Economie
„Zorgpremie zal met 20 procent stijgen”

HILVERSUM - De premies voor zorgverzekeringen gaan de komende jaren omhoog. Dat zei Leo van Loenen van zorgverzekeraar Agis donderdagmorgen in het Radio 1 Journaal.

Binnenlandredactie
Van Loenen verwacht dat in Nederland dezelfde situatie zal ontstaan als in Zwitserland. In 1996 werd daar een systeem ingevoerd vergelijkbaar met het zorgstelsel dat in januari in Nederland van kracht wordt.

Dat de premies in Nederland nu lager zijn dan verwacht, is volgens Van Loenen „een wassen neus.” De Zwitsers kregen destijds ook een basisverzekering met een vaste prijs, en daarnaast de mogelijkheid van een aanvullende verzekering.

In Zwitserland vielen de premies aanvankelijk lager uit dan verwacht, aldus Van Loenen. Datzelfde lijkt nu ook in Nederland te gebeuren.

Minister van Volksgezondheid Hoogervorst (VVD) hield rekening met een premie van 1100 euro per jaar; maar het gemiddelde komt waarschijnlijk rond de 1050 euro te liggen.

De relatief lage premies bleken in Zwitserland een wassen neus. Verzekeraars hadden in dat land hun polissen in 1996 onder de kostprijs aangeboden, aldus Van Loenen. Daarom is het onvermijdelijk dat de premies daar nu gaan stijgen. Verzekeraars in het Alpenland waren tot nog toe verplicht hun reserves aan te spreken om de premies niet te laten stijgen. De overheidsverplichting vervalt per 1 januari omdat de reserves zijn uitgeput. Zwitserland verwacht een premiestijging van 20 procent.

Van Loenen stelde dat in Nederland net zo’n premiestijging te verwachten is. Hij denkt dat verzekeraars ook hier hun polissen nu onder de kostprijs aanbieden omdat ze zo veel mogelijk klanten willen behouden of nieuwe klanten willen aantrekken. Het zou onvermijdelijk zijn dat de premies ook in Nederland gaan stijgen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat de aanvullende pakketten bij de nieuwe zorgverzekeringen voor behoorlijke prijsverschillen kunnen zorgen.

De Consumentenbond bekeek de kosten van verzekeringspakketten bij de vier grootste verzekeraars: Zilveren Kruis Achmea, CZ, Menzis en VGZ.

Die laatste bleek bijvoorbeeld voor een huishouden met twee kinderen en een goed gevuld aanvullend pakket 370 euro goedkoper op jaarbasis dan Zilveren Kruis.

Als gekozen wordt voor de eenvoudigste aanvullende pakketten zijn de verschillen een stuk kleiner, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond. Ze benadrukt dat het voor klanten zeker zin heeft uit te zoeken of ze ergens goedkoper verzekerd kunnen zijn.

Om te achterhalen of zorgverzekeraars hun verzekerden goed informeren over de zorgverzekering opende de Consumentenbond deze week het meldpunt Aanbod van Zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars versturen de komende weken aan alle klanten een nieuw aanbod. Zij hebben daarbij de plicht dit aanbod zo veel mogelijk te laten aansluiten bij het huidige verzekeringspakket van de klant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer