Buitenland
Schröder is bereid stap terug te doen

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft zijn politieke lot in de handen van de leiding van de SPD gelegd. Schröder eiste tot het weekeinde nog het bondskanselierschap op in een eventuele grote coalitie met de CDU/CSU van Angela Merkel, maar heeft die eis maandag laten vallen.

Buitenlandredactie
Dat zei hij in een interview dat werd uitgezonden door RTL Aktuell. „Het gaat om de politieke claim van mijn partij op het leiderschap en alleen de partijleiding kan daarover beslissen. Ik leg me bij elke beslissing neer”, aldus Schröder.

De prestigeslag tussen Schröder en Merkel leidde de afgelopen weken tot een politieke impasse. Die werd zondag al enigszins psychologisch doorbroken door de winst van de christen-democraten tijdens uitgestelde verkiezingen in een district in Dresden. De stembusgang, die later werd afgewikkeld wegens de dood van een kandidaat, zorgde ervoor dat CDU/CSU de voorsprong van drie zetels in het parlement kon uitbreiden tot vier.

SPD-voorzitter Franz Müntefering zei maandag echter nog steeds de hoop te hebben dat Schröder ook de volgende regering zal leiden. Hij verwierp opnieuw de eis van Merkel dat Schröder zijn claim op het bondskanselierschap laat varen. Volgens Müntefering kan de SPD pas afstand doen van het kanselierschap als zij officieel in coalitiebespreking is met de CDU/CSU en dan alleen in ruil voor grote concessies van de kant van de christen-democraten. Hij herhaalde dat zijn partij meer steun geniet onder de bevolking omdat de CDU zonder haar Beierse zusterpartij CSU veel minder stemmen heeft dan de SPD en dat de christen-democraten dus niet automatisch het recht hebben de bondskanselier te leveren.

De partijen hebben er twee ronden van oriënterende besprekingen op zitten en komen morgen weer bijeen. Ze zullen vermoedelijke deze week nog besluiten of ze formele coalitieonderhandelingen beginnen.

Duidelijk is intussen dat eigenlijk alleen samenwerking tussen SPD en CDU/CSU een werkelijk stabiele regeerploeg kan opleveren en dat is ook een coalitie die de meeste Duitsers prefereren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer