Binnenland
Mexicaanse griep nu epidemie

De Mexicaanse griep is sinds vrijdag officieel een epidemie. In de afgelopen week zijn een 40-jarige man en een 14-jarig meisje overleden aan de ziekte.

Binnenlandredactie
BILTHOVEN – De Mexicaanse griep is sinds vrijdag officieel een epidemie. Foto ANP
BILTHOVEN – De Mexicaanse griep is sinds vrijdag officieel een epidemie. Foto ANP
Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend. Het gaat vooralsnog om een lichte epidemie.

Er is sprake van een epidemie als twee weken na elkaar 51 op de 100.000 Nederlanders zich met griepachtige klachten bij de huisarts melden. Volgens de laatste cijfers lag het aantal twee weken geleden op 69 meldingen per 100.000 mensen, vorige week ging het om 76 gevallen. In een ‘normale’ week zijn er 3 griepmeldigen per 10.000 inwoners.

Bij de man die deze week overleed, was sprake van onderliggend lijden. Het meisje was voorheen gezond. Hoewel het verloop van Mexicaanse griep mild is, komt het voor dat gezonde mensen aan de gevolgen van griep overlijden. In totaal zijn in Nederland nu zes personen overleden aan de gevolgen van de griep.

Volgens een woordvoerder van het RIVM is de toename van het aantal meldingen geen reden tot grote bezorgdheid. „De maatregelen blijven hetzelfde: de geplande vaccinaties worden uitgevoerd en instellingen weten hoe te handelen.”De Mexicaanse griep verloopt als een normale griep. „Het RIVM had een toename voorspeld in het najaar, en dat is gebeurd”, aldus de woordvoerder. Wel was de epidemie eerder verwacht. „Groot voordeel is, dat Nederland nu meer tijd had om zich voor te bereiden.”

De milde epidemie verandert in een matige als er tweehonderd op de 100.000 inwoners melding doen. Bij vijfhonderd op de 100.000 gevallen spreekt het RIVM van een zware epidemie.

Opvallend is, dat er de vorige week meer kinderen tussen 0 en 4 jaar zijn opgenomen in het ziekenhuis. In de weken ervoor lag de piek bij mensen tussen de 15 en 24 jaar.

De overheid schetst een „te rooskleurig” beeld over de bijwerkingen die de vaccins tegen de Mexicaanse griep kunnen hebben. Dat betoogden vertegenwoordigers van de Stichting Stralingsarm Nederland (SAN) donderdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Zwolle. Samen met verontruste burgers proberen ze via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) een reeks documenten op tafel te krijgen over onder meer de procedures die leidden tot de inentingscampagne tegen de Mexicaanse griep, die binnenkort begint.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer