Recept uit ”Recepten uit keuken van de Enschedese sjoel”: falafel en hummus
In kookboekenland geldt al jaren: hoe groter en dikker, hoe beter. Daar is wel wat voor te zeggen. Bijvoorbeeld dat je als gebruiker niet snel het gevoel hebt dat zo’n boek ‘uit’ is. Het is ook best een fraai gezicht: een rijtje kloeke banden naast elkaar op een plank. Nadelen hebben dikke kookboeken ook: de gemiddelde verkoopprijs is hoog. En het is soms lastig om tussen die vele pagina’s een voor herhaling vatbaar recept terug te vinden. In welk boek stond die lekkere ovenschotel ook alweer?
Naast al die dikke boeken valt ”Recepten uit de keuken van de Enschedese sjoel” (€ 4,95, synagogeenschede.nl/webshop/) in het niet. Toch pak ik dit regelmatig van de plank. Om even te checken wat er ook weer in een Joodse kippensoep gaat. Of om met paprika’s en eieren uit de voorraad snel shakshuka (een stoofgerecht met tomaten) te maken. Of viskoekjes. De charme van het boekje, met in totaal nog geen twintig recepten, is de mix tussen authenticiteit en eenvoud. Het zijn stuk voor stuk traditioneel Joodse gerechten, maar ze zijn betrekkelijk gemakkelijk te maken.
Falafel en hummus hebben beide gedroogde kikkererwten als basis. Voor gebruik worden die eerst geweekt. Falafeldeeg maak je door geweekte erwten rauw fijn te malen. Voor hummus zijn juist –eventueel zelfgekookte– gare kikkererwten nodig.
Geertje en Mariëlle pakken de komende tijd hun favoriete kookboeken van de plank. Aflevering 6: Falafel en hummus uit de Enschedese sjoel.