Binnenland
A. J. de Geus (CDA), Sociale Zaken en Werkgelegenheid

In de tien maanden dat Aart Jan de Geus (47) als minister van Sociale Zaken op het Binnenhof rondloopt, heeft hij een goede naam opgebouwd. Dat blijkt wel uit het feit dat hij vorig najaar na het onvrijwillig vertrek van minister Bomhoff van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook dit departement onder zijn hoede kreeg. Deze taak volbracht hij zo goed dat vele ambtenaren van VWS hem graag als minister wilden.

De voorkeur van De Geus bleef echter naar Sociale Zaken uitgaan. Daar was hij amper toegekomen aan het maken van beleid omdat het kabinet-Balkenende I al na 87 dagen demissionair werd.

De Geus heeft zich als belangrijkste taak gesteld de WAO te hervormen. Kern van het kabinetsvoornemen is alleen mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn een WAO-uitkering te geven. Mensen die nu een WAO-uitkering hebben en jonger zijn dan 45 jaar zullen ook onder de nieuwe regeling vallen. Dat betekent dat degenen die een gedeeltelijke WAO-uitkering ontvangen in de WW en de bijstand terechtkomen als ze geen passend werk kunnen vinden. Deze maatregelen zullen in de komende jaren vele demonstranten op de been brengen. De Geus zal de wind van voren krijgen.

De bewindsman heeft veel ervaring met de WAO. Tien jaar lang, van 1988 tot 1998, bemoeide hij zich namens de vakcentrale CNV met het gevoelige dossier. In 1998 nam hij afscheid van de vakbond, mede omdat hij was gepasseerd voor het voorzitterschap. Hij ging aan de slag als adviseur bij het managementconsultantsbureau Boer & Croon.

De Geus heeft hart voor het gezin. Eerder dit jaar bepleitte hij in deze krant een persoonsgebonden budget voor ouders die hun kind niet naar de kinderopvang sturen, maar zelf thuis opvoeden. De bewindsman wil niet dat „ouders uit armoede de arbeidsmarkt op worden gejaagd.” In de nieuwe kabinetsperiode is er voor de zorgtoeslag overigens geen geld beschikbaar.

De Geus woont in Utrecht. Hij is lid van de gecombineerde Nederlands-gereformeerde/christelijke gereformeerde kerk in Nieuwegein. Hij was daar onder meer actief als ouderling, leider van kindernevendiensten en dirigent van een jongerenkoor. Hij componeerde zelf ook liederen. De minister is gehuwd en heeft drie kinderen.

Voordat De Geus lid werd van Arjos, de jongerenorganisatie van de ARP -een van de voorlopers van het CDA-, was hij een halfjaar lid van de PPR, een linkse partij die is opgegaan in GroenLinks. Zijn ietwat linkse oriëntatie blijkt uit het feit dat hij het jammer vindt dat een coalitie van CDA en PvdA niet is doorgegaan en uit zijn verzet tegen het loslaten van de koppeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer