Een hoogleraar van de Universiteit Leiden verzamelt in een database gegevens van vrouwenmoorden in Nederland. Deze ‘femicidemonitor’ bevat straks de gegevens van de moorden op vierhonderd vrouwen in de afgelopen tien jaar. Door de data te analyseren willen onderzoekers waarschuwingssignalen voorafgaand aan de moorden in kaart brengen. De resultaten van het onderzoek kunnen helpen bij het maken van beleid en het nemen van preventiemaatregelen.
In Nederland wordt iedere acht dagen een vrouw vermoord, omdat ze vrouw is. Volgens hoogleraar Marieke Liem is er op dit moment „onvoldoende structurele data om dit probleem effectief te bestrijden”. De gegevens in de database komen van de politie, het Openbaar Ministerie, rechterlijke uitspraken en mediaberichten.
Het onderzoek naar de data richt zich op het „identificeren van rode vlaggen” voorafgaand aan de moorden. Ook wordt gekeken naar kinderdoding en seksuele moorden. „De verzamelde data in de monitor zal het mogelijk maken om de complexiteit van deze misdrijven beter te begrijpen”, stelt het Leids Universiteits Fonds, dat het project steunt.