Breuk Anglicaanse Kerk afgewend
De breuk in de wereldwijde Anglicaanse Kerk lijkt te zijn afgewend. Tijdens een conferentie van behoudende anglicanen in Jeruzalem, die gisteren werd afgesloten, is de ”Gemeenschap van Belijdende Anglicanen” in het leven geroepen, geleid door een Raad van Primaten.
De slotverklaring die zaterdagavond tot stand kwam, is het werk van 1148 gedelegeerden, inclusief 291 bisschoppen, die samen ongeveer 35 miljoen Anglicanen wereldwijd vertegenwoordigen. De orthodoxe anglicaanse geestelijken bogen zich op de Gafconconferentie (Global Anglican Future Conference) over de toekomst van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap. De ingestelde Raad van Primaten heeft als taak om de orthodoxe anglicaanse principes te handhaven en alle anglicanen „aan te moedigen het Evangelie te verbreiden en het geloof te verdedigen.” De Jeruzalemverklaring benadrukt dat het de intentie is anglicaan te blijven. „Onze gemeenschap breekt niet met de anglicaanse gemeenschap”, zo stelt zij nadrukkelijk. Zij verwijst naar de leer van de kerk die gegrond is op de Heilige Schrift en diverse oud-kerkelijke belijdenisgeschriften in de anglicaanse traditie, zoals de Negenendertig Artikelen en het Book of Common Prayer uit 1662. De gedelegeerden willen trouw blijven aan deze normen en roepen anderen in de gemeenschap op deze opnieuw te belijden en daarnaar terug te keren.
De behoudende anglicanen relativeren de betekenis van Canterbury als hoofdzetel van de Anglicaanse Kerk. „We erkennen de betekenis van Canterbury als historische zetel, maar we accepteren niet dat de anglicaanse identiteit noodzakelijk is bepaald door erkenning van de aartsbisschop van Canterbury.” De huidige aartsbisschop van Canterbury is dr. Rowan Williams.
Enkele architecten van de beweging van belijdende anglicanen, die volgens het Britse dagblad The Guardian de eigennaam FOCA (Fellowship of Confessing Anglicans) heeft, buigen zich morgen tijdens een conferentie in Londen over de inhoud van anglicaanse orthodoxie. Ook de theoloog dr. James Packer neemt aan de bijeenkomst deel.
Sinds de Amerikaanse anglicanen in 2003 de openlijk homoseksueel Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire benoemden, roept de kwestie van homoseksualiteit onvrede op.
De anglicaanse kerken in Azië, Afrika en Latijns-Amerika wijzen, evenals de conservatieve westerse anglicanen, de homoseksuele praxis af.
De Jeruzalemverklaring verwijst naar de schepping van man en vrouw en de onveranderlijke norm van het christelijke huwelijk tussen één man en één vrouw als de eigenlijke plaats van seksuele intimiteit en basis van het gezin. „We belijden onze tekortkomingen om deze normen te handhaven en roepen op tot hernieuwde verbondenheid, tot levenslange trouw in het huwelijk en onthouding voor hen die niet getrouwd zijn.”