Buitenland
Amerikaanse militair die Noord-Korea binnenliep pleit schuldig

De Amerikaanse militair die vorig jaar vanuit Zuid-Korea de grens naar Noord-Korea overstak, heeft schuldig gepleit in zijn desertiezaak. Travis King werd veroordeeld tot twaalf maanden cel, maar omdat hij al een tijd vastzat en goed gedrag heeft vertoond, is de 24-jarige vrijgelaten.

ANP

King werd veertien keer aangeklaagd omdat hij in juli 2023 over de grens van Zuid-Korea naar het Noorden vluchtte tijdens een sightseeing tour van de zogeheten gedemilitariseerde zone (DMZ) die het Koreaanse schiereiland verdeelt. Een deel van de aanklachten ging over eerdere incidenten die plaatsvonden toen King in Zuid-Korea was gestationeerd. Daarvoor moest hij vorig jaar voor een tuchtraad in de VS verschijnen, maar hij ontsnapte op het vliegveld van Seoul, ging mee op de tour en liep in de DMZ naar Noord-Koreaans grondgebied. Hij werd in september vorig jaar Noord-Korea uitgezet.

Tijdens de rechtszaak legde King volgens de BBC uit dat hij een uitweg zocht uit het leger. „Ik wilde deserteren en nooit meer terugkomen”, zou hij hebben gezegd. De militair verklaarde dat hij lijdt aan mentale problemen, maar gaf aan dat hij zijn verantwoordelijkheid nam voor de actie en in staat was daarvoor terecht te staan.

King pleitte schuldig aan vijf van de aanklachten - desertie, mishandeling van een onderofficier en drie aanklachten van ongehoorzaamheid aan een officier - als onderdeel van een deal die vrijdag werd bezegeld door een militaire rechter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer