Buitenland
Staat South Carolina voert na dertien jaar weer doodstraf uit

In de Amerikaanse staat South Carolina is vrijdag voor het eerst in dertien jaar een doodstraf uitgevoerd. De 46-jarige Freddie Owens kreeg een dodelijke injectie toegediend. De doodstraf van Owens is de eerste van vijf die deze week gepland staan in de Verenigde Staten.

ANP

Owens werd in 1999 veroordeeld voor de moord op een supermarktmedewerker twee jaar eerder. Hij zou haar tijdens een overval hebben doodgeschoten toen zij de kluis niet open kreeg. Een andere verdachte getuigde dat het Owens was die het schot loste, maar trok die verklaring later in. Owens doodde volgens de lokale televisiezender Fox Carolina na zijn veroordeling voor de dodelijke overval ook een medegevangene.

In de VS is dit jaar veertien keer de doodstraf uitgevoerd, drie keer in de staten Alabama en Texas, twee keer in Missouri en Oklahoma en een keer in Florida, Georgia, Utah en nu South Carolina. De doodstraf is in 23 Amerikaanse staten afgeschaft. In zes andere staten - Arizona, California, Ohio, Oregon, Pennsylvania en Tennessee - is de doodstraf niet formeel afgeschaft, maar wordt deze niet meer uitgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer