Binnenland

Politie: Geen bewijs schietpartij Alphen verwijderd

AMSTERDAM – De politie heeft geen informatie verwijderd over het verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der V.

Redactie digitale media
13 July 2011 17:35Gewijzigd op 14 November 2020 15:48
Jaco van Hoorn, districtchef van de politieregio Hollands-Midden. Foto ANP
Jaco van Hoorn, districtchef van de politieregio Hollands-Midden. Foto ANP

Ict-site Webwereld meldde woensdag dat het korps Hollands-Midden een pdf-bestand verwijderd zou hebben. Daaruit zou blijken wie een fout heeft gemaakt bij het verstrekken van de vergunning. Volgens Webwereld heeft de politie verzuimd het bestand te archiveren.

Het korps Hollands-Midden spreekt het bericht echter tegen, en wijst de suggestie dat er opzettelijk bewijs zou zijn verwijderd van de hand. „Alle relevante informatie over de wapenverlofverlening aan Tristan van der V. is aan de Rijksrecherche ter beschikking gesteld,” aldus het korps in een verklaring.

Volgens het korps heeft de behandelaar van het wapenverlof in 2008 via een interne mail een aanvraag gedaan bij de informatiedesk van de politie Hollands-Midden om alle relevante informatie voor het verstrekken van een wapenvergunning aan Tristan van der V. op te vragen.

„De infodesk heeft een e-mail teruggestuurd met daarin de gevraagde informatie. Bij deze mail zat als bijlage een pdf-bestand. De behandelaar heeft deze e-mail geprint en de print toegevoegd aan het fysieke dossier van Tristan van der V. De bijlage is echter niet toegevoegd aan het fysieke dossier en de betreffende mail met de bijlage is niet meer in het mailsysteem te traceren. We kunnen dus niet weten wat er in het pdf-bestand stond.”

In de verklaring schrijft het korps dat het zeer aannemelijk is dat het pfd-bestand de melding bevatte van assistentieverlening door de politie bij de gedwongen opname van Tristan van der V. in 2006.

„De Rijksrecherche heeft dit dus niet met zekerheid kunnen vaststellen. Niettemin is de informatie over de assistentieverlening bij de gedwongen opname in het bedrijfsprocessensysteem van de politie opgeslagen en aan de Rijksrecherche ter beschikking gesteld. Deze informatie is dus binnen de politieorganisatie opgeslagen en nog altijd voorhanden.”

Tijdens de persconferentie maandag waarop de resultaten van het onderzoek naar de schietpartij in Alphen aan den Rijn werden gepresenteerd, erkende de politie wel de melding van de gedwongen opname van Van der V. over het hoofd te hebben gezien.

Juridisch adviseur Michaël van Leeuwen van ICTRecht verklaart tegenover Webwereld dat het niet opslaan van het bestand in strijd is met de Archiefwet. „Die wet geeft met de woorden “ongeacht hun vorm” een brede definitie aan de bescheiden die opgeslagen moeten worden. Ook de bijlage met daarin het pdf-bestand was in dit geval door het overheidsorgaan ontvangen en had dus opgeslagen moeten worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer