In Barendrecht zijn donderdagavond drie treinen op elkaar gebotst, twee goederentreinen en een passagierstrein. De machinist van een van de goederentreinen is daarbij om het leven gekomen en er ontstond een enorme ravage. Verscheidene passagiers raakten lichtgewond.
Het lichaam van de machinist die is omgekomen bij de botsing tussen twee goederentreinen bij Barendrecht, is tegen tien uur vrijdagmorgen uit het wrak gehaald en afgevoerd. Bergingswerkers hadden veel moeite om bij het lichaam in de vernielde locomotief te komen.
Nu het lichaam is geborgen, kan ProRail beginnen met de opruimwerkzaamheden. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid nog dagen duren voordat de ravage is opgeruimd.
Machinist
De machinist van de andere trein, die bekneld zat, is gewond geraakt. Het ongeluk begon met een frontale botsing tussen de goederentreinen, zei voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Een deel van een van de treinen kwam op een ander spoor terecht.
Doordat de machinist van de aanstormende passagierstrein tijdig remde toen hij de ravage op dit spoor naderde, bleven de gevolgen voor de passagiers beperkt. De trein die op weg was naar Brussel reed over een brokstuk heen, waardoor een aantal mensen lichtgewond raakte. Zij werden ter plaatse behandeld.
„Als hij hier in volle vaart overheen gereden was, waren de gevolgen niet te overzien geweest", zei Van Vollenhoven.
Internationale trein
De passagierstrein was de internationale trein van Amsterdam naar Brussel met 150 mensen aan boord. De machinist van de passagierstrein is met de schrik vrijgekomen. De NS zegt „enorm geschrokken" te zijn en betreurt het incident.
De passagierstrein die bij het ongeluk betrokken was, ziet er aan de voorkant redelijk ongeschonden uit, hoewel ook enkele beschadigingen te zien zijn.
Behalve de internationale trein die bij het ongeval betrokken was, werd ook een passerende stoptrein geraakt door rondvliegende onderdelen. Ook in die trein raakten mensen lichtgewond, aldus de politie.
Enkele tientallen reizigers zijn na het ongeval opgevangen bij een wegrestaurant op loopafstand van de spoorlijn. Zij zeiden niet het gevoel te hebben gehad betrokken te zijn bij een ongeluk. Wel zagen zij veel vonken en diverse brandjes en roken sommigen een sterke diesellucht.
De NS zette bussen in om de passagiers verder te vervoeren naar Dordrecht en Tilburg en naar België.
Zwaar gehavend
Een van de goederentreinen raakte zwaar gehavend. Hij ligt als een harmonica opgerold onder het viaduct waar het ongeval plaatsvond. De andere twee treinen zagen er relatief ongeschonden uit. Ook het viaduct raakte zwaar beschadigd, maar kort voor ochtendspits kon de snelweg A15 die daar overheen loopt weer opengesteld worden.
Na het ongeval was er enige tijd een kleine lekkage waarbij gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Welke stoffen dat waren, is onduidelijk, maar in de meeste wagons zat diesel of benzine. Bij de botsing tussen de twee goederentreinen zijn twaalf tankwagons betrokken. Daarvan zijn er tien geladen met aardolieconcentraat en twee zijn leeg. Er is geen explosiegevaar, zei een politiewoordvoerder. De wagons staan grotendeels overeind.
Een aantal containerwagons met stukgoed is wel ontspoord. In totaal zijn er 22 wagons met containers bij het ongeval betrokken.
Treinverkeer
Het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht werd direct na het ongeluk stilgelegd. Al het treinverkeer dat normaliter langs Barendrecht komt, was gestremd.
De NS raadt reizigers die van Rotterdam naar het zuiden willen, of vice versa, aan via Utrecht te reizen. De vertraging houdt ook verband met een drietal onderzoeken die aan de gang zijn. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de politie zijn nog bezig met hun werkzaamheden. Spoorbeheerder ProRail kan zodoende nog niet beginnen met opruimen, aldus een woordvoerder. Wel zijn daarvoor al vast voorbereidingen getroffen.
Volgens de NS zijn er inmiddels twee sporen op de plek van de treinbotsing in Barendrecht vrijgegeven. Tussen Rotterdam en Dordrecht rijden vrijdagochtend pendeltreinen. De sneltrein van Amsterdam naar Breda rijdt niet tussen Rotterdam en Dordrecht, de stoptrein van Den Haag naar Dordrecht is helemaal uit de dienstregeling gehaald. De NS heeft bussen ingezet. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een uur.
Ook de snelweg A15 tussen knooppunt Vaanplein en knooppunt Ridderkerk is in beide richtingen enige uren afgesloten geweest.
Bezoek
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb brengt vrijdagochtend een bezoek aan de plaats in Barendrecht waar het treinongeval plaatsvond. Hij doet dat samen met burgemeester Van Belzen van Barendrecht. Dat maakte een woordvoerder van de gemeente Rotterdam bekend.
De burgemeester van Barendrecht is donderdagavond al naar de plaats van het treinongeval gekomen. Volgens hem om zijn „betrokkenheid te tonen". Hij sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden van de overleden machinist.
De ravage ter plaatse heeft een heftige indruk gemaakt op de burgemeester. Het ongeval benadrukt nog eens „dat wij in een buitengewoon risicovol gebied wonen", aldus Van Belzen. Hij zei verder dat vrijdag informatie voor burgers zal verschijnen op de website van de gemeente. Ook neemt de burgemeester vrijdag contact op met de gemeenteraad om de laatste stand van zaken door te geven.