OpinieOpinie

Bloemen geven is oude traditie die waardering verdient

Er zijn tegenwoordig veel bloemkwekers die op een verantwoorde manier te werk gaan, met oog voor duurzaamheid en respect voor het milieu. Zet hen dus niet in de hoek van de vervuilers.

Stefan Tax
9 November 2024 15:58
Juist in de bloemenwereld zijn veel familiebedrijven actief. beeld iStock
Juist in de bloemenwereld zijn veel familiebedrijven actief. beeld iStock

Of je nu je moeder, je partner, een goede vriend of een collega wilt verrassen, een mooi boeket bloemen is altijd een welkom geschenk. Bloemen spreken vaak meer dan woorden. Ze kunnen liefde, vriendschap, waardering en troost uitdrukken wanneer het met woorden alleen niet lukt. Bovendien geven ze kleur en geur zonder dat er veel inspanning voor nodig is. Laten we eerlijk zijn, in een wereld die soms grijs en stressvol kan aanvoelen, kunnen bloemen net dat sprankje positiviteit brengen dat we zo nu en dan nodig hebben. Het geven van bloemen is een waardevolle en eeuwenoude traditie die mensen over de hele wereld verbindt.

Bloemendaal

Toch is er een trend gaande waarbij steeds meer gemeenten, vaak onder leiding van de linkse elite, besluiten om bloemen in de ban te doen. Dit lijkt misschien onwerkelijk, maar het gebeurt echt. Zutphen is een van de steden die deze maatregel recent heeft ingevoerd. Veel bewoners zijn het hier totaal niet mee eens en noemen de beslissing „belachelijk” en „betuttelend”. En daar is natuurlijk best wat voor te zeggen. Het lijkt een overdreven maatregel die compleet voorbijgaat aan de vreugde die een bos bloemen kan brengen. Bovendien rijst de vraag waarom zoiets simpels als een boeket bloemen het doelwit wordt van overheidsregulering, terwijl er zo veel andere zaken zijn die om aandacht vragen.

Niet alleen de spreekwoordelijke linkse kerken doen de bloemen in de ban. Ook de beweging GroeneKerken vindt dat er een alternatief moet komen voor de bos bloemen voor in de kerk. Dit sluit aan bij een bredere trend van zogenoemde wokedenkbeelden, die in sommige gevallen doorslaan. Sommigen maken zelfs de grap dat de volgende stap zal zijn dat de naam van de gemeente Bloemendaal veranderd moet worden, omdat het woord ”bloem” aanstootgevend zou kunnen zijn. Het lijkt mij toch dat er hogere prioriteiten zijn dan Nederlanders een schuldgevoel te willen aanpraten omdat wij een bosje bloemen leuk vinden. Zeker de kerken hebben een veel mooiere en liefdevollere boodschap te delen dan dit geneuzel.

Familiebedrijven

De kritiek op bloemen komt vaak voort uit het argument dat ze slecht zouden zijn voor mens en milieu, vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Natuurlijk is het belangrijk dat er op een duurzame manier met de natuur wordt omgegaan, maar het idee dat bloemen per definitie schadelijk zijn, is overdreven. Er zijn tegenwoordig veel bloemkwekers die op een verantwoorde manier te werk gaan, met oog voor duurzaamheid en respect voor het milieu. Ze gebruiken bijvoorbeeld biologische gewasbescherming en recyclen water, waardoor hun impact op de natuur minimaal is. Dus in plaats van bloemen af te schilderen als vervuilend kunnen we beter kiezen voor verantwoorde bloemen en zo bijdragen aan een schonere wereld.

Bovendien, juist in de bloemenwereld zijn veel familiebedrijven actief. Van kleine bloemisten tot grote kwekers. Familiebedrijven en ondernemers die niets anders willen dan hun bedrijf en de wereld verantwoord achterlaten voor de volgende generatie. Hen in de hoek van de vervuilers zetten is een valse framing.

Welzijn

Tot slot mogen we niet vergeten dat bloemen niet alleen goed zijn voor de economie, maar ook voor het welzijn van mensen. Ze maken ons gelukkiger, brengen kleur in ons leven en dragen bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. In plaats van de sector te bekritiseren, zouden we haar meer moeten waarderen en moeten ondersteunen. Bloemen en de ondernemers uit deze sector verdienen onze waardering, niet onze afwijzing.

De auteur is opiniemaker en partner bij Meines Holla & Partners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer