OpinieCommentaar
Houd ook op Koningsdag de herinnering aan Pasen levend
Nederland viert zaterdag Koningsdag. Het hoeft niet te verbazen dat, in een tijd van grote onzekerheden, zo’n volksfeest voor velen een welkome afleiding is.

Nederland viert zaterdag Koningsdag. Het hoeft niet te verbazen dat, in een tijd van grote onzekerheden, zo’n volksfeest voor velen een welkome afleiding is.
Home
Krant
Media
Puzzels
Meer
Koningsdag is ook een uitgesproken Nederlandse traditie, eentje die gekoesterd mag worden. Ondanks dat het op veel plaatsen vooral om vermaak gaat en veel minder om het in ere houden van het koningshuis. In tegenstelling tot eerdere jaren nam het vertrouwen in de monarchie weer wat toe. Een neutrale koning wordt gezien als een baken van rust in roerige tijden. Dat geldt ook voor het koningspaar, wiens populariteit al jaren tanende is, maar nu weer wat groeide. Liever een saaie koning dan een onvoorspelbare president, aldus respondenten in het jaarlijkse onderzoek.
Zaterdag is het dus een dag van vrijmarkten en festivals. De koninklijke familie zal –een uur later dan gepland vanwege de uitvaart van paus Franciscus– zijn opwachting maken in Doetinchem. Tienduizenden zullen er hun wandeling door de straten van de Achterhoekse stad volgen.
Maar weinigen zullen zich realiseren dat Koningsdag in dezelfde week valt als Pasen. Dat gebeurt ook niet zo vaak, hooguit eens in de paar jaar. De betekenis van Pasen kunnen de meeste mensen nog wel benoemen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Pinksteren. Voor steeds meer Nederlanders vormt Pasen toch vooral de start van het festivalseizoen, iets waar Koningsdag naadloos in past. Na deze week volgt een periode met nogal wat vrije dagen, lange weekenden en –hopelijk– mooi weer. Honderdduizenden mensen bezoeken dan festivals als Pinkpop, Lowlands en Zwarte Cross, maar ook christelijke varianten als Opwekking, New Wine en de EO-jongerendag.
Dat Pasen de échte Koningsdag is, zal de meeste vrijmarktbezoekers en festivalgangers helaas ontgaan. Op die dag stond Christus op uit de dood, om Zijn definitieve overwinning op de zonde op te eisen. Met Zijn dood maakte Hij Zijn kinderen vrij en met Zijn opstanding schonk Hij hun het eeuwige leven.
Reformatorische christenen voelen zich doorgaans verbonden aan het koningshuis, en daar waar nog aubades zijn, staan ze vooraan om het Wilhelmus te zingen. Er ligt echter ook een dure plicht om de herinnering aan de opstandingsdag levend te houden. Paulus is daar heel duidelijk over, in zijn brief aan Timotheüs: Houd in gedachtenis dat Jezus Christus uit de doden is opgewekt.
Juist in tijden van grote onzekerheid en spanning is de oproep van de apostel een geweldige bemoediging. Het is ook een dringende aansporing om deze Christus en de kracht van Zijn opstanding persoonlijk te leren kennen. Daarin alleen ligt houvast en troost.