BuitenlandRechtszaak bestrijdingsmiddelen 
Elfjarige Emmy overlijdt na blootstelling aan pesticiden op bloemen   

De voormalige Franse bloemiste Laure Marivain eist een compensatie van 1 miljoen euro voor de dood van haar dochter. De elfjarige Emmy overleed in 2022 aan leukemie door blootstelling aan pesticiden tijdens de zwangerschap. Voor de familie liggen –met de te verwachten uitspraak op 4 december– spannende maanden in het verschiet.

Een vrouw koopt bloemen op een markt in Toulouse. beeld AFP, Lionel Bonaventure  
Een vrouw koopt bloemen op een markt in Toulouse. beeld AFP, Lionel Bonaventure  

Het is eind 2009 als Marivain zwanger raakt van haar dochter. Op dat moment werkt ze als bloemenvertegenwoordiger bij een groothandel. Ze ontvangt de karren met bloemen en planten en laadt ze in vrachtwagens.

De zwangerschap verloopt moeizaam doordat de baby niet goed groeit. „En toen Emmy werd geboren, huilde ze niet en was ze helemaal paars”, aldus Marivain, die haar verhaal recent vertelde tegen de Franse krant Le Monde en de publieke omroep Radio France.

Op de kraamafdeling gaat het beter met Emmy en na verloop van tijd mag ze het ziekenhuis verlaten. Als ze drie jaar is, gaat ze voor het eerst naar school. „Toen begon ze te klagen over pijn, eerst in haar stuit en daarna in haar knieën.”

Spoedeisende hulp

Het meisje wordt in januari 2015 onderzocht op de spoedeisende hulp van het Universitair Ziekenhuis van Nantes. Na onderzoek wordt de ouders verteld dat hun dochter aan acute lymfatische leukemie lijdt.

In 2021 gaat Marivain naar eigen zeggen nadenken. „Een kind van vier hoort geen kanker te krijgen. Ik ontdekte dat er op een boeket 43 verschillende pesticiden kunnen voorkomen. Waarom heeft niemand me ooit verteld dat de bloemen waren behandeld met giftige producten?”

De voormalige bloemiste komt in contact met het Pesticide Victims Compensation Fund (FIVP), een organisatie die verbanden tussen blootstelling aan pesticiden rapporteert en mensen compenseert die tijdens hun werk aan chemische bestrijdingsmiddelen zijn blootgesteld. Een commissie, bestaande uit onderzoekers en artsen, behandelt de casus.

Nog voordat een besluit is genomen, gaat de toestand van het meisje achteruit. Op 12 maart 2022 overlijdt ze op elfjarige leeftijd. Ruim een jaar later krijgt het echtpaar te horen dat een oorzakelijk verband tussen Emmy’s dood en het gebruik van pesticiden is aangetoond.

Hoorzitting

Het is volgens Franse media voor het eerst dat de dood van een kind wordt erkend als gevolg van bestrijdingsmiddelen van bloemen. Dat terwijl de gevaren van het gebruik ervan al goed gedocumenteerd zijn. Zo toonde een Belgische wetenschappelijke studie uit 2018 aan dat bloemisten worden blootgesteld aan niveaus van pesticiden die ruim boven de niveaus liggen die als veilig worden beschouwd.

Wel paste de Europese Unie in mei dit jaar de richtlijn voor gevaarlijke stoffen aan. Het gaat om nieuwe regels voor het werken met middelen die onder meer schadelijk zijn voor de zwangerschap. Werkgevers moeten bijvoorbeeld meer voorzorgsmaatregelen nemen om hun medewerkers te beschermen.

Als ik gewaarschuwd zou zijn, zou mijn dochter er nog zijn  - Laure Marivain, voormalige bloemiste

Het FIVP biedt beide ouders na de uitkomst van het onderzoek een schadevergoeding van 25.000 aan, maar die is volgens het echtpaar niet voldoende om het lijden van Emmy en de familie te compenseren.

Zij eisten woensdag tijdens een speciale hoorzitting bij het Hof van Beroep van Rennes een bedrag van 1 miljoen euro. Op 4 december volgt een beslissing. „Het is niet geld dat ons motiveert. Als ik gewaarschuwd zou zijn, zou mijn dochter er nog zijn”, zei Marivain tegen Radio France. „We willen niet dat nog meer families dit moeten meemaken. Daarom vechten we door.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Frankrijk

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer