Groen & duurzaamheidSchoonheid
Lavavelden bedekt met mos

Een van IJslands meest opmerkelijke landschappen wordt gevormd door een grillig mostapijt boven op lavagesteente. Het is ontstaan tijdens een uitbarsting van de Laki-vulkaan, eind 1700.

Henk Visscher
20 November 2024 13:16
Lavavelden in IJsland bedekt met mos. beeld Henk Visscher
Lavavelden in IJsland bedekt met mos. beeld Henk Visscher

Die eruptie staat bekend als de grootste uitbarsting van IJsland. Het Eldhraun-lavaveld –want zo heet het– heeft een lengte van zo’n 60 kilometer en een oppervlakte van 565 vierkante kilometer. De gestolde lava is ongeveer 12 meter dik, het mos erbovenop zo’n 40 tot 60 centimeter.

De groene deken oogt lieflijk en zacht. Maar het is een illusie dat je hier een wandeling kunt maken: het mos vormt een dikke laag over scherpe lavaresten en is zeer instabiel. Bovendien is het verboden terrein. Mossen en korstmossen duiden op zuivere lucht en die is er in ruime mate in IJsland, giftige vulkanische gassen daargelaten. Mos kom je dan ook op heel veel plekken tegen.

Het grillige karakter van het Eldhraun-lavaveld heeft ontegenzeggelijk het karakter van een maanlandschap

In de jaren 60 trainden hier NASA-astronauten voor de Apollo 11-missie. Hoewel er natuurlijk niets groeit op de maan en er al helemaal geen zuivere lucht is, heeft het grillige karakter van het Eldhraun-lavaveld ontegenzeggelijk het karakter van een maanlandschap.

Henk Visscher (1955), fotografeerde ruim veertig jaar voor het RD. Nu hij met pensioen is, maakt hij nog regelmatig fotoreportages. Fotografie blijft voor hem een prachtig medium om creativiteit en schoonheid tot uitdrukking te brengen in een veelheid aan onderwerpen van natuur tot cultuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer