Buitenland
Advocaat Karadzic: Bezwaarschrift nooit ingediend

De advocaat van Radovan Karadzic heeft woensdagmorgen toegegeven dat hij nimmer een bezwaarschrift tegen diens uitlevering heeft ingediend en een dergelijk document dus ook nooit op de post heeft gedaan. Sveta Vujacic zei dat hij iedereen om de tuin heeft geleid om Karadzic’ uitlevering aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag zo lang mogelijk te rekken.

Buitenlandredactie
De advocaat suggereerde eerder dat hij vorige week vrijdagavond vanuit het bergdorp Pale in Bosnië „iets” op de post heeft gedaan. „De Bosnische posterijen hebben bevestigd dat een in Pale geposte brief ten minste zeven dagen nodig heeft om in Belgrado te arriveren”, zei de advocaat tegen een verslaggever van omroep B92 in Belgrado.

Karadzic zal vermoedelijk binnen een dag of twee aan het tribunaal worden voorgeleid. Tijdens deze zitting zal hem voor het eerst worden gevraagd of hij schuldig of onschuldig is. Als hij die vraag weigert te beantwoorden, betekent dat in juridische zin hetzelfde als ”onschuldig”. Vujacic zei woensdagmorgen dat Karadzic inderdaad van plan is de vraag niet te beantwoorden.

Het tribunaal in Den Haag liet dinsdag al weten helemaal voorbereid te zijn op Karadzic’ komst. Officieel is het tribunaal met reces, maar aanklagers, rechters en het benodigde administratief personeel zijn paraat, aldus woordvoerder van het tribunaal Jelacic.

Dat waren ook de toegestroomde nationale en internationale media, die negen dagen tevergeefs moesten wachten op de komst van Karadzic. Vanmorgen konden ze eindelijk berichten dat de verdachte voet op Nederlandse bodem had gezet.

Op het terrein bij de gevangenis staan zo’n twintig satellietwagens opgesteld en lopen zeker vijftig journalisten rond, de meesten met flinke wallen onder de ogen van de doorwaakte nachten. Op het terrein hangt de penetrante walm van Red Bull en verse koffie.

Al vaker ging de afgelopen dagen het gerucht dat Karadzic zou arriveren, maar elke nacht was het tevergeefs. De ploeg van de NOS stond er elke nacht met twee wagens. „Het gebeurt niet iedere dag dat je in Nederland wereldnieuws krijgt gepresenteerd”, zegt journalist Mattijs van de Wiel. „Bovendien is dit het belangrijkste nieuws van dit moment, daar moet je als actualiteitenprogramma ieder moment van de dag bovenop kunnen zitten.”

Voor de zijingang van het complex waar de verdachte mogelijk naar binnen zou worden gebracht, verdrongen zich fotografen om de beste posities te bemachtigen. ANP-fotograaf Coen van Weel stond vijf nachten paraat. „Natuurlijk hoort het bij het vak en doe ik het allemaal voor die ene foto, maar als je hier om vijf uur voor niets in de stromende regen staat voel je je wel even heel zielig.”

CNN-verslaggever Nic Robertson heeft rond vijf uur zijn eerste item over Karadzics aankomst gedraaid. Hij heeft in afwachting van zijn komst twee uur lang op straat liggen slapen. „Ik ben hier pas twee dagen, dus ik mag niet klagen in vergelijking met collega’s die hier al een week staan. Bovendien zijn dit de momenten waar je als journalist bij wilt zijn. Daar moet je iets voor over hebben.”

Behalve CNN brachten ook andere grote internationale nieuwszenders in de vroege ochtend al rechtstreekse beelden uit een schemerend Nederland. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera was live vanaf de luchthaven in Rotterdam. Correspondenten van de zender deden ook verslag voor de poorten van de gevangenis in Scheveningen.

In Belgrado werd dinsdagavond nog massaal gedemonstreerd tegen de ophanden zijnde uitlevering van Karadzic. Rond 15.000 nationalistische betogers hadden zich in de Servische hoofdstad verzameld. Later op de avond raakte de oproerpolitie slaags met enkele honderden extremisten.

De relschoppers gooiden winkelruiten in en gooiden stenen en fakkels naar de politie, die reageerde met traangas en rubberkogels. De eerstehulpkliniek in Belgrado maakte melding van bijna vijftig gewonden, onder wie 25 politieagenten en een cameraman van de Spaanse televisie.

Het hoofd van politie Milorad Veljovic meldde rond middernacht dat de situatie in Belgrado „onder controle” was. De straten in het centrum lagen bezaaid met glasscherven, brokstukken van omgegooide auto’s en ander puin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer