Consument
Microsoft presenteert Windows 8 en tablet

NEW YORK (ANP/RTR) – Microsoft heeft donderdag zijn nieuwste besturingssyteem Windows 8 gepresenteerd. Ook de tablet Surface, die met de iPad van Apple moet gaan concurreren, werd voor het eerst aan het publiek getoond. Het is de eerste keer dat de softwaregigant ook een computer op de markt brengt.

Foto EPA
Foto EPA

„Met Windows 8 hebben we het beste van alle werelden samengebracht, de PC en de tablet, je werk en je leven”, zei Microsoft-topman Steve Ballmer bij het begin van de officiële presentatie. Het nieuwe besturingssysteem moet het bedrijf helpen verloren terrein terug te winnen op concurrent Apple.

Volgens Ballmer heeft Microsoft zijn belangrijkste product opnieuw uitgevonden. Windows 8 kan op gewone computers en laptops worden gebruikt, maar ook op tablets. Het gaat donderdag om middernacht (Amerikaanse tijd) officieel in de verkoop.

De taakbalk en de Start-knop rechtsonder, die jarenlang tot de vaste kenmerken van Windows behoorden, zijn verdwenen. Net als bij het Apple-besturingssysteem iOS voor de iPhone en iPad worden apps gestart via knoppen op het bureaublad.

De opfrisbeurt moest Windows klaarmaken voor een tijdperk waarin consumenten steeds minder tijd doorbrengen achter een computer of laptop, en meer gebruik maken van mobiele apparaten. Het zal moeten opboksen tegen gevestigde besturingssystemen voor tablets, zoals iOS van Apple en Android van Google.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer