Recept uit ”Het lekkerste bistrokookboek”: potage aux lentilles
Een boek dat ik na vele jaren nog regelmatig van de plank pak is ”Het lekkerste bistrokookboek” (uitg. Bosch & Keuning, alleen nog tweedehands verkrijgbaar) van Patricia Wells. Het is al een oudje. De Nederlandse vertaling kwam in 1992 uit. Naar hedendaagse maatstaven is het een kaal boek. Het gebruikte papier is vrij grof, glamoureuze foto’s ontbreken. Maar dat weerhoudt me er niet van om geregeld in het boek te grasduinen, op zoek naar gerechten zoals die in Franse bistro’s worden geserveerd. Of misschien ook wel om in gedachten even in die sferen te verkeren.
Geertje en Mariëlle pakken bij de start van het nieuwe jaar hun favoriete kookboeken van de plank. Aflevering 2: potage aux lentilles van Patricia Wells.
Wat je in het boek vindt: veel betrekkelijk eenvoudige recepten voor soepen, salades en stoofschotels, met kruiden, kaas en olijfolie. Veel vlees (en vis en zeevruchten) ook. Wells schrijft dat ze eerder vegetariër was, maar die fase was toen ze dit boek samenstelde duidelijk voorbij.
De linzensoep van Wells maakte ik in de loop der tijd verscheidene malen. Het is een vullend, hartig gerecht dat heel goed bij winterse omstandigheden past. Groene linzen –in ieder geval de soort die Wells gebruikt: Puy-linzen– vallen niet uit elkaar, zoals rode. Die kleine donkergroene linzen, ook wel berglinzen genoemd, zijn niet overal verkrijgbaar. Ik koos dit keer als variatie zwarte belugalinzen. In plaats van kleine varkensworstjes ging er een rookworst van de slager in de soep.