Jeugdbendes teisteren Napels
Emanuele was 15 jaar oud, Santo 19 en Arcangelo 18. In amper drie weken zijn drie Napolitaanse jongens doodgeschoten door leeftijdgenoten.
Emanuele stierf in een vuurgevecht tussen twee tienerbendes, Santo na een banale ruzie en Arcangelo tijdens een spel met vrienden waarbij per ongeluk een pistool afging. Het schot werd gelost door een 19-jarige schutter, wiens broer in 2020 bij een mislukte overval dodelijk werd getroffen door een politiekogel. In augustus doodde een jongen van 16 een vriend, als ‘toelatingsexamen’ om zich aan te kunnen sluiten bij een bende van de camorra, de Napolitaanse maffia.
Steeds meer jonge aspirant-gangsters in Napels worden meegetrokken in een geweldsspiraal. Tien jaar geleden sprongen de eerste criminele jeugdbendes in het gat dat was ontstaan door moorden en arrestaties onder de kopstukken van de traditionele maffia. Nu worden ze door camorrafamilies gebruikt als voetvolk, onder meer in de drugshandel. Daarbij worden ook kinderen van 12 en 13 jaar ingezet, die niet in aanmerking komen voor arrestatie.
Daarnaast werkt ”la paranza” (Napolitaans dialect voor groepen jonge criminelen) ook voor eigen rekening. Aan wapens is daarbij geen gebrek. Als ze niet worden gesmokkeld vanuit de Balkan, dan kunnen ze wel ter plekke worden gefabriceerd. Tijdens een recente demonstratie tegen het toenemende geweld in de stad –dat ook het voor Napels belangrijke toerisme bedreigt– toonde een deskundige hoe een losseflodderpistool van 80 euro met enkele aanpassingen kan worden getransformeerd in een dodelijk wapen.
Baby gangs
De opkomst van de jeugdbendes is een logisch gevolg van de armoede en verloedering in de volkswijken, betoogt maffiaschrijver Roberto Saviano (bekend van de bestseller ”Gomorra”): „Wat is voor deze jongens het belangrijkst? Geld en charisma, en daarmee macht, populariteit en sexappeal. En hoe lukt je dat binnen een realiteit, waarin contracten niet bestaan, zwart werk voor eeuwig is en sparen en toekomstplannen onmogelijk zijn? Dan sluit je je aan bij een bende, neem je het air aan van een keiharde en kies je een pistool, om te doden en gedood te worden.”
In februari van dit jaar nam de Italiaanse regering een wet aan ter bestrijding van het fenomeen van de ”baby gangs”. Centraal daarin staan meer controle en hogere straffen, ook voor minderjarigen. Volgens Saviano bewijzen de recente moorden dat die aanpak niet werkt. Arrestaties en inbeslagname van wapens zouden gepaard moeten gaan met een structureel beleid van investeringen, beroepsonderwijs en scholen die de hele dag open zijn.