Binnenland
Mexicaanse griep eist tiende leven

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de Mexicaanse griep is deze week opgelopen van zes naar tien. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend.

De vier mensen die afgelopen week aan de Mexicaanse griep overleden waren een 6-jarig jongetje, een 11-jarig meisje, een 25-jarige man en een 56-jarige vrouw. Drie van hen hadden al andere medische problemen, waardoor zij extra vatbaar waren voor de griep. Van de 25-jarige man zijn de gegevens nog niet bekend, zegt het RIVM. Hij is als enige niet in het ziekenhuis overleden.

De GGD Hart van Brabant in Den Bosch meldde vrijdag dat een 3-jarig meisje met Mexicaanse griep eveneens is overleden. Voor zover bekend had zij niets anders onder de leden. De precieze doodsoorzaak wordt nog onderzocht. Het RIVM heeft dit sterfgeval nog niet bevestigd.

Ook het aantal ziekenhuisopnamen nam de afgelopen week toe. Met 131 gevallen is er sprake van een ruime verdubbeling ten opzichte van afgelopen week. In totaal zijn er tot en met afgelopen woensdag 335 zieken opgenomen. De ‘gewone’ griep eist volgens het RIVM in Nederland jaarlijks 200 tot 1000 mensenlevens.

Net als vorige week zijn er vooral grieppatiënten in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar in het ziekenhuis opgenomen. Zeven nieuwe patiënten zijn op de intensive care opgenomen. Over het algemeen zijn de zieken die in het ziekenhuis liggen jonger dan 65 jaar.

Het vaccineren van kinderen tegen Mexicaanse griep is vooralsnog niet aan de orde, onderstreepte het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Een woordvoerder van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM suggereerde deze week dat huisartsen naast de officieel aangewezen risicogroepen ook kinderen mogen vaccineren. Daarvan is echter geen sprake, aldus het ministerie. „Huisartsen hebben duidelijke richtlijnen gekregen over wie zij moeten oproepen voor de vaccinatie. Het gaat hier om groepen die extra risico lopen op complicaties wanneer zij besmet raken met het griepvirus. Op dit moment gaat het bij vaccinatie tegen de Mexicaanse griep niet om kinderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer