Buitenland
Luchtaanvallen rond hoofdstad Syrië

BEIROET (AP) — Syrische gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag aanvallen uitgevoerd op buitenwijken van de hoofdstad Damascus. Onder meer Douma, een bolwerk van de rebellen, werd bestookt. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld.

Damascus. Foto EPA
Damascus. Foto EPA

Het leger probeert Douma al weken te heroveren op de rebellen. Twee luchtaanvallen op de wijk kostten donderdag aan zeker twaalf mensen het leven.

Volgens Maath al-Shami, een activist in Damascus, werden boomgaarden bij de wijken Daraya en Kfar Sousseh door regeringstroepen bestookt met raketten en mortieren. Het leger zei donderdagavond dat militairen actief waren in onder meer Daraya en Douma. "De troepen van het regime stuitten op zwaar verzet in Daraya", zei Al-Shami. Hij voegde eraan toe dat de militairen er wel in geslaagd zijn door te dringen tot de hoofdstraat in Daraya. In Aqraba en Beit Saham, ten zuiden van Damascus, wordt gevochten in de buurt van de internationale luchthaven.

Daraya ligt op een strategische plek en er is de regering daarom veel aan gelegen de wijk te heroveren. Enkele kilometers verderop ligt de luchtmachtbasis Mazzeh. Daarnaast grenst Daraya aan de wijk Kfar Sousseh, waar veel regeringsgebouwen staan.

In Nabk, ten noorden van Damascus, ging een autobom af bij een gebouw van de inlichtingendienst van het leger, aldus het Observatorium. Het is nog onduidelijk of daarbij slachtoffers zijn gevallen.

In het noorden van Syrië ging de strijd om enkele belangrijke luchthavens, die al een week woedt, vrijdag door. Volgens activisten werd er gevochten bij de luchtmachtbasis Taftanaz, in de provincie Idlib, en bij de internationale luchthaven in Aleppo. Een activist zei dat de rebellen donderdag de commandant van Taftanaz, een brigadegeneraal, hebben gedood. "De gevechten hebben nu plaats bij de poorten van de luchthaven", aldus de activist. Gevechtsvliegtuigen uit de centraal gelegen provincie Hama en het kustgebied Latakia worden ingezet om de rebellen bij Taftanaz aan te vallen.

Het leger zei 'pijnlijke aanvallen' te hebben uitgevoerd op de strijders van Jabhat al-Nusra, een groep die door de Verenigde Staten wordt gezien als terreurbeweging. Tientallen strijders zouden bij Taftanaz zijn gedood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer