Recept uit ”Het Friese bakboek”: Gemberkoek
Als ik in Friesland ben, kan ik het niet laten om allerlei lekkers mee te nemen. Dúmkes, oranjekoek, suikerbrood: dat zijn mijn favorieten en die gaan dus meestal mee. Daarmee doe ik eigenlijk geen recht aan de enorme diversiteit aan koeken (gemberkoek, kruidkoek, reepkoek) die Friese bakkers maken en die al een lange geschiedenis hebben.
Maar ja, je kunt niet alles meeslepen en daarom grijp ik de laatste tijd graag naar het ”Fries bakboek” (uitg. Noordboek, 2021) om zelf iets te bakken. De zussen Henny en Betty Feenstra geven streekrecepten door, die ze soms rechtstreeks van een bakker kregen. Of van een familielid, zoals de appeltaart „fan beppe Antsje”. Alleen al vanwege dat recept ben ik fan van dit boek. Het is een klassieke appeltaart met een ruime hoeveelheid deeg (315 gram bloem), veel appels (die lekker zacht worden, ook als je elstars gebruikt) en deeg met een fijne citroensmaak dat ook nog eens goed gaar wordt op de bodem.
Maar daarnaast zijn er dus havermoutkoekjes, stuiters (een soort schuimballetjes met parelsuiker), borstplaat, suikerbrood en pleverkoeken (een harde eierkoek). En natuurlijk diverse recepten voor koeken, van suikerlatten tot gemberkoek. Deze laatste zit vol suiker en mierzoete gember, maar is o zo lekker.
Geertje en Mariëlle pakken de komende tijd hun favoriete kookboeken van de plank. Aflevering 5: Gemberkoek van Henny en Betty Feenstra.