Politiek
Kamer stemt voor afschaffing verbod godslastering

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om het verbod op smalende godslastering uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

Redactie politiek
20 January 2009 18:12Gewijzigd op 14 November 2020 07:07
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om het verbod op smalende godslastering uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Foto ANP
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om het verbod op smalende godslastering uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. Foto ANP

De Tweede Kamer heeft vanmiddag gestemd over de moties rond het verbod op smalende godslastering, artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht. Een Kamermeerderheid stemde voor afschaffing van het wetsartikel.

De meerderheid kwam tot stand dankzij de steun van regeringspartij PvdA. Verder stemden SP, VVD, GroenLinks, PVV, de Partij voor de Dieren en Verdonk voor het voorstel van D66.

De oppositie toonde zich opgetogen. „Dit is een zegen voor het publieke debat en de vrijheid van meningsuiting”, stelde D66-Kamerlid Van der Ham. SP-Kamerlid De Wit sprak van een „historische beslissing.”

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie steunden een motie van de SGP om het verbod op godslastering juist te handhaven. Zij hechten veel waarde aan de extra bescherming die artikel 147 aan gelovigen biedt. Het heeft een „belangrijke normstellende functie”, zo vinden de drie christelijke fracties.

„Het is voor een groep mensen in de maatschappij heel pijnlijk dat dit verbod verdwijnt”, zei CDA-Kamerlid Van Haersma Buma na afloop van het debat. „Het lijkt soms een kruistocht tegen alles wat met geloofsovertuiging te maken heeft.”

Minister Hirsch Ballin van Justitie kan nu door met de uitwerking van zijn wetsvoorstel om, ter compensatie van artikel 147, de antidiscriminatiebepaling in artikel 137c uit te breiden. Diverse fracties deden ook een poging om te voorkomen dat de CDA-bewindsman de antidiscriminatiewet zal aanpassen. Daarvoor bestaat echter geen Kamermeerderheid. CDA, PvdA en ChristenUnie willen het voorstel van de minister een kans geven.

Hirsch Ballin ziet voldoende ruimte om met zijn wetsvoorstel door te gaan. Hij zei in een reactie te streven naar een brede acceptatie ervan en wees erop dat voor het schrappen van een wet in zowel de Tweede als Eerste Kamer een meerderheid nodig is. De minister zal in een brief aan het parlement zijn standpunt toelichten. Daarbij zal hij letten op de verschillende opvattingen en gevoelens in de Kamer over de kwestie.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer