ConsumentRecept

Recept uit ”De vega optie” van Joke Boon: hartige muffins met wortel

De twee kookboeken van Joke Boon die ik heb sla ik graag open op zoek naar inspiratie voor gerechten met peulvruchten. Die zijn, zoals bekend, heel goed voor een mens en bovendien gelden ze als duurzaam. Plus: je kunt ze gedroogd lang bewaren en ze zijn ook nog eens lekker. Daarom ben ik altijd wel in voor een nieuwe manier om peulvruchten te verwerken.

Geertje Bikker-Otten
22 March 2025 19:52Leestijd 3 minuten
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

In ”Bonen!” (uitg. Carrera, 2015) hebben linzen, erwten, peultjes en kapucijners de hoofdrol. Maar ook in ”De vega optie” (uitg. Nieuw Amsterdam, 2019) komen ze veelvuldig aan bod, als hoofdingrediënt voor huisgemaakte vleesvervangers.

Beide boeken van Boon (ze schreef er meer) zijn fijn omdat ze met verrassende nieuwe combinaties komt die heel Nederlands en maakbaar zijn – bijvoorbeeld gefrituurde beignets van spliterwten. En misschien ook wel omdat haar recepten uitnodigen om ermee te experimenteren en te variëren.

Zo verving ik in haar recept voor hartige muffins (uit ”De vega optie”) de kormapasta, afkomstig uit de Indiase keuken, door een pasta voor groene curry, waarvan nog een aangebroken verpakking in de koelkast stond. Die smaakt net wat anders dan de pasta die Boon aanbeveelt. Heter en frisser, door de groene pepers en het citroengras. Beide niet in huis? Met gewoon kerriepoeder wordt het vast ook lekker.

Geertje en Mariëlle pakken de komende tijd hun favoriete kookboeken van de plank. Aflevering 12: Hartige muffins met wortel van Joke Boon.

Meer over
RDMagazine
Recept

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer