Binnenland
Kritiek op AOW-plan coalitie

Vakbonden en politieke partijen reageren overwegend negatief op het coalitieakkoord over een hogere AOW-leeftijd. CDA, PvdA en ChristenUnie werden het donderdagavond na dagen van intensief overleg met minister Donner en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) eens over een verhoging van de AOW-leeftijd.

Redactie politiek
DEN HAAG - Coalitiepartijen bereiken akkoord over verhoging AOW-leeftijd. Foto ANP
DEN HAAG - Coalitiepartijen bereiken akkoord over verhoging AOW-leeftijd. Foto ANP
Wat de onderhandelaars betreft, gaat de pensioenleeftijd in 2020 ineens naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen die vroeg begonnen zijn met werken, kunnen tegen een lagere AOW toch eerder met pensioen. Ook worden werkgevers straks verplicht hun personeel met zwaar werk na dertig jaar lichter werk aan te bieden.

De oppositiepartijen in de Kamer reageerden donderdagavond meteen negatief op het akkoord. „Te weinig, te laat en te ingewikkeld”, stelde de VVD.

De SP, samen met de PVV verklaard tegenstander van een hogere AOW-leeftijd, verwacht een groot maatschappelijk verzet tegen de plannen. De partij beticht de coalitie van „pensioenroof” door samen met de AOW-leeftijd ook de pensioengerechtigde leeftijd te willen verhogen. De PVV kondigde aan zich met „hand en tand” te verzetten tegen de ingreep. GroenLinks betitelt de plannen van de coalitie als „niet flexibel en niet sociaal.”

Vakcentrale FNV sprak dondderdagavond van „een gedrocht, een misbaksel, waar de Nederlandse samenleving nog tientallen jaren ellende van zal hebben.” Het CNV stelde vanmorgen pas inhoudelijk te willen reageren als de precieze uitwerking van het akkoord bekend is. De RMU noemt het „onvoorstelbaar dat de focus uitsluitend gericht is op verhoging van de AOW-leeftijd”, terwijl volgens de vakorganisatie de verhoging van de arbeids­participatie van ouderen „top­prioriteit” dient te hebben.

Het akkoord over de AOW-leeftijd lijkt ook niet goed te vallen bij de achterban van de PvdA. Meerdere lokale en provinciale afdelingen van de partij vinden het onderwerp zo belangrijk dat er voor hen genoeg reden is om het kabinet erover te laten vallen, zo blijkt uit een rondgang van BNR Nieuwsradio langs alle PvdA-gewesten. Diverse afdelingen vinden dat het AOW-besluit inzet zou moeten zijn van vervroegde verkiezingen.

Een politieke ledenraad die de PvdA aanvankelijk vanavond had gepland om over de AOW te praten, werd eerder deze week afgelast. De partij wil daarmee haar leden meer tijd geven het akkoord goed te bestuderen.

PvdA-leider Bos stelde vrijdagmorgen de strijd met de morrende achterban over de verhoging van de AOW-leeftijd graag aan te gaan. „Kom maar op”, aldus de minister van Financiën voor aanvang van de wekelijkse ministerraad waarin naar verwachting het AOW-akkoord officieel zou worden bekrachtigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer