Kerk & religie
PKN en VEG: Wel samenwerken, geen fusie

UTRECHT - De Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) werken al langere tijd samen.

Kerkredactie
De gesprekken die nu gevoerd worden over een associatieverdrag moeten leiden tot een nog intensiever samenwerken, maar ze zullen niet resulteren in een fusie van beide kerken.

Volgens ds. D. G. Durieux, secretaris van het comité (dagelijks bestuur) van de bond, zijn de verschillen met de kerkstructuur van de Protestantse Kerk te groot voor een kerkvereniging. „Het karakter van de Protestantse Kerk is presbyteriaal-synodaal, met een belangrijke rol voor synode en kerkenraad. De Vrije Evangelische Gemeenten zijn presbyteriaal-congregationalistisch van aard; de ambten zijn weliswaar belangrijk, maar de gemeente als geheel neemt de besluiten. Dit geldt ook voor de bond als geheel: de 37 gemeenten nemen hun besluiten in gezamenlijkheid”, zo stelt hij in een gezamenlijk persbericht van beide kerken. De bond telt in totaal een kleine 10.000 leden.

Voor de Protestantse Kerk is een associatieovereenkomst mogelijk met kerken waarmee „genoegzame overeenstemming” bestaat in geloof en kerkorde. De PKN heeft al een associatieovereenkomst met de Duitse Evangelisch-Altreformierte Kirche in Niedersachsen.

Volgens scriba dr. B. Plaisier zijn deze overeenkomsten voor de Protestantse Kerk van groot belang. „Ze zijn een uiting van onze nadrukkelijke wens dat de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland een basis mag zijn voor verdere eenheid van christelijke gemeenschappen in ons land. Daarbij is het samengaan met kerken uit de meer evangelische/congregationalistische traditie van groot belang.” Met een associatieovereenkomst spreken de twee partijen uit dat ze een geloofs- en werkgemeenschap willen vormen. Daarnaast biedt de overeenkomst een kader voor uitbreiding van de samenwerking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer