Kerk & religie
GgiN Leerdam koopt grond voor nieuw kerkgebouw

De gereformeerde gemeente in Nederland te Leerdam heeft deze maand een contract getekend voor de aankoop van een perceel aan de Molenlaan. De gemeente heeft bouwplannen voor een nieuw kerkgebouw.

Redactie kerk
Het kerkgebouw waar de gereformeerde gemeente in Nederland te Leerdam in kerkt. De gemeente is van plan een nieuwe kerk te bouwen. Beeld kerkblad ggiN Leerdam
Het kerkgebouw waar de gereformeerde gemeente in Nederland te Leerdam in kerkt. De gemeente is van plan een nieuwe kerk te bouwen. Beeld kerkblad ggiN Leerdam

Het zalentekort van de kerk begint langzamerhand te nijpen, zegt ouderling W. H. Heenck, woordvoerder van de kerkenraad. „Op dit moment hebben we een kerkzaal en twee zalen. Met zes catechisatiegroepen en een groep voor belijdeniscatechisatie is dat puzzelen voor de maandagavond. Bovendien is de consistorie te klein. De toiletgroep en de hal willen we ook uitbreiden.”

De kerkenraad zag het al eerder aankomen dat er een nieuwe kerk gebouwd moet worden. „De gemeente groeit langzaam. We voorzien een zitplaatsentekort voor de toekomst. Uitbouw van de kerk aan de Nieuwstraat is niet meer mogelijk.”

Een „jaar of drie geleden” is de gemeente gaan nadenken over nieuwbouw. „Daar hebben we tien tot twaalf jaar voor uitgetrokken. Het zoeken naar een geschikt perceel voor een kerk is geen gemakkelijk opgave. We zochten een locatie die zich het liefst niet aan de rand van de stad bevond. Tot nu toe is de zoektocht heel voorspoedig verlopen.”

De Leerdamse gereformeerde gemeente in Nederland heeft eerder deze maand geleden haar handtekening gezet onder de koopovereenkomst van het perceel. „In principe is het perceel al verkocht. De daadwerkelijke overdracht van grond kan pas geschieden als het perceel de juiste bestemming heeft. Ook een uitgewerkt bouwplan en een gesprek met de buurt horen daarbij. Dat alles kan tegen de twee jaar gaan duren.”

De gemeente is voor de nieuwbouw in gesprek met drie architecten. Het kerkgebouw biedt waarschijnlijk tussen de 700 en de 800 kerkgangers een zitplaats, al dan niet gerealiseerd met behulp van schuifwanden of een galerij. Op het terrein zorgt de gemeente verder voor parkeergelegenheid en twee aan de kerk gelieerde woningen.

De gemeente telt ongeveer 650 leden en doopleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer