kunnen wijzen op ontkerkelijking, de vermindering van het beslag van Gods Woord, de terugloop van het kerkbezoek, en zo meer. Maar daarmee is het voornaamste nog niet gezegd. We moeten de kerk niet sociologisch of moralistisch benaderen. Het gaat om Bijbelse zaken. En dan is het ongeloof de grootste en de ergste zonde. Daar wijst de Bijbel nadrukkelijk op.”

Volgens artikel 27 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis is de kerk „een heilige vergadering der ware Christgelovigen.” De praktijk is echter anders, stelt ds. Visscher. „Daarnaast hebben we veel meer dan ons dagelijks brood. Daardoor wordt het afhankelijke leven –ook onder Gods kinderen– gemist.”

De predikant wijst ook op Hand. 2:46-47. „Ik heb niet de indruk dat dit vandaag realiteit is: er worden er niet dagelijks toegedaan tot de gemeente. Van enige werfkracht naar buitenstaanders is geen sprake. Op de generale synode is juist lang gesproken over de financiële tekorten bij het deputaatschap voor de evangelisatie. Kortom, het eenvoudige, sobere, gunnende christelijke leven wordt gemist.”

Reformatorisch Nederland ontvangt nog grote voorrechten, zegt de Amersfoortse pastor. „Zo mogen we in vrijheid samenkomen in Gods huis. We horen van Gods liefde voor verloren mensen in Christus. Er is een levende Zaligmaker voor dode zondaren. Die Zaligmaker mogen we met alles wat in ons is aanprijzen. Door Hem en door Hem alleen worden zondaren behouden en worden ze opgewekt tot een nieuw leven.”

Christus is de grote zegen Die tot ons komt in het gewaad van Zijn Woord en Die aangenomen wordt door het ware geloof, zegt ds. Visscher. „Laat dat centraal staan in alles wat we doen en overwegen. Wij hebben een eeuwige Koning, Die zonder onderdanen niet zijn kan.”

„Laten we niet denken dat we met het terugdraaien van de klok met zestig jaar de problemen rond bijvoorbeeld computergebruik, moderne muziek en kleding te boven zijn”, waarschuwt ds. Visscher. „We leven buiten het paradijs. Dat is onze eerste en grootste schuld. We moeten terug naar God, onze Schepper. Maar daar vecht een mens tegen. De Geest leert dat door de wet. Die wet moet concreet en duidelijk aan de orde worden gesteld.

Aan onze kant is en blijft het hopeloos. Maar laten we gebruikmaken van Christus. Is het geen schuld dat we nog denken dat we het zonder Hem wel kunnen redden? Gods de Vader gaf Zijn Zoon. Wee degenen die zonder Hem met oplossingen bezig zijn. Dat gaat echt niet. Kohlbrugge dichtte ooit: „Eén ding heeft ons erdoor gebracht: het Lam voor ons geslacht.””

Dit is het tweede deel in een serie voorafgaand aan de boetedag in de Gereformeerde Gemeenten op 11 mei.


Lees meer in Digibron

GG-boetedag krijgt steun stichting (Reformatorisch Dagblad, 13-03-2014)

Weinig steun voor boetedag „over kerkmuren heen” (Reformatorisch Dagblad, 06-03-2014)

„We hopen dat boetedag christen wakker schudt” (Reformatorisch Dagblad, 11-02-2014)

Initiatief tot boetedag verdient navolging (Reformatorisch Dagblad, 30-01-2014)

GG beleggen boetedag op zondag 11 mei (Reformatorisch Dagblad, 23-01-2014)

Boetedag GG overwegend positief ontvangen (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2013)

„Veenbrand van secularisatie woedt voort” (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2013)

„Gebed om verootmoediging in GG nodig” (Reformatorisch Dagblad, 08-10-2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Boetedag 2014

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer