Fort Fenestrelle, de Chinese Muur van de Alpen
Wie via de Noord-Italiaanse Alpen naar Frankrijk reist, komt onderweg langs Fort Fenestrelle. Het fort –gebouwd tussen 1728 en 1750– was bedoeld als een onneembare verdedigingslinie tegen de vijand. In die hoedanigheid heeft het nooit gefunctioneerd. Wel deed het dienst als opslagplaats voor wapens en als kruitmagazijn.
Gevangenen vergeleken hun gevangenschap met een verbanning naar Siberië
Er waren onderscheiden gebouwen voor officieren en het voetvolk. Ook deed het fort dienst als gevangenis, niet al te prettig in een bergklimaat. Gevangenen vergeleken hun gevangenschap met een verbanning naar Siberië.
Vanaf de doorgaande weg rijst het fort zo’n 600 meter omhoog over een 2000 meter hoge bergkam. Het gehele bouwwerk heeft een lengte van 3 kilometer. Trappen verbinden de gebouwen, wallen en verschansingen. Daartussen staat ook nog een eenvoudig gedecoreerde kerk, een van de grootste religieuze bouwwerken van de Alpen. Soms wekt het fort de suggestie van een muur. Vandaar dat het in de volksmond ook wel de Chinese Muur van de Alpen wordt genoemd.
Henk Visscher (1955) fotografeerde ruim veertig jaar voor het RD. Nu hij met pensioen is, maakt hij nog regelmatig fotoreportages. Fotografie blijft voor hem een prachtig medium om creativiteit en schoonheid tot uitdrukking te brengen in een veelheid aan onderwerpen van natuur tot cultuur.