live
BuitenlandLiveblog Verkiezingen VS

Live: Trump zegt al met 70 buitenlandse leiders te hebben gesproken

Na een tumultueuze verkiezingscampagne keert Donald Trump (78) terug naar het Witte Huis. De Republikeinse voormalige president versloeg zijn Democratische tegenstander Kamala Harris (60). Volg alle ontwikkelingen via dit liveblog.

Onlineredactie5 November 2024 07:12Gewijzigd op 7 November 2024 22:39

Advertentie

Trump zegt al met 70 buitenlandse leiders te hebben gesproken
ANP

Donald Trump heeft „vermoedelijk” al met ongeveer zeventig buitenlandse leiders gebeld sinds zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van dinsdag. Dat zei hij tegen een journalist van NBC.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Trump nog niet aan de lijn gehad. „Maar ik denk dat we elkaar zullen spreken”, zei hij. Poetin heeft Trump eerder op donderdagavond gefeliciteerd met zijn overwinning en zei open te staan voor een gesprek.

Eerder was al bekend dat Trump heeft gebeld met onder meer de Japanse premier Shigeru Ishiba, de Chinese president Xi Jinping, Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum.

Poetin feliciteert Trump en is bereid met hem te telefoneren
ANP

De Russische president Vladimir Poetin heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning dinsdag. Dat deed hij tijdens een toespraak in Sotsji. Poetin zei ook „dat er niks mis is” met een telefoongesprek met de Republikein.

Poetin noemde Trump in de toespraak „moedig” en zei onder de indruk te zijn van diens gedrag bij de moordpoging op de Amerikaan in juli. Trump werd toen door een kogel aan zijn oor geraakt tijdens een rally in Pennsylvania.

Poetin: Strijd is aan de gang om nieuwe wereldorde
ANP

Volgens de Russische president Vladimir Poetin wordt er gestreden om een nieuwe wereldorde. Tijdens een toespraak in Sotsji zei hij dat „de oude structuren van de wereld onherroepelijk verdwijnen, en er zich een serieuze strijd ontvouwt om een nieuwe structuur.”

Rusland heeft volgens de president een plaats in die nieuwe wereldorde. „Geen enkele beslissing van de zogenaamde superieuren in Washington of Brussel kan daar iets aan veranderen”, zei hij tegen het publiek.

ANP-512907880.jpg
De Russische president Vladimir Poetin tijdens een toespraak in Sotsj. beeld EPA
Schoof wil extra investeringen defensie nu nog niet toezeggen
ANP

Premier Dick Schoof wil nog niet toezeggen of Nederland meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie gaat besteden. Dat zei hij na afloop van de vergadering van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) in Boedapest. Eerder op de dag had NAVO-baas Mark Rutte daar gezegd dat de NAVO-bondgenoten „veel meer dan 2 procent” van het bbp aan defensie moeten besteden.

Nu Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen, vrezen Europese politici dat hij zijn eerdere dreigement gaat uitvoeren om zich uit de NAVO terug te trekken. Dan wordt een gat in de NAVO-begroting geslagen. De andere bondgenoten moeten dan veel meer gaan bijdragen dan ze nu doen. Nederland haalt pas sinds kort die 2 procent. Niet alle bondgenoten halen die minimale norm.

Trump voert ‘goede gesprekken’ met leiders EU, Mexico, Israël
ANP

Donald Trump heeft gebeld met een aantal leiders die belangrijk zijn voor de Verenigde Staten. Hij telefoneerde met de president van buurland Mexico, de voorzitter van de Europese Commissie en de president van Israël. Die zeiden allemaal een goed gesprek gevoerd te hebben.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei een „uitstekend” gesprek gevoerd te hebben, waarin ze Trump gefeliciteerd heeft. „Zie ernaar uit om de banden tussen de EU en de VS te versterken en gezamenlijk te werken aan geopolitieke uitdagingen”, aldus Von der Leyen op X. „We spraken over defensie en Oekraïne, handel en energie.”

De Israëlische president Isaac Herzog heeft Trump „namens het Israëlische volk” veel succes gewenst, schrijft zijn kantoor. „De twee leiders hebben afgesproken nauw contact te onderhouden om de productieve samenwerking op overheids- en diplomatiek niveau te versterken en om het ijzersterke verbond tussen de landen te verdiepen.” Trump zou „zijn liefde en steun” voor Israël hebben uitgesproken.

De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum sprak op sociale media van een „zeer hartelijk” telefoongesprek met Trump. „We hebben gesproken over de goede banden die Mexico en de Verenigde Staten zullen hebben”, schreef Sheinbaum op sociale media. Behalve een lachende foto van de president stonden daar geen details bij. Trump heeft in het verleden harde woorden gesproken over het buurland, vooral over de grenzen.

Biden belooft vreedzame transitie in eerste speech na winst Trump
ANP

De Amerikaanse president Joe Biden gaat alles in het werk stellen voor een vreedzame en ordentelijke transitie in de aanloop naar het presidentschap van Donald Trump. Dat zei hij in zijn eerste toespraak nadat Trump dinsdag de verkiezingen heeft gewonnen van de Democratische tegenkandidaat Kamala Harris.

De president zei aan het publiek in de tuin van het Witte Huis dat hij woensdag met Trump heeft gesproken en hem heeft gefeliciteerd met zijn overwinning. Ook sprak hij met Harris. Biden zei dat zijn vicepresident „een bezielde campagne heeft gevoerd, waar ze trots op kan zijn”.

Biden benadrukte dat de verkiezing dinsdag „eerlijk en transparant” is verlopen, en dat Amerikanen vertrouwen moeten hebben in het kiesproces. Vier jaar geleden, toen Biden zelf won, claimde Trump dat die verkiezing „gestolen” was. Trump heeft zijn verlies nooit toegegeven.

Maar een verlies moet je kunnen aanvaarden, zei Biden in de toespraak. Hij hoopt dat daarmee ook de gemoederen in het land bedaren. „Je kunt niet alleen van je land houden wanneer je wint”, zei hij. De president zei dat het eigen is aan Amerikanen dat wanneer ze een tegenslag te verwerken krijgen, ze weer opstaan. „Tegenslagen zijn onvermijdelijk, maar opgeven is onvergeeflijk”, aldus Biden.

Biden beschreef zijn eigen presidentschap als „historisch” en zei dat zijn regering veel voor elkaar heeft gekregen. Volgens hem zal wetgeving die tijdens zijn ambtsperiode werd goedgekeurd ook de komende tijd vruchten afwerpen. Biden kwam onder meer met de Inflation Reduction Act, een wet die de investering van honderden miljarden dollars in onder meer schone energie mogelijk maakt. Biden zei dat hij de laatste 74 dagen van zijn presidentschap goed wil benutten.

De inauguratie van Trump is op 20 januari.

Vaticaan wenst Trump veel wijsheid toe en hoopt op einde oorlogen

Het Vaticaan heeft de Amerikaanse verkiezingswinnaar Donald Trump gefeliciteerd en hem „veel wijsheid” toegewenst. De katholieke kerk hoopt dat Trump zoals beloofd snel een einde kan maken aan oorlogen, maar kardinaal Pietro Parolin betwijfelde of de Republikein daar „een magische toverstaf” voor heeft.

„Het beëindigen van oorlogen vereist veel nederigheid en wilskracht”, aldus Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan en op de paus na de hoogste bestuurder. „Het algemeen belang van de mensheid moet echt boven afzonderlijke belangen worden geplaatst.” De kardinaal hoopt dat de nieuwe Amerikaanse president de spanningen in oorlogsgebieden kan verminderen.

Trump heeft gezegd dat Rusland Oekraïne nooit zou zijn binnengevallen als hij president was en dat hij de oorlog „binnen 24 uur” kan oplossen. Ook heeft hij beloofd vrede te brengen in het Midden-Oosten.

Schoof: Europa en VS moeten elkaar het leven niet moeilijk maken
ANP

Het is voor Nederland en Europa belangrijk om op het gebied van economie en veiligheid „echt met de Amerikanen intensief samen te werken. Dat is eigenlijk mijn belangrijkste boodschap”, zei premier Dick Schoof voor de start van de vergadering van de Europese Politieke Gemeenschap. „Het allerbelangrijkste is dat Amerika en Europa blijven samenwerken en niet als tegenovergestelde krachten elkaar het leven moeilijk maken.”

„Dat is niet in het belang van Europa, maar ook niet in het belang van Amerika”, zei Schoof. De Europese Politieke Gemeenschap (EPG) is een forum voor politieke en strategische discussies over de toekomst van Europa, opgericht in 2022 na de Russische invasie van Oekraïne.

Hij gaat ervan uit dat die samenwerking „uiteindelijk” gaat lukken. „Dat we een weg vinden om die samenwerking ook de komende periode gestalte te geven. En de Nederlandse ervaring, ook onder de vorige periode dat Trump president was, was in dat opzicht positief.”

De Europese Politieke Gemeenschap (EPG) is een forum voor politieke en strategische discussies over de toekomst van Europa, opgericht in 2022 na de Russische invasie van Oekraïne.

Zoektocht naar ministers voor nieuwe regering Trump al begonnen
ANP

Het team van Donald Trump heeft al kandidaten in beeld voor belangrijke posten in zijn regering. Het gaat volgens bronnen van de krant The Washington Post onder meer om Vivek Ramaswamy en Doug Burgum. Zij stonden tegenover Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen en spraken later steun voor hem uit.

Senator Marco Rubio, die net als Burgum werd genoemd als mogelijke vicepresidentskandidaat voor Trump, zou worden overwogen als minister van Buitenlandse Zaken. Trump moet ook een nieuwe stafchef kiezen. Daar valt de naam van zijn campagneadviseur Susie Wiles, schrijft de krant. Miljardair en hedgefondsmanager John Paulson en economisch adviseur Scott Bessent zouden kans maken om minister van Financiën te worden.

Volgens adviseurs zijn discreet duizenden potentiële kandidaten bekeken voor uiteenlopende functies. Een van de uitgangspunten is dat voorkomen moet worden dat mensen worden aangesteld die onvoldoende loyaal zijn en Trump gaan tegenwerken, zegt een ingewijde. Er zouden ook namen circuleren van mensen die direct zijn verbonden aan het omstreden Project 2025, een initiatief om rechtse beleidsplannen te realiseren. Trump nam daar tijdens zijn campagne nog afstand van.

Een van de belangrijkste benoemingen is de minister van Justitie. Daar vallen de namen van senatoren Mike Lee en Eric Schmitt. Ook voormalig inlichtingenchef John Ratcliffe wordt genoemd. Medewerkers die bezig zijn met de vorming van de nieuwe regering realiseren zich volgens de krant wel dat Trump op het laatste moment nog van gedachten kan veranderen. Hij zou ook iemand kunnen kiezen die momenteel niet als serieuze kandidaat wordt gezien.

Advertentie

Walz bedankt Harris voor haar vertrouwen in hem
ANP

Tim Walz heeft Kamala Harris bedankt dat ze hem als running mate had gekozen. „Bedankt voor je vertrouwen in mij. Campagne voeren aan jouw zijde was de grootste eer en het grootste voorrecht van mijn leven”, zei Walz op X.

„Hoewel de uitkomst niet is waar we op hoopten, ben ik dankbaar voor de miljoenen Amerikanen die zich bij onze campagne hebben aangesloten en opkwamen voor onze grootste idealen: fatsoen, medeleven en naastenliefde”, aldus de gouverneur van de staat Minnesota. „Nu meer dan ooit hebben we jullie nodig om te blijven vechten voor die waarden en het land waar we allemaal van houden”.

ANP-512855316.jpg
beeld AFP, Brendan Smialowski
Biden: kiezen van Harris als vicepresident was mijn beste besluit
ANP

Volgens Joe Biden was het kiezen van Kamala Harris als zijn vicepresident „het beste besluit dat hij heeft genomen”. Dat zei de Amerikaanse president woensdag in een verklaring.

„Wat Amerika vandaag zag was de Kamala Harris die ik ken en diep bewonder”, zei Biden nadat Harris haar aanhangers had toegesproken op de Howard Universiteit in Washington. „Ze is een geweldige partner en landsdienaar met integriteit, moed en karakter”.

Volgens Biden deed Harris „onder buitengewone omstandigheden” een stap naar voren en leidde ze vervolgens een „historische campagne die liet zien wat mogelijk is wanneer je je laat leiden door een sterk moreel kompas en een duidelijke visie voor het land”.

Biden besloot in juli om zich niet langer herkiesbaar te stellen voor het presidentschap en in plaats daarvan Harris te steunen als de Democratische kandidaat.

Zelensky heeft ‘uitstekend’ telefoongesprek met Trump
ANP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft woensdag met Donald Trump gebeld. Op X omschrijft Zelensky dat gesprek als „uitstekend”.

„We hebben afgesproken om in gesprek te blijven en stappen te zetten in onze samenwerking. Sterk en standvastig leiderschap van de Verenigde Staten is essentieel voor de wereld en voor vrede”, zegt de president.

Eerder had Zelensky Trump op sociale media al gefeliciteerd met zijn overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezing. Hij vermeldde toen dat hij Trump in september had gesproken over zijn vredesplan en de samenwerking tussen beide landen.

Trumps overwinning kan ongunstig uitpakken voor Zelensky. Trump staat een stuk kritischer tegenover financiële en militaire steun voor Oekraïne dan zijn Democratische voorganger Biden. Hij noemde Zelensky eerder „de beste verkoper uit de geschiedenis” en zei over de Oekraïense president: „Iedere keer dat hij naar ons land komt, vertrekt hij met 60 miljard dollar.”

Oud-vicepresident Mike Pence feliciteert Trump en Vance
ANP

Voormalig Amerikaanse vicepresident Mike Pence weigerde Donald Trump te steunen in zijn gooi naar het presidentschap, maar feliciteerde woensdag toch zijn partijgenoot. „Het Amerikaanse volk heeft beslist, en Karen en ik sturen onze welgemeende felicitaties naar Donald Trump en zijn familie”, aldus Pence op X.

Pence, die van 2017 tot 2021 vicepresident was onder Trump, feliciteerde ook Trumps running mate J.D. Vance en de nieuwe leden van het congres. „We kijken uit naar hun inspanningen rond veiligheid, welvaart en respect voor het leven in de Verenigde Staten.”

In maart liet Pence weten niet achter de nieuwe presidentiële ambities van Trump te staan, omdat de plannen van de oud-president haaks stonden op de „conservatieve waarden” waar de twee in hun periode in het Witte Huis naar streefden.

Harris: We accepteren resultaten, we helpen met overdracht
ANP

De verslagen Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar aanhang opgeroepen om de overwinning van Trump te accepteren. „We zullen hem helpen met de overdracht”, zei ze tegen haar aanhang op de Howard Universiteit in Washington.

AFP_36LQ62J_preview.jpg
Kamala Harris, woensdag. beeld AFP, Saul Loeb

„We erkennen de nederlaag, maar we vechten door”, zei Harris. Als voorbeeld noemde ze vrouwen, die moeten kunnen beslissen over hun eigen lichaam, zonder dat de regering zich ermee bemoeit. Ook wil ze zich blijven verzetten tegen vrij wapenbezit en wil ze zich inzetten voor gelijkwaardig recht voor iedereen.

Volgens Harris hebben Amerikanen meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt. Ze zei trots te zijn op de „gemeenschap” die ze tijdens haar campagne had gebouwd.

„Iedereen heeft dezelfde gelijke rechten, ongeacht waar hij vandaan komt”, aldus Harris in haar minder dan tien minuten durende toespraak. Ze bedankte president Biden, die in juli afstand deed van zijn kandidatuur ten gunste van haar, voor zijn steun.

Biden feliciteert Trump en nodigt hem uit op het Witte Huis
ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Republikein Donald Trump gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning en heeft hem uitgenodigd op het Witte Huis. Dat maakte het Witte Huis woensdag bekend.

AFP_36LQ2HW_preview.jpg
Een grote vlag van een Trump-supporter bij het Witte Huis in Washington. beeld AFP, Daniel Slim

Biden heeft ook gezegd zich in te zetten voor een soepele overdracht en heeft het belang benadrukt om het land tot eenheid te brengen.

Harris belt Trump om hem te feliciteren met zijn overwinning
ANP

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar tegenstander de Republikein Donald Trump gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. Dat zei een naaste medewerker tegen het persbureau AFP.

AFP_36LP7AX_preview.jpg
Voorbereidingen in Washington voor de presidentiële inauguratie. beeld AFP, Allison Robert

Ze heeft haar nederlaag erkend en haar wens uitgesproken om te komen tot een vreedzame overdracht. Ook sprak ze de hoop uit dat Trump „president voor alle Amerikanen zou zijn”.

Jeff Bezos feliciteert Trump met zijn overwinning
ANP

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en eigenaar van The Washington Post, heeft op X de Republikein Donald Trump met zijn verkiezingsoverwinning gefeliciteerd.

„Van harte gefeliciteerd aan onze 45ste en nu 47ste president met deze buitengewone politieke terugkeer en beslissende overwinning”, schreef Bezos. Hij wenste Trump „alle succes in het leiden en verenigen van het Amerika dat we allemaal liefhebben”.

Bezos wilde niet dat The Washington Post steun voor een van de presidentskandidaten zou uitspreken en zorgde daarmee voor commotie. Bij eerdere verkiezingen deed The Washington Post aanbevelingen voor Democratische kandidaten.

Democraten geven Harris en Biden schuld van nederlaag
ANP

Democratische kiezers, donoren en partijfunctionarissen hebben met een mix van boosheid en verbijstering gereageerd op de verkiezingsnederlaag van hun presidentskandidaat Kamala Harris. Zowel president Joe Biden als zijn beoogde opvolger „hebben gelogen tegen de achterban”, stellen de critici. Het partijbureau is bestookt met boze berichten, zegt een medewerker.

De hardste kritiek betreft het liegen van de partij over de fysieke en mentale fitheid van Biden. Dit werd duidelijk na het rampzalige tv-debat met Donald Trump in juni en leidde er uiteindelijk toe dat Biden zich terugtrok als kandidaat. De 81-jarige president zei tegen vertrouwelingen dat hij dacht dat hij de enige Democraat was die Trump kon verslaan.

Kritiek is er ook op de strategie van de campagne van Harris. Ze heeft een verkeerde inschatting gemaakt van jonge kiezers, van wie gedacht werd dat ze massaal op haar zouden stemmen, gemotiveerd door klimaatverandering, liberale waarden en de bedreiging van het recht op abortus. Veel van die kiezers stemden op Donald Trump. Ook de steun van vrouwen in de buitenwijken van de grote steden werd overschat.

Een invloedrijke Democratische donor, die deze keer uit protest op Trump stemde, eist een „grote reboot” van de partij. Volgens Bill Ackman was het een grote fout dat de partij voor Harris ging, zonder een voorverkiezing te houden.

Netanyahu belt met Trump over Iran
ANP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aankomend Amerikaans president Donald Trump gebeld om met hem de „Iraanse dreiging voor de veiligheid van Israël” te bespreken. Dat meldt het kantoor van de Israëlische regeringsleider.

„Het gesprek was warm en hartelijk. De premier feliciteerde Trump met zijn verkiezingsoverwinning en de twee spraken af om samen te werken voor de veiligheid van Israël. De twee bespraken ook de Iraanse dreiging,” aldus een woordvoerder van Netanyahu.

Felicitaties voor Trump
Onlineredactie

Regeringsleiders uit de gehele wereld hebben woensdag Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten. Opvallend is dat vooral veel westerse leiders in hun felicitaties sterk aandrongen op samenwerking.

Harris spreekt om 22.00 uur op Howard Universiteit in Washington
ANP

De verliezende Democratische presidentskandidate Kamala Harris spreekt om 16.00 uur plaatselijke tijd, 22.00 uur Nederlandse tijd op de Howard Universiteit in Washington, waar ze de verkiezingsresultaten heeft afgewacht, maakte haar kantoor bekend. Ze verloor de verkiezingen van de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Volgens een bron met contacten met Harris’ campagne heeft ze Trump nog niet gebeld.

Ook president Joe Biden heeft Trump nog niet gebeld, maar is dat aan het voorbereiden en zal ook het volk toespreken, meldt persbureau Reuters.

Democraten in Nederland bezorgd om verkiezingswinst Trump
ANP

Amerikaanse Democraten in Nederland en ook daarbuiten zijn bezorgd over de verkiezingswinst van Donald Trump. Dat zegt Tré Shawn Griffin-Noordermeer, voorzitter van de Nederlandse tak van Democrats Abroad. De voorzitter geeft aan nerveus te zijn over de komende twee maanden, waarin de officiële verkiezingsuitslag wordt vastgesteld. „Ik vrees voor hoe dit uitpakt voor minderheden en immigranten, want Trump heeft laten zien dat hij daar niets om geeft.”

In de loop van woensdagochtend werd duidelijk dat Trump de winnaar is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens Griffin-Noordermeer kwam het verlies van Kamala Harris hard aan bij de Democraten, maar was het niet geheel onverwacht. „We hebben een goede campagne gerund, maar het was met honderd dagen wel de kortste in de geschiedenis van de presidentsverkiezingen”, zegt hij.

In Amsterdam volgden enkele honderden mensen de verkiezingsuitslag. Democrats Abroad was mede-organisator van het evenement. Aan het begin van de avond waren mensen nerveus, maar ook hoopvol, zegt Griffin-Noordermeer. Met name toen de eerste resultaten binnenkwamen en in de loop van de nacht duidelijk werd dat Trump op winst stond in de cruciale swingstates, sloegen de zenuwen en angst weer toe onder de aanwezigen.

Volgens Griffin-Noordermeer is Trump onberekenbaar en heeft hij trekken van een dictator. „Je weet nooit wat je krijgt met Trump, er is geen stabiliteit. Hij denkt alleen aan zichzelf en zijn uiterst rechtse aanhangers, die hebben laten zien de rechtsstaat niet te respecteren.”

VN-baas is klaar voor constructieve relatie met Trump
ANP

De Verenigde Naties staan klaar om „constructief samen te werken” met de regering van Donald Trump. Dat zei VN-secretaris-generaal António Guterres na de verkiezingsoverwinning van de Republikein in de VS.

„Ik prijs de bevolking van de VS voor hun inzet bij het democratische proces”, aldus Guterres. „De Verenigde Naties staan klaar om constructief samen te werken met de nieuwe regering om de dramatische uitdagingen waar onze wereld voor staat aan te pakken.”

Trump beloofde in de campagne voor de verkiezingen dat hij de financiële bijdrage van zijn land aan de VN drastisch wil beperken. In 2017, tijdens zijn eerste ambtstermijn, noemde Trump het „oneerlijk” dat de VS 22 procent van het budget en bijna 30 procent van de VN-vredeshandhaving betaalt.

Liz Cheney maant burgers en media vangrails democratie te zijn
ANP

De prominente Republikeinse politica Liz Cheney heeft de Amerikaanse burgers, justitie, media en ambtenaren opgeroepen de bewakers van de democratie te zijn na de verkiezingsoverwinning van de door haar verguisde partijgenoot Donald Trump. In een bericht op X uitte ze haar zorgen over de mogelijke gevolgen van de terugkeer van Trump in het Witte Huis.

Podcast Op weg naar het Witte Huis
Onlineredactie

Wat voor president Trump gaan we de komend vier jaar zien? „Eén ding is voorspelbaar en dat is dat Donald Trump onvoorspelbaar is”, zegt Jan-Willem Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. „Er zijn een aantal dingen die we wel zeker weten: hij is pro-Israël en zal de economische strijd met China aangaan.”

Defensie-expert over winst Trump: Oekraïne kind van de rekening
ANP

Oekraïne zal „het kind van de rekening worden”, nu Donald Trump een volgende termijn krijgt in het Witte Huis. Dit zegt defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga over de verkiezing van de Republikein tot president van de Verenigde Staten. Trump wil vrede tussen Oekraïne en Rusland „afdwingen”, zegt Wijninga, wat volgens hem wil zeggen dat Oekraïne waarschijnlijk stukken land zal moeten inleveren.

Trump wil sowieso de financiële steun voor Oekraïne in de strijd tegen de Russische agressor stoppen, legt Wijninga uit. Ook zal hij zich verzetten tegen een lidmaatschap van de NAVO voor Oekraïne. Maar vooral een afgedwongen vrede tussen de twee landen baart Wijninga zorgen. „Dat betekent in feite het einde van de internationale wereldorde sinds 1945. Toen is afgesproken dat grenzen niet meer kunnen veranderen als gevolg van internationaal geweld.” De Russische president Vladimir Poetin is een dictator wiens agressie bij een gedwongen vrede wordt beloond, zegt Wijninga. Dat is ook een signaal aan andere dictators die een ander land binnenvallen. In de woorden van Wijninga: „Amerika gaat je niet de voet dwars zetten.”

Israël

Israël kan met Trump aan de macht blijven rekenen op wapensteun, denkt de defensie-expert. Onder de Democratische president Biden bleef die steun ook overeind, maar met Trump zullen alle voorwaarden daarvoor wegvallen, denkt Wijninga. „Want Trump geeft geen zier om de Palestijnen.” Hij denkt dat de Republikein ook in deze oorlog zal aansturen op vrede en daarin zal het lot van de Palestijnen „niet of nauwelijks meetellen”. Hoe zo’n vredesvoorstel eruit zal zien, weet Wijninga nog niet.

Voor Europa betekent de winst van Trump dat er haast gemaakt moet worden met investeringen in defensie, zegt Wijninga verder. De NAVO is onlangs versterkt met Finland en Zweden en dat geeft de alliantie „de kans om militair en politiek sterker te worden”. Als de VS onder Trump militair uit de NAVO stapt, zal het bondgenootschap „sterk en eensgezind” moeten zijn om veilig te blijven tegen agressie uit bijvoorbeeld Rusland. De NAVO-landen zijn hiermee decennia aan de late kant, ziet de expert, „maar is het te laat? Dat is de vraag.”

Schoof wacht plannen van Trump af
ANP

Premier Dick Schoof maakt zich geen zorgen over de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Tegenover de verzamelde pers bij het Catshuis stelde de premier zich afwachtend op. „Eerst kijken waar hij mee komt, en dan bepaal ik mijn houding als premier van Nederland.”

512822087_preview.jpg
Premier Schoof. beeld ANP, Remko de Waal

De samenwerking met de eerdere regering-Trump was goed, zegt Schoof. „Ik ga ervan uit dat we die ervaring ook de komende periode kunnen voortzetten met president Trump. Ik hoop hem natuurlijk snel te ontmoeten, en ik hoop dat we in de samenwerking ook de grote problemen waar we in de wereld tegen aankijken gezamenlijk kunnen oppakken.”

Meerdere staten VS willen recht op abortus verankeren in grondwet
ANP

Zeven Amerikaanse staten hebben tijdens de verkiezingen van dinsdag voor het recht op abortus gestemd. Dit melden verschillende Amerikaanse media, waaronder NBC en The New York Times. In totaal stemden tien staten over het abortusrecht.

De staten Arizona, Colorado, New York, Maryland, Missouri en Nevada stemden voor het abortusrecht, evenals Montana, zo bleek eerder al uit peilingen. Nadat het nationale recht op abortus in 2022 werd afgeschaft, perkten veel staten het recht op abortus in. In de staten Arizona en Missouri is abortus niet of zeer beperkt mogelijk. Deze uitslag draait dit om.

Ook in Florida, South Dakota en Nebraska konden Amerikanen stemmen over het abortusrecht. In Florida werd de kiesdrempel niet gehaald. In South Dakota stemden mensen tegen het recht op abortus. In Nebraska stemden mensen voor een abortusverbod na het eerste trimester, meldt Amerikaanse nieuwszender NBC News.

Stoffer (SGP) dankbaar
Onlineredactie

Minister Klever kijkt uit naar „goede samenwerking” met Trump
ANP

Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) zegt uit te kijken „naar een goede samenwerking” met Donald Trump, die zoals het er nu naar uitziet weer president wordt van Amerika. „Ik feliciteer president Trump van harte met zijn verkiezingsoverwinning”, zei ze in de uitzending van Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Klever sprak vanuit Zweden, waar ze momenteel op handelsmissie is. „We hebben eerder ook al met hem samengewerkt”, aldus de PVV-minister. „Het is belangrijk dat we een goede economische relatie behouden voor Nederland. We hebben allebei baat bij een bloeiende handelsrelatie. Ik kijk ernaar uit om daar hard voor aan de slag te gaan.”

Donald Trump wint Amerikaanse verkiezingen
Jan-Willem Kranendonk

Na Fox News hebben ook CNN en ABC News Trump tot winnaar uitgeroepen in Wisconsin. Daarmee verzekert de voormalige president zich van meer dan 270 kiesmannen en kan hij zich opmaken voor een nieuwe termijn in het Witte Huis.

Verkiezingswinst Trump is ‘zwarte dag’, zegt abortusactivist
ANP

De verwachte verkiezingswinst van de Republikein Donald Trump in de Verenigde Staten is „een hele slechte uitslag. Een zwarte dag voor vrouwenrechten in Amerika.” Dat zegt abortusactivist Rebecca Gomperts, de oprichter van Women on Waves (de ‘abortusboot’) en de Amerikaanse zusterorganisatie Aid Access.

Tussenstand in de laatste staten
Jan-Willem Kranendonk

In zes staten is officieel nog geen uitslag bekend. We zetten ze hieronder op een rij:

Maine: 73 procent van de stemmen geteld. Harris staat hier 6 procent voor en is er vrijwel zeker van dat zij de 4 kiesmannen krijgt.
Wisconsin: 94 procent van de stemmen geteld. Volgens de New York Times is het meer dan 95 procent zeker dat Trump hier als winnaar uit de bus komt. Fox News en Decision Desk HQ hebben inmiddels Trump als winnaar aangewezen

Michigan: Eveneens 94 procent van de stemmen geteld. Ondanks Trumps voorsprong van 1,7 procent durven de media het nog niet aan om te bevestigen dat hij de staat gewonnen heeft omdat er nog veel stemmen uit de regio van Detroit geteld moeten worden. Hier wonen bovengemiddeld veel Democraten

Arizona: Hier is nog maar ruim de helft van de stemmen van de stemmen geteld. Trump heeft 2,5 procent voorsprong en staat op pole position om te winnen, maar het is nog onzeker doordat veel stemmen nog niet geteld zijn.

Nevada: Zoals eerder bericht is een overwinning van Donald Trump hier vrijwel zeker. 14 procent van de stemmen moet nog geteld worden, maar tenzij er iets heel unieks gebeurt stemt voor het eerst sinds 2004 weer Republikeins.

Alaska: 68 procent van de stemmen is geteld, Trump staat 15 procent voor. Niemand rekent erop dat de Democraten dit verschil goed maken.

Als één van deze staten aan Trump wordt toegekend door Associated Press, zullen ook de andere media hem tot winnaar uitroepen. AP schrijft dat er theoretisch gezien nog een mogelijkheid is voor Harris in bijv. Wisconsin en Michigan om te winnen en dat zij daarom nog geen winnaar hebben aangewezen.

Scherm­afbeelding 2024-11-06 om 11.10.53.png
beeld AFP, Kiran RIDLEY
Meerderheid in Huis van Afgevaardigden nog altijd onduidelijk
Jan-Willem Kranendonk

De Republikeinen en Democraten wachten nog vol spanning op de laatste uitslagen voor het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben inmiddels 200 zetels in handen, de Democraten 188. Decision Desk becijfert dat de Republikeinen iets meer kans hebben om de meerderheid in handen te krijgen, maar het is nog altijd nagelbijten. Voor Trump is het cruciaal dat zijn partij ook het ‘Huis’ wint. Hij moet hiermee bijvoorbeeld de begroting kortsluiten en als de Republikeinen er de scepter zwaaien gaat dat een stuk eenvoudiger.

Analist: Nevada naar Trump
Jan-Willem Kranendonk

Ook in de staat Nevada is de overwinning van Donald Trump zo goed als zeker. Journalist Jon Ralston wordt algemeen gezien als dé autoriteit voor het duiden van de verkiezingsuitslagen. Volgens hem kan Harris realistisch gezien niet meer het gat van 60.000 stemmen dichten. Als Trump in Nevada tot winnaar uitgeroepen wordt, heeft hij daarmee ook genoeg kiesmannen om het presidentschap officieel te claimen. Niemand twijfelt er overigens nog aan dat de Republikein de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. De grote televisienetwerken – behalve FOX News – hebben nog geen winnaar aangekondigd, maar de felicitaties uit binnen- en buitenland stromen binnen.

CIDI hoopt dat VS en Israël samen blijven optrekken tegen Iran
ANP

Voorzitter Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) spreekt van „interessante ontwikkelingen” rond de Amerikaanse verkiezingen. „Als straks blijkt dat Trump inderdaad de nieuwe president is, hopen we vooral dat hij een bijdrage kan blijven leveren aan een sterk bondgenootschap tussen de VS en Israël, gericht op een duurzame vrede in het Midden-Oosten en waakzaamheid tegen Iran.”

Ook felicitaties Rutte
Onlineredactie

En daar komen ook de gelukwensen van premier Schoof.

Felicitaties Zelensky
Onlineredactie

Media nog terughoudend met uitroepen overwinning Trump
Jan-Willem Kranendonk

Afgezien van FOX News heeft nog geen enkele grote tv-zender Donald Trump tot winnaar uitgeroepen van de verkiezingen. De reden hiervoor is dat het statistisch nog mogelijk is dat Harris in alle overgebleven staten wint, wat haar aan 271 kiesmannen zou helpen.

Tegelijk erkent iedereen dat dit eigenlijk onmogelijk is. Naast dat Trump zo goed als gewonnen heeft in Wisconsin en ook op voorsprong staat in Arizona en Nevada, heeft de Republikein al genoeg aan een overwinning in Alaska om de benodigde 270 kiesmannen te halen. De toekomstig president won hier in 2020 met 10 procent verschil, wat de kleinste Republikeinse overwinning was sinds 1992.

Scherm­afbeelding 2024-11-06 om 09.11.49.png
Trump na zijn speech in Florida. beeld AFP, John Moore
Trump op podium: Ik heb gewonnen
Onlineredactie

Trump heeft de overwinning geclaimd. Hij zei dat hij meer stemmen heeft gekregen dat zijn rivaal Harris.

CNN en NBC: Pennsylvania voor Trump
Jan-Willem Kranendonk

Ook andere grote netwerken roepen Donald Trump uit tot winnaar in Pennsylvania. Omdat zij Alaska en één district in Nebraska nog niet aan Trump hebben toegekend roepen zij de Republikein nog niet uit tot winnaar van de verkiezingen, maar dat is een kwestie van tijd. Donald Trump kan zich opmaken voor een terugkeer naar het Witte Huis.

FOX News en Decision Desk HQ: Donald Trump winnaar verkiezingen
Jan-Willem Kranendonk

Volgens FOX News en Decision Desk HQ zou Donald Trump de winnaar zijn in Pennsylvania. Hierdoor haalt de Republikein de benodigde 270 kiesmannen. Andere media wachten nog even om Trump tot winnaar uit te roepen, maar er is steeds minder reden om te rekenen op een comeback van Harris.

Scherm­afbeelding 2024-11-06 om 08.15.16.png
Fox News roept Trump uit tot winnaar. beeld AFP, Jim Watson

Ook de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zegt dat Donald Trump de nieuwe president is. De voorzitter, Mike Johnson, is een Republikeinse vertegenwoordiger uit Louisiana. „Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden staan klaar en zijn bereid om onmiddellijk te handelen naar Donald Trump’s ‘Amerika eerst’ beleid”, aldus Johnson.

Wilders feliciteert Trump via X:

Krijgt Trump meer stemmen dan Harris?
Jan-Willem Kranendonk

Hoewel Donald Trump al eerder gekozen werd als president, haalde hij nog nooit de meeste stemmen bij landelijke verkiezingen. In 2020 verloor hij van Joe Biden, maar in 2016 won de Republikein van Hillary Clinton ondanks dat zij miljoenen stemmen meer kreeg. Dat is het gevolg van de stemmen per staat in de VS: degene met de meeste stemmen in een staat krijgt alle kiesmannen. Wie de grens van 270 kiesmannen slecht, wordt president.

Ook deze verkiezingen leek de kans groot dat Kamala Harris de meeste stemmen zou krijgen. Trump heeft op dit moment echter een voorsprong van 5 miljoen stemmen op de huidige vicepresidente. Dit verschil zal naar verwachting kleiner worden doordat er nog miljoenen stembiljetten geteld worden in California – waar vooral Democraten wonen.

Maar in andere Democratische staten scoort Trump veel beter dan vier jaar geleden. Zo verloor de voormalige – en mogelijk toekomstige – president in New Jersey van Joe Biden met 800.000 stemmen, maar het verschil met Harris is slechts 200.000 nu 90% van de stemmen geteld is. In New York moet ook nog zo’n 10% van de stemmen geteld worden en het verschil is 900.000 stemmen in het voordeel van Harris. Biden had een voorsprong van 2.000.000 in 2020. Ook in Barack Obama’s thuisstaat Illinois is het verschil veel kleiner dan vier jaar geleden. Daardoor zou het goed kunnen dat Trump zowel de meeste kiesmannen als de meeste stemmen haalt.

Fox News voorspelt winst van Trump in Pennsylvania
ANP

De Republikein Donald Trump heeft de staat Pennsylvania gewonnen, voorspelt Fox News. Dat is de grootste en belangrijkste swingstate en levert hem 19 kiesmannen op.

Bres in Harris’ Blauwe Muur groeit
Jan-Willem Kranendonk

Het geitenpad van Kamala Harris naar het presidentschap leidt door Michigan, Pennsylvania en Wisconsin, de zogeheten Blauwe Muur. Maar in alle drie de staten staat Donald Trump op voorsprong en wordt het steeds moeilijker voor Harris om het verschil goed te maken:

Michigan: 62 procent van de stemmen is geteld, Trump staat op 6 procent voorsprong. Dit is wel vertekend, omdat er nog weinig stemmen geteld zijn in Wayne County met daarin de grote stad Detroit. Deze regio stemt waarschijnlijk grotendeels voor Harris. Voor haar is Michigan de staat waar zij momenteel nog de meeste kans heeft op een overwinning. Tegelijk doet Trump het beter in Wayne County dan vier jaar geleden, wat een veeg teken is voor de Harris-campagne.

Pennsylvania: 92 procent van de stemmen is geteld, Trump staat op 3,5 procent voorsprong. Ook hier worden nog vooral stemmen uit stedelijke gebieden verwacht. De New York Times becijfert echter dat de kans van 9 uit 10 is dat Trump als winnaar uit de bus komt in Pennsylvania. Zonder Pennsylvania is er geen realistisch pad naar het presidentschap voor Harris.

Wisconsin: 85 procent van de stemmen geteld en Trump staat 4 procent voor. Er worden vooral nog stemmen verwacht uit Milwaukee, de grootste stad van Wisconsin. De kans dat dit Harris aan een overwinning helpt is klein, de New York Times geeft Trump 80 procent kans om deze staat te winnen.

Ook in westelijke staten Arizona en Nevada worden stemmen geteld. Arizona is halverwege en het ligt hier dicht bij elkaar. In Nevada staat Trump 3,5 procent voor, met 68 procent van de stemmen geteld. Maar als Pennsylvania naar Trump gaat, zijn er verkiezingen voorbij, al wint Harris alle vier de andere swingstaten.

Harris speecht vandaag niet
Onlineredactie

Terwijl Trump onderweg is naar Palm Beach in Florida om zijn aanhangers toe te spreken, komt het nieuws binnen dat Harris vandaag geen toespraak zal houden.

Scherm­afbeelding 2024-11-06 om 07.13.47.png
West Palm Beach wacht op de komst van Trump. beeld AFP, Jim WATSON
Media VS: Trump wint swingstate Georgia
ANP

Donald Trump wint in swingstate Georgia, verwachten CNN en NBC News. Die staat levert hem zestien kiesmannen op. Na North Carolina is Georgia de tweede swingstate die naar Trump gaat. Van vijf andere swingstates is nog niet bekend wie er heeft gewonnen.

Media: Republikeinen winnen meerderheid in Senaat
ANP

De Republikeinen behalen naar verwachting een meerderheid in de Amerikaanse Senaat, melden Amerikaanse media, waaronder Fox News en de New York Times. In de staten Ohio en West Virginia wisten de Republikeinen een senaatszetel te winnen die bij de vorige verkiezingen naar een Democraat ging. De Republikein Deb Fischer wist op haar beurt haar zetel in Nebraska te behouden.

Verkiezingen in zes van de zeven swingstates nog onbeslist
ANP
ANP-512780693.jpg
beeld EPA, David Muse

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn inmiddels de vermoedelijke winnaars bekend in de meeste staten, maar duidelijk is ook dat het nog wel even kan duren tot bekend is wie de volgende president wordt. In zes van de zeven swingstates die als het meest cruciaal worden gezien, was het tegen 06.00 uur ’s ochtends in Nederland onduidelijk welke kandidaat er gaat winnen.

Tussentijdse uitslagen lieten zien dat Donald Trump en Kamala Harris in die staten dicht bij elkaar lagen. In Arizona stond Trump nadat bijna de helft van de stemmen was geteld op 49,66 procent en Harris op 49,53 procent, komt naar voren uit cijfers van Fox News. De Republikein had een grotere voorsprong in de belangrijkste swingstate Pennsylvania, waar omstreeks 05.30 uur bijna 80 procent van de stemmen was geteld. Daar stond Trump op ruim 51 procent van de stemmen en Harris op ongeveer 48 procent. Ook in Georgia, Michigan, Nevada en Wisconsin bleef het spannend.

Verder waren er weinig verrassingen. Grote staten als Florida en Texas gaan volgens Amerikaanse media naar Trump, Harris won in haar thuisstaat Californië en het grote New York. Die staten leveren haar veel kiesmannen op, maar gelden ook als bolwerken van de Democraten. Op verkiezingskaarten kleurde in de vroege ochtend in Nederland de westkust blauw, de kleur van de Democraten. In het binnenland waren veel staten rood.

De campagnechef van Harris liet medewerkers weten dat vermoedelijk pas in de vroege ochtend (plaatselijke tijd) meer duidelijk wordt, schrijft The New York Times. Dan wordt meer informatie verwacht over uitslagen in swingstates als Wisconsin en Michigan.

Trump nog steeds op winstkoers in Pennsylvania
Jan-Willem Kranendonk
ANP-512797647.jpg
Supporters van Harris bij Howard University. beeld AFP, Charly Triballeau

Meer dan de helft van de districten in Pennsylvania is geteld en Trump presteert hier volgens CNN-commentator Harry Enten zo’n 2,4 procent beter dan in 2020. Als dit ook het geval is in de andere kiesdistricten, gaan de 19 cruciale kiesmannen naar de Republikein. Met Pennsylvania is een nieuw presidentschap zo goed als zeker voor Trump.

De Harris-campagne maakt zich steeds meer zorgen. In de media benadrukken ze dat het nog mogelijk is dat Harris Trump verslaat, maar bronnen zeggen tegen Fox News dat dit steeds moeilijker wordt. “We gaan verliezen”, zei één van de bronnen tegen de conservatieve tv-zender. De nodige mensen verlaten inmiddels al gedesillusioneerd het campagnefeest van Harris.

Trump wint swing state North Carolina
Onlineredactie

Donald Trump lijkt de swing state North Carolina gewonnen te hebben, stelt Associated Press. Daarmee wint de voormalige president 16 kiesmannen.

De staat stemt meestal voor Republikeinse presidentskandidaten. De laatste Democraat die er won was Barack Obama in 2008. Wel voorspelden peilingen een nek-aan-nekrace.

Grote Amerikaanse nieuwsmedia hebben zich nog niet gewaagd aan voorspellingen over de uitkomst in de zes andere swingstates: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania en Wisconsin.

Harris wint in thuisstaat Californië, voorspelt Fox News
ANP

Presidentskandidaat Kamala Harris wint in haar thuisstaat Californië, voorspelt Fox News. Die staat levert haar de steun op van 54 kiesmannen, het hoogste aantal van alle staten. Californië geldt als een bolwerk van de Democraten.

De nieuwszender voorspelt ook overwinningen van Harris in de staten Washington (twaalf kiesmannen) en Oregon (acht kiesmannen). Ook pakt ze drie van de vier kiesmannen in Maine. De vierde gaat naar haar rivaal Donald Trump.

Trump wint volgens Fox News in Idaho, goed voor vier kiesmannen. Kandidaten hebben er 270 nodig om de verkiezingen te winnen. Oud-president Trump stond volgens een tussenstand van Fox News omstreeks 05.00 uur Nederlandse tijd op 216 kiesmannen, Harris op 193.

Campagneteam van Trump zegt steeds optimistischer te zijn
ANP

Het campagneteam van Donald Trump voelt zich steeds optimistischer over het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt de campagne volgens CNN, naar aanleiding van de eerste resultaten.

Trump won zoals verwacht in de belangrijke staten Florida (dertig kiesmannen), Texas (veertig kiesmannen) en Ohio, de thuisstaat van zijn running mate J.D. Vance, die goed is voor zeventien kiesmannen.

De uitslagen in de swingstates laten nog op zich wachten, maar CNN meldt een voorsprong voor Trump in Georgia en North Carolina. In beide staten zijn zestien kiesmannen te verkrijgen. Ook de eerste resultaten uit Virginia (dertien kiesmannen), die doorgaans naar de Democraten gaat, en de overwinning van Trump in Iowa (zes kiesmannen) zouden de campagne positief stemmen.

NBC News meldt dat de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson onderweg is naar Mar-a-Lago, waar Trump de verkiezingen volgt. Volgens de zender is het een signaal dat de Republikeinen een goed gevoel hebben over het verloop van de avond.

Jongste zoon Trump stemt voor het eerst
ANP

Melania Trump heeft op internet een foto gedeeld van haar zoon Barron die voor het eerst stemt in presidentsverkiezingen. „Hij stemde voor het eerst. Voor zijn vader”, schreef de voormalige first lady op X.

Melania gebruikte de hashtags #proud (trots) en #18yearsold (18jaaroud). Het is onduidelijk waar de tiener stemde. Zijn ouders deden dat ’s ochtends in Palm Beach, maar volgens NBC News was Barron daar niet bij.

Presidentskandidaat Donald Trump heeft meerdere kinderen uit drie huwelijken, maar Barron is zijn enige kind met Melania.

Harriscampagne zoekt naar lichtpuntjes
Jan-Willem Kranendonk
ANP-512795617.jpg
Supporters van Harris op de bijeenkomst van Harris op Howard University. beeld AFP, Triballeau

Opnieuw een zorgelijk teken voor de Democraten. In Lackawanna County, de regio waarin Joe Bidens geboortestad Scranton ligt, wist Kamala Harris ternauwernood meer stemmen te halen dan Donald Trump. Het verschil is 3 procent tussen beide kandidaten. Biden won hier in 2020 met een verschil van 8 procent. De Democaten verwachtten in Lackawanna County een ruime overwinning te halen. Harris voerde hier gisteren nog campagne en ook Biden bracht dit weekend nog een bezoek aan zijn geboorteregio.

De bezorgdheid neemt bijna per minuut toe bij de campagne van Harris. Volgens CNN „zoeken ze naar lichtpuntjes”, nu Donald Trump in alle swingstaten op voorsprong staat. Op Georgia en North Carolina rekenen de Democraten al niet meer, maar ook in Arizona, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin gaat Trump aan kop. Campagnemanager Jen O'Malley schreef vannacht in een email aan haar medewerkers dat ze een goed gevoel heeft over de "Blauwe Muur" (Michigan, Pennsylvania en Wisconsin), maar de livebeelden tonen een bedrukte stemming bij de aanhangers van Harris. De sfeer bij de Republikeinen zit er goed in met onder meer een dansende Trump. Dat is misschien prematuur, maar er zijn veel signalen dat The Donald afstevent op een overwinning.

Voor het eerst twee zwarte vrouwen in Senaat, voorspelt NBC
ANP

In de Verenigde Staten komen voor het eerst gelijktijdig twee zwarte vrouwen in de Senaat, voorspelt NBC News. Het gaat om Lisa Blunt Rochester uit Delaware en Angela Alsobrooks uit Maryland.

In de Amerikaanse geschiedenis waren er tot dusver drie zwarte vrouwelijke senatoren, onder wie de huidige presidentskandidaat Kamala Harris. De andere twee waren Carol Moseley Braun en Laphonza Butler.

Rochester en Alsobrooks worden ook de eerste zwarte vrouwen die hun staten vertegenwoordigen in de Senaat. Ze zijn allebei Democraten.

NBC News voorspelt winst voor Trump in Iowa
ANP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wint volgens NBC News in Iowa. De staat is goed voor zes kiesmannen.

Iowa staat bekend als een Republikeinse staat. Daarom ging de afgelopen dagen veel aandacht uit naar een nieuwe peiling. Volgens dat onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de krant The Des Moines Register, zou Kamala Harris er beter voor staan dan Trump. Harris stond op 47 procent, tegen 44 procent voor Trump.

Andere peilingen wezen Trump wel aan als vermoedelijke winnaar. De staat wordt niet als swingstate gezien. De Republikein won er zowel in 2016 als in 2020.

Abortusvoorstellen Maryland en New York lijken het te halen
Onlineredactie

Volgens de Associated Press neemt New York het constitutionele amendement aan. Het voorstel had 70 procent steun, met bijna 40 procent van de stemmen geteld. De maatregel zou de anti-discriminatierechten uitbreiden om zaken zoals seksuele geaardheid, zelfgekozen genderidentiteit en wat het noemt „zwangerschap, zwangerschapsuitkomsten en reproductieve gezondheidszorg en autonomie" op te nemen, schrijft World Magazine.

Maryland neemt waarschijnlijk een grondwetswijziging aan die het recht op zogenoemde reproductieve vrijheid garandeert. Zo'n 74 procent van de kiezers lijkt het voorstel te steunen, en ondertussen heeft ongeveer de helft van de stemlokalen resultaten gerapporteerd. De maatregel definieert reproductieve vrijheid als „het vermogen om beslissingen te nemen en uit te voeren om een zwangerschap te voorkomen, voort te zetten of te beëindigen." Abortus is al legaal in Maryland.

Ook kiezers in Colorado steunen een grondwetswijziging die bescherming voor abortus vastlegt. De maatregel heft een verbod op staats- en lokale financiering van abortus op en staat toe dat Medicaid en andere overheidszorgverzekeringen de ingreep dekken. Abortus is al legaal in Colorado in alle stadia van de zwangerschap.

Voorspellingsmodellen positiever over kansen Trump dan kansen Harris
Jan-Willem Kranendonk
Knipsel.PNG
De New York Times schat inmiddels de kans op een overwinning van Trump op zo’n 80 procent. beeld New York Times

Er is nog geen winnaar uitgeroepen in één van de swingstaten, maar er zijn waarschuwingssignalen voor Kamala Harris. In Pennsylvania zijn in een aantal regio’s inmiddels alle stemmen geteld en Trump doet het gemiddeld zo’n 1,5 procent beter dan vier jaar geleden. Biden had in 2020 een voorsprong van 1,17 procent. Als deze trend doorzet, zou dit genoeg zijn voor Trump om de cruciale swingstaat Pennsylvania nipt naar zich toe te trekken. Tegelijk zijn de verschillen zo klein dat de Republikeinen de vlag zeker nog niet mogen uithangen.

Ook in andere staten is er reden tot onrust voor de Harris-campagne. In Arizona, Georgia en North Carolina geven de voorspellingsmodellen Trump inmiddels 75-90 procent kans om te winnen. Wint de voormalig president inderdaad in deze drie staten, heeft hij aan Michigan, Pennsylvania of Wisconsin genoeg om terug te keren naar het Witte Huis. De New York Times schat inmiddels de kans op een overwinning van Trump op zo’n 80 procent. Decision Desk HQ is iets conservatiever en geeft hem ongeveer 70 procent kans op de winst.

Stembureaus dicht in alle swingstates
ANP

In alle swingstates in de Verenigde Staten zijn de stembureaus gesloten. De grote Amerikaanse nieuwszenders hebben zich nog niet gewaagd aan voorspellingen over de winnaar in die staten. In Arizona had Donald Trump met ongeveer 35 procent van de stemmen geteld een voorsprong van slechts 40 stemmen, bericht NBC News.

In de meeste staten lijkt op voorhand al vast te staan wie er wint. Daarom gaat veel aandacht uit naar de zeven staten waar een nek-aan-nekrace was voorspeld: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin. De laatste van de swingstates waar de stembureaus sloten was Nevada, waar zich gokstad Las Vegas bevindt.

In Nevada stonden er rond sluitingstijd soms nog lange rijen bij stembureaus, schrijft CNN. De wachttijd zou soms meer dan een uur bedragen. Mensen die tijdig in de rij staan, mogen nog wel hun stem uitbrengen.

Trump ontvangt gasten op Mar-a-lago
Onlineredactie

Swing states: Georgia en North Carolina neigen naar Trump
Jan-Willem Kranendonk
ANP-512785900.jpg
beeld AFP, Joseph Prezioso

In vijf van de zeven beslissende staten worden de stemmen intussen geteld. In de zogeheten Blauwe Muur – Michigan, Pennsylvania en Wisconsin – is er nog weinig te zeggen over wie er het beste voor staat. Harris heeft aan deze drie staten genoeg om gekozen te worden als president.

Donald Trump gaat aan kop in Georgia en North Carolina. In Georgia is bijna 80 procent van de stemmen geteld en de Republikein heeft een voorsprong van zo’n 5 procent op Kamala Harris. Hoewel de Democrate dit verschil nog kan inlopen, heeft Trump verreweg de beste uitgangspositie om deze staat naar zich toe te trekken. Dat geldt ook voor North Carolina, waar de voormalig president een voorsprong van ongeveer 3 procent heeft. Hier is meer dan de helft van de stemmen geteld. In de regio’s waar alle stemmen geteld zijn scoort Trump veelal net iets beter dan in 2020. The Donald won toen North Carolina met een verschil van 1,5 procent. Decision Desk HQ voorspelt inmiddels dat Trump hier ook in 2024 als winnaar uit de bus zal komen.

Eerste transgender gekozen in Huis van Afgevaardigden
Onlineredactie

De Democrate Sarah McBride van Delaware is de eerste openlijk transgender persoon die is gekozen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. McBride, een Democraat, versloeg de Republikein John Whalen III met 57,6% van de stemmen, met 63% van de stemmen geteld.

McBride werd de eerste openlijk transgender persoon die als staatsenator diende, de eerste die sprak op een nationale politieke partijconventie in de VS in 2016, en de eerste die stage liep in het Witte Huis in 2012, onder de voormalige Democratische president Barack Obama.

Washington haalt opgelucht adem
Richard Donk

Massale politie-inzet, fors aangescherpte veiligheidsmaatregelen en slechts één arrestatie. Zo verliep Election Day in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

Uitslagen in grote staten: Texas naar Trump, New York voor Harris
ANP

De Republikein Donald Trump heeft in Texas de meeste stemmen gehaald, meldt CNN. Texas is goed voor veertig kiesmannen en is daarmee een van de belangrijkste staten. De verwachting was al dat Trump er in de staat met de winst vandoor zou gaan. De Democraat Kamala Harris wint volgens Fox News zoals verwacht in New York. Die staat heeft 28 kiesmannen te vergeven. Om president te worden zijn 270 kiesmannen nodig.

Trump won eerder ook al Florida, met dertig kiesmannen een andere grote staat. CNN voorspelt verder een winst voor Trump in North Dakota, South Dakota en Wyoming, allen goed voor drie kiesmannen. Ook in Ohio (zeventien kiesmannen), Louisiana (acht kiesmannen) en Kansas (zes kiesmannen) wint Trump, meldt Fox News.

Fox News voorspelt verder een overwinning voor Harris in Colorado. Die staat heeft tien kiesmannen.

Florida houdt uitbreiding abortusrechten tegen
Jan-Willem Kranendonk
ANP-511491456.jpg
Gouverneur Ron DeSantis tijdens een bijeenkomst tegen het bewuste amendement. beeld EPA, Cristobal Herrera-Ulashkevich

In een referendum hebben de inwoners van Florida zich uitgesproken tegen het verruimen van de abortuswetgeving. Abortus is hier alleen toegestaan bij een zwangerschap van zes weken of korter. Een poging om deze termijn op te rekken naar 24 weken strandde vannacht. Slechts 42 procent van de kiezers steunde het referendum.

De meest bekende inwoner van Florida, Donald Trump, wil niet zeggen of hij voor of tegen heeft gestemd bij het referendum. Trump heeft in augustus gezegd voor het referendum te stemmen, later gaf hij aan toch tegen te zijn. Nadat een journalist doorvroeg zei de Republikein: „Je moet stoppen met hierover te praten”. Voormalig presidentskandidaat en gouverneur van Florida Ron DeSantis was mordicus tegen het oprekken van de abortustermijn. Voor hem is dit een grote overwinning.

Amerikaanse kiezers uren in de rij om te stemmen
ANP

Op sommige plekken in de Verenigde Staten hebben kiezers uren in de rij gestaan om hun stem uit te brengen. In de plaats Bozeman in de staat Montana wachtten mensen tot wel zes uur, terwijl zij een sneeuwstorm en temperaturen onder het vriespunt moesten trotseren. Dat meldt de Washington Post.

Ook op andere plekken in de VS leiden lange wachtrijen tot problemen. In de swingstate Pennsylvania probeerden de Democraten tevergeefs om de stemlokalen bij een universiteit langer open te houden. De rechter ging daar niet in mee: alleen kiezers die al in de rij staan, mogen na 20.00 uur ’s avonds lokale tijd nog stemmen.

De Republikeinse kandidaat Donald Trump riep op sociale media zijn kiezers op om niet weg te gaan uit de rij. „Als je in de rij staat, blijf dan in de rij staan, laat ze je niet uit de rij halen”.

FBI waarschuwt voor nepnieuws uit naam van FBI
ANP

De FBI waarschuwt dat er nepverklaringen en nepfilmpjes worden verspreid uit naam van het agentschap. Daarin wordt beweerd dat er gewelddadige incidenten dreigen en dat er problemen zijn met stemmachines. Wie erachter zou kunnen zitten, vermeldt de FBI niet.

De FBI zegt te weten van drie voorbeelden van het misbruik van de naam en het logo van de dienst om desinformatie te verspreiden. Een daarvan is een geschreven verklaring waarin mensen en media worden opgeroepen om geen informatie te publiceren over geweld op stembureaus, omdat de aanvallen daardoor ernstiger zouden worden.

De andere voorvallen zijn allebei filmpjes. In een daarvan worden scholen opgeroepen om dicht te blijven, omdat de kans op schietpartijen door de verkiezingen toegenomen zou zijn. In een ander filmpje wordt gesteld dat de FBI 9000 meldingen van problemen met stemmachines ontvangen zou hebben. Beide filmpjes zijn nep, benadrukt de FBI.

„Pogingen om mensen te misleiden met desinformatie over dreigingsinschattingen en activiteiten van de FBI hebben als doel om ons democratisch proces te ondermijnen en het vertrouwen in het kiessysteem te ondergraven”, schrijft de federale dienst in een persverklaring.

Trump scoort beter bij mannen uit minderheidsgroepen
Jan-Willem Kranendonk

Uit exitpolls blijkt dat Donald Trump relatief veel steun krijgt bij zwarte mannen en mannen met een Latino achtergrond. Zowel in Georgia als in North Carolina doet hij het beter dan 4 jaar geleden bij deze groepen. Trump zou zo’n 20 procent van de stemmen krijgen van de zwarte mannen in beide staten. Ook de zwarte bevolking als geheel zou iets meer op de Republikein hebben gestemd dan in 2020. Bij Latino-mannen krijgt Trump in de exitpolls meer steun dan Kamala Harris, terwijl Biden deze groep in ruime meerderheid aan zijn kant kreeg. Exit polls in de Verenigde Staten hebben een grote foutmarge. Klopt deze trend, is dit voor Harris echter een slecht teken in swingstaten als Arizona en Nevada, waar veel Spaanstalige kiezers wonen.

Trump: Als we Pennsylvania winnen, winnen we de hele boel
ANP

Donald Trump roept zijn aanhangers in Pennsylvania op niet uit de rij bij het stembureau te stappen en gewoon te stemmen, want „als we Pennsylvania winnen, winnen we de hele boel”.

De Republikeinse presidentskandidaat belde met die boodschap naar een radioprogramma in Pittsburgh, de tweede stad van de voor beide kandidaten zo belangrijke swingstate. „Laat je niet afleiden”, zegt Trump. „Je hebt absoluut het recht om je stem uit te brengen.”

Enkele stembureaus in Pennsylvania zijn nog open. Op de ene plek was er een computerfout waardoor stembiljetten niet gescand konden worden en op de andere plek ging het stembureau niet op tijd open. In deze twee counties, Cambria en Luzerne, sluiten de stembureaus later.

Trump belde eerder op de verkiezingsdag ook naar een radioprogramma in swingstate Wisconsin.

Eerste uitslagen in swingstaten nog geen indicatie van uitslag
Jan-Willem Kranendonk
ANP-512697303.jpg
Medewerkers van een stembureau in Florida, niet een swing state, controleren stembiljetten. beeld EPA, Cristobal Herrera-Ulashkevich

In een aantal swing states zijn inmiddels de eerste uitslagen gepubliceerd. Met zo’n 53 procent van de stemmen geteld staat Donald Trump 11 procent voor Kamala Harris. Voor de Trump-campagne een goede uitgangspositie, maar er moeten nog veel stemmen geteld worden in stedelijke gebieden waar Harris goed scoort. Harris moet hier ruim winnen, anders kleurt Georgia Republikeins rood dit jaar.

Intussen zijn de eerste uitslagen binnen in Pennsylvania, Michigan en North Carolina. Met 8 procent van de stemmen geteld heeft Harris een voorsprong van 45 procent. Dat gaat zeker nog veranderen. Ook het verschil van 16 procent in Michigan zegt nog niets nadat er 5 procent van de stemmen geteld is. In North Carolina is het een nek-aan-nek-race. Hier is 13 procent van de stembiljetten geteld.

De Democraten hebben in deze staat al wel feest kunnen vieren, hun gouverneurskandidaat Josh Stein versloeg de Republikein Mark Robinson. Robinson lag al weken onder vuur vanwege anonieme berichten op pornosites waar hij zichzelf profileerde als een “zwarte nazi”.

Trump leidt vooralsnog in swingstate Georgia
ANP
ANP-512756335.jpg
beeld AFP, Elijah Nouvelage

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaat vooralsnog aan kop in swingstate Georgia, meldt CNN. Ruim een derde van de stemmen in de staat is geteld. Trump krijgt op basis daarvan ongeveer 56 procent van de stemmen, zijn Democratische tegenstander Kamala Harris staat op ruim 43 procent.

Georgia is een van de zeven staten waarin de uitslag doorslaggevend kan zijn. In andere staten staat op voorhand vaak al vast wie er met de winst vandoor gaat.

Volgens Brad Raffensperger, de staatssecretaris van Georgia, blijven zeker twaalf stembureaus in de staat langer open na bommeldingen eerder op de dag. De FBI zei dat sommige dreigementen afkomstig waren van Russische e-mailadressen.

Trump en Harris winnen eerste staten
Onlineredactie

Om 02:00 uur sloten in twintig staten, waaronder de belangrijke swing state Pennsylvania, de stembussen.

Trump lijkt de staat Florida te hebben gewonnen. Daarnaast ligt de voormalig president ook op koers de staten Tennessee, Alabama, South Carolina, Oklahoma en Misssissippi te winnen.

Harris gaat aan de leiding in Massachusetts, Maryland, Connecticut en Rhode Island.

Zes uur wachten bij het stemlokaal in Pennsylvania
Jan-Willem Kranendonk
ANP-512751100.jpg
Rij met kiezers in Easton, Pennsylvania. beeld AFP, Samuel Corum

Bij de Lehigh Universiteit in Pennsylvania stonden studenten vandaag urenlang in de rij om te kunnen stemmen. Tegen de New York Times vertelden studenten inmiddels meer dan zes uur te wachten en nog niet aan de beurt te zijn. Dit komt mede doordat één van de stemmachines op het stembureau kapot is. Een advocaat heeft daarom verzocht dat het stembureau langer open mag blijven. De lokale rechter heeft dit verzoek echter geweigerd. Wie in de rij staat als het stembureau sluit mag volgens de wetten van Pennsylvania nog stemmen, maar moet mogelijk dus nog wel een lange tijd wachten.

CNN: West Virginia naar Trump
ANP

CNN verwacht dat ook de staat West Virginia kiest voor Donald Trump. Hij won daar ook in 2020 en 2016. De staat levert hem 4 van de 270 kiesmannen op die hij nodig heeft om weer president te worden.

Trump heeft na het sluiten van de stembureaus in sommige staten een vroege voorsprong genomen. Hij stond volgens Fox News omstreeks 01.30 uur Nederlandse tijd op 23 kiesmannen, tegen 3 voor zijn tegenstander Kamala Harris.

Dat betekent nog niet dat Trump aan de winnende hand is. In veel staten stond van tevoren al vrijwel vast wie er zou gaan winnen. Het is nog onduidelijk wie wint in de zeven swingstates waar peilingen een nek-aan-nekrace voorspellen.

Rusland: beschuldigingen over inmenging verkiezingen VS ‘laster’
ANP

Beschuldigingen dat Rusland zich mengt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn „kwaadaardige laster”. Dat heeft de Russische ambassade in Washington laten weten via staatspersbureau RIA Novosti.

„Alle insinuaties over ‘Russische machinaties’ zijn kwaadaardige laster, verzonnen voor gebruik in de binnenlandse politieke strijd van de Verenigde Staten”, aldus de ambassade in een verklaring.

Op de verkiezingsdag in de VS kwamen bommeldingen binnen bij stembureaus in onder meer de staten Michigan, Wisconsin en Georgia. Volgens de FBI waren sommige dreigementen afkomstig van Russische e-mailadressen.

Republikeinen winnen zetel Senaat
Onlineredactie
ANP-503626073.jpg
beeld AFP, Patrick T. Fallon

Jim Justice, de populaire Republikeinse gouverneur van West Virginia, heeft volgens The Associated Press de verkiezing voor de Senaat gewonnen, in een breed voorspelde overwinning die de controle over de Senaat dichter bij de Republikeinen brengt.

De 73-jarige Justice veroverde de zetel die in handen was van senator Joe Manchin III, een onafhankelijke senator die met de Democraten meestemde en zich niet herkiesbaar stelde nadat Justice zich kandidaat stelde. Daarmee was het vrijwel zeker dat de Democraten een belangrijke Senaatszetel zouden verliezen.

Trump wint in ‘rode’ staat Indiana
ANP

NBC News en CNN voorspellen dat de Republikein Donald Trump met zo’n 62 procent van de stemmen wint in de ‘rode’ staat Indiana. Het is geen verrassende overwinning, de Republikeinen zijn gewoonlijk sterker in die staat dan de Democraten.

NBC News baseert zich op 14 procent van de stemmen. De staat Indiana is goed voor elf kiesmannen.

Eerste voorspellingen: Kentucky naar Trump, Harris pakt Vermont
ANP

In de Verenigde Staten komen de eerste voorspellingen binnen aan de hand van de verkiezingsuitslagen. CNN voorspelt dat de Republikein Donald Trump wint in Kentucky en de Democrate Kamala Harris in Vermont. De uitslagen gelden niet als verrassend.

Kentucky is goed voor acht kiesmannen. Winst in Vermont levert drie kiesmannen op. Kandidaten hebben de steun van 270 kiesmannen nodig om de presidentsverkiezingen te winnen.

Trump geprikkeld na vragen over abortus
Onlineredactie

De voormalige president werd dinsdag, nadat hij zijn stem had uitgebracht in Palm Beach, Florida, tweemaal gevraagd naar een kwestie waar de kiezers van de staat zich ook over buigen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou het de wetgevers van de staat verbieden om enige wet aan te nemen die abortus bestraft, verbiedt, vertraagt of beperkt tot aan de levensvatbaarheid van het ongeboren kind. Als het voorstel wordt afgewezen, blijft de abortuswet met een grens van zes weken in de staat van kracht.

Toen Trump de eerste keer werd gevraagd, ontweek hij het antwoord. In plaats daarvan zei hij over het onderwerp dat hij „een geweldige prestatie leverde door het terug te brengen naar de staten.” Toen hij voor de tweede keer werd aangesproken, snauwde Trump een verslaggever toe dat ze „gewoon moesten ophouden over dat onderwerp.”

Trump had eerder aangegeven dat hij het voorstel zou steunen — maar veranderde later van mening en zei dat hij ertegen zou stemmen.

In augustus zei Trump dat hij de abortuswet van Florida een fout vond. In een interview met Fox News zei hij: „Ik denk dat zes weken, je hebt meer tijd nodig.” Maar vervolgens zei hij: „tegelijkertijd zijn de Democraten radicaal.”

Rudy Giuliani rijdt naar stembureau in auto die hij moest afstaan
ANP
ANP-512753042.jpg
beeld AFP, Chandan Khanna

Rudy Giuliani, voormalig advocaat van Donald Trump, is in een Mercedes-oldtimer die hij moet afstaan naar een stembureau in Florida gereden. De Mercedes-Benz SL500 uit 1980 is een van de bezittingen van Giuliani die hij eind vorige maand had moeten afgeven aan twee verkiezingsmedewerkers.

Giuliani is veroordeeld tot het betalen van 146 miljoen dollar (134 miljoen euro) aan Ruby Freeman and Wandrea ‘Shaye’ Moss omdat hij hen na de verkiezingen in 2020 had beschuldigd van fraude met stembiljetten. Dat was niet zo.

Omdat Giuliani de 146 miljoen dollar nog niet heeft betaald, bepaalde de rechter vorige maand dat de advocaat, en oud-burgemeester van New York, naast onroerend goed ook bezittingen zoals juwelen, de inboedel van zijn New Yorkse appartement en de Mercedes moet overdragen. De auto was ooit van Hollywoodlegende Lauran Bacall.

Een woordvoerder van Giuliani zegt dat al is aangeboden de auto af te staan, maar dat de advocaat van de twee verkiezingsmedewerkers nog niet heeft gereageerd.

NBC: bommeldingen kwamen binnen in belangrijke swingstates
ANP
ANP-512743146.jpg
Een politieauto bij een stembureau in Georgia. beeld EPA, Erik S. Lesser

De Amerikaanse autoriteiten hebben bommeldingen gekregen over stembureaus in Michigan, Wisconsin en Georgia. De FBI denkt niet dat er daadwerkelijk een bomaanslag op handen is, zei een hoge functionaris van de politiedienst tegen NBC News. Eerder op de dag werd al gemeld dat in „een aantal staten” dreigementen waren binnengekomen, maar om welke staten het ging, werd niet duidelijk.

De drie staten die de functionaris bij naam noemde, zijn zogenoemde swingstates. Het is voor de kandidaten belangrijk om die te winnen om president te kunnen worden. In Georgia blijven volgens CNN zo’n tien stembureaus langer open omdat het stemmen daar eerder op de dag verstoord werd.

De FBI zegt dat de dreigementen afkomstig waren van Russische e-mailadressen.

„Oorlog Israël kost Harris stemmen in Michigan”
Onlineredactie
ANP-512762699.jpg
Kiezers in Dearborn Heights, Michigan. beeld EPA, CJ Gunther

Verontwaardiging en afkeer over de manier waarop de regering-Biden omgaat met de oorlog tussen Israël en Hamas brachten Arabische Amerikanen in Michigan er dinsdag toe in lange rijen te staan om te stemmen. Tientallen gaven volgens The Washington Post aan dat dit onderwerp de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris hun stem had gekost.

„Ik ben voor Trump omdat hij zegt dat hij de vrede zal bewaren — ik hoop dat hij eerlijk is,” zei Ali Hashem, 63, een gepensioneerde Iraakse militair die in 1997 naar de Verenigde Staten emigreerde, tegen de Amerikaanse krant. „Het is gewoon te veel, te veel geld; de Verenigde Staten betalen voor alles.”

Locaties rally's Harris & Trump
Onlineredactie

Deze graphic toont het aantal rally's georganiseerd door de campagnes van Harris en Trump. Alleen bijeenkomsten waar Harris of Trump zelf aanwezig waren, zijn meegeteld. Andere vormen van campagne-evenementen zijn ook niet meegeteld. Op 21 juli trok Biden zich terug en werd Harris naar voren geschoven als kandidaat. Om een eerlijke vergelijking te maken, is er pas vanaf dat moment geteld.

Nederlandse liberalen vrezen voor democratie VS bij winst Trump
ANP
ANP-512781967.jpg
Eric van den Burg l, Laurens Dassen m en Jan Paternotte r bij een evenement in Nieuwspoort tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht. beeld ANP, Lina Selg

De democratie in de Verenigde Staten staat op het spel, beaamde VVD-Kamerlid Eric van der Burg desgevraagd in een radio-uitzending van BNR Nieuwsradio, vanaf een verkiezingsavond in het Tweede Kamergebouw. Hij vreest „met grote vreze” dat de Republikeinse kandidaat Donald Trump de verkiezingen wint. Ook Jan Paternotte (D66) en Laurens Dassen (Volt) zijn bezorgd over een mogelijke Trump-overwinning, zeiden ze tijdens de uitzending.

De drie liberalen noemden de vele antidemocratische uitingen van Trump. Zo heeft hij zijn kiezers voorgehouden nu te gaan stemmen, omdat het dan over vier jaar niet meer hoeft, suggererend dat hij als president geen verkiezingen zou toestaan. Ook grapte hij over het doodschieten van journalisten en politieke tegenstanders.

De Kamerleden wezen er bovendien op dat Trump tijdens zijn presidentschap van 2016 tot 2020 al instituties had verzwakt, bijvoorbeeld door drie zeer conservatieve rechters te benoemen bij het Hooggerechtshof. Ook heeft hij zijn greep op de Republikeinse partij verstevigd, onder meer door critici van posities weg te werken, zei Dassen.

De drie Kamerleden zijn eensgezind dat Europa meer moet doen om onafhankelijker te worden van de Verenigde Staten, vooral op het gebied van defensie. Van der Burg pleit ervoor dat vooral vanuit de NAVO te doen, terwijl Dassen en Paternotte graag een grotere rol van de Europese Unie zien.

20.000 mensen verwacht bij hoofdkwartier Harris
Richard Donk
ANP-512783287.jpg
Howard University in Washington DC, waar Kamala Harris de uitslag van de verkiezingen afwacht. In totaal verwacht de Harris-campagne zo'n 20.000 mensen. beeld AFP, Charly Triballeau
Peiling: zorg over democratie belangrijkst voor kiezers VS
ANP
ANP-512708668.jpg
Een supporter van Harris in Pennsylvania. beeld EPA, David Muse

De staat van de democratie is bij Amerikaanse kiezers het belangrijkste onderwerp dat hun stem bepaalt. Dat blijkt uit een exitpoll, gehouden door de Amerikaanse zender NBC. Na de democratie met 35 procent, komen de economie met 31 procent, abortus (14), immigratie (11) en buitenlands beleid met 4 procent.

Zowel bij mannen als bij vrouwen kwamen democratie en economie als belangrijkste naar boven. Vrouwen (19 procent) vonden abortus duidelijk belangrijker dan mannen (8 procent).

De helft van de aanhangers van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft de meeste zorgen over democratie, gevolgd door abortus en de economie. Voor stemmers op de Republikeinse kandidaat Donald Trump komt de economie op de eerste plaats, gevolgd door immigratie en de staat van de democratie.

Een grote meerderheid van de Amerikanen (72 procent) is ontevreden of zelfs boos over de staat van het land. Slechts 26 procent is gematigd tot zeer positief over de toestand in het land.

Wachten op sluiting stembureaus
Richard Donk
Image 2.jfif

De duisternis valt in over Washington. Afgezien van een man die met een fakkel en een alarmpistool bij het Capitool is opgepakt, hebben zich tot nu toe geen ongeregeldheden voorgedaan. Het wachten is op het sluiten van de stembureaus om 2.00 uur Nederlandse tijd. Daarna zullen hier de eerste exitpolls naar buiten komen, evenals voor de andere oostelijke staten.

Politie-inzet rond het Capitool
Richard Donk

In tegenstelling tot maandag, is op Election Day de politie massaal aanwezig rond het Capitool in Washington. Op mountainbikes patrouilleren eenheden rond enorme complex, dat met eindeloze rijen stalen hekken is afgezet. De regels zijn af en toe overigens nogal onduidelijk. Het ene moment zijn voetpaden toegankelijk, het volgende moment worden ze hermetisch afgesloten. Ook de RD-verslaggever krijgt diverse keren het bevel te vertrekken als hij voor de camera live verslag doet voor de RD-debatavond in Apeldoorn.

Evangelisatie bij Witte Huis
Richard Donk
Image.jfif
Bidden bij het Witte Huis op Election Day. beeld RD

Ook op Election Day wordt er bij het Witte Huis geëvangeliseerd en gebeden.

Protesten

Image 1.jfif
Betogers grijpen Election Day ook aan om aandacht voor andere thema’s te vragen. beeld RD
Politie Philadelphia niet op de hoogte van door Trump gemelde „stemfraude"
Onlineredactie

Volgens Trump wordt er in de belangrijke swing state Pennsylvania „massaal gefraudeerd". Dat meldt hij op Truth Social. Volgens de presidentskandidaat is de politie onderweg.

De autoriteiten in Pennsylviania zijn zich echter nergens van bewust, meldt CNN.

Record: 16 miljard dollar uitgegeven rond verkiezingen VS
ANP
ANP-512756444.jpg
beeld AFP, Ronda Churchill

Rond de Amerikaanse verkiezingen is door de kandidaten de afgelopen tijd 15,9 miljard dollar (14,5 miljard euro) uitgegeven. Dat is een record, blijkt uit onderzoek van de non-profitorganisatie OpenSecrets. Vrijwel al het geld is afkomstig van donaties door bedrijven, organisaties, politieke actiecomités en individuen. In 2020 werd 15,1 miljard dollar uitgegeven en in 2016 was het 6,5 miljard.

Van het totale bedrag is 10 miljard dollar gespendeerd aan reclamezendtijd. De grootste bedragen werden binnengehaald door het team van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris (ruim 1 miljard dollar) en haar Republikeinse tegenstander Donald Trump (950 miljoen). Ook de honderden kandidaten bij de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat geven bij elkaar ook honderden miljoenen dollars uit. Via de vele, niet aan kandidaten gelieerde actiecomités kwamen nog eens honderden miljoenen binnen.

Amerikanen stemmen dinsdag niet alleen voor de president, maar ook voor een derde van de Senaat en alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Ook op staatsniveau zijn er verkiezingen voor de staatsparlementen. In verschillende staten kan ook gestemd worden bij referenda, bijvoorbeeld over een verbod op abortus, of het legaliseren van het recreatief gebruik van cannabis.

Verkiezingsavond RD terugkijken
Onlineredactie
1265d24a-0a42-4ebb-91cc-3329f88876e1.jpeg

De verkiezingsavond die het RD organiseerde is afgelopen. De uitzendingen is binnen een kwartier hier terug te zien:

Man ruikend naar benzine met fakkel aangehouden in het Capitool
ANP

In het bezoekerscentrum van het Capitool in Washington is een man aangehouden die een fakkel en een alarmpistool bij zich droeg. Dat meldt de politie van het gebouw van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. De man rook naar benzine en zijn kleding was nat.

Tijdens een controle vonden agenten de fakkel en het alarmpistool, waarna hij meteen is aangehouden. Een journalist van nieuwszender Fox meldt dat de man een manifest van 25 pagina’s bij zich had en dat hij van plan was deze aan het parlement te overhandigen. In het manifest stonden volgens de verslaggever „anti-regering en anti-Israëlische uitlatingen”.

NYT: Trump volgt met Musk uitslagenavond in villa Mar-A-Lago
ANP

Miljardair Elon Musk is van plan een deel van de verkiezingsavond bij Donald Trump in diens villa Mar-a-Lago door te brengen. Dat meldt The New York Times op basis van ingewijden

Harris volgt verkiezingsavond op haar vroegere universiteit
ANP

De Democratische presidentskandidate Kamala Harris zal de verkiezingsavond volgen op haar vroegere universiteit, de Howard University in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Daaraan voorafgaand zal ze nog dineren met haar familie, zei ze in een radio-interview. Howard University is een historisch Afro-Amerikaanse universiteit, waar vooral zwarte studenten een opleiding volgen.

Stembureaus in deel Pennsylvania langer open door softwarefout
ANP

In een deel van de Amerikaanse staat Pennsylvania blijven de stembureaus twee uur langer open. Reden is dat bij de stemmachines in Cambria County een softwarefout is geconstateerd.

Een rechter besloot tot het langer openhouden van de stemlokalen na een verzoek van de lokale kiescommissie. Dat is waarschijnlijk goed nieuws voor de Republikeinse kandidaat Donald Trump. In 2020 stemde bijna 70 procent van de kiezers op hem, tegen 30 procent voor Joe Biden. Kiesgerechtigden in dit gebied kunnen nu

Verkiezingsavond RD begonnen
Onlineredactie
WhatsApp Image 2024-11-05 at 19.27.26.jpeg

In Apeldoorn is de verkiezingsbijeenkomst van het RD begonnen. Meekijken kan hier:

Trump: Bij eerlijke verkiezing zal ik nederlaag erkennen
ANP

Donald Trump zegt dat hij bereid is een nederlaag te erkennen als hij verliest bij een „eerlijke verkiezing”. Hij beklaagde zich tegelijk over het stemmen per post en het gebruik van elektronische stemmachines. Volgens hem zijn papieren stembiljetten betrouwbaarder en sneller.

AFP_36LL7ZR.jpg
Beveiliging bij het stembureau waar Trump gaat stemmen. beeld AFP, CHANDAN KHANNA

„Als ik een verkiezing verlies, als het een eerlijke verkiezing is, ben ik de eerste om dat te erkennen. Tot nu toe denk ik dat het eerlijk is verlopen”, zei Trump, die inmiddels zijn stem heeft uitgebracht.

Forse veiligheidsmaatregelen Washington
Richard Donk

De veiligheidsmaatregelen in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn op Election Day fors aangescherpt.

Konden bezoekers maandag nog ongestoord tot de trappen aan de oostzijde van het Capitool komen, dinsdag is het volledige terrein rond het complex hermetisch afgesloten. Ook is de Capitoolpolitie met aanzienlijk meer manschappen aanwezig.

washington.jpeg
beeld RD

Ook bij andere overheidsgebouwen in de buurt van het Witte Huis zijn extra hekken geplaatst. Boven de stad patrouilleert een helikopter. De extra beveiliging komt boven op de maatregelen die de autoriteiten de afgelopen dagen al namen om eventuele ongeregeldheden het hoofd te bieden.

Ook diverse bedrijven en eetgelegenheden spijkerden hun ramen en deuren dicht, uit angst voor mogelijke vernielingen en plunderingen.

Biden volgt verkiezingen in het Witte Huis
ANP

President Joe Biden wacht een rustige verkiezingsdag. Hij is maandag na een weekendverblijf in Wilmington (Delaware) teruggekeerd naar het Witte Huis en daar zal hij samen met zijn vrouw Jill en medewerkers de uitslagen afwachten.

512749726.jpg
Stemmen in New York. beeld EPA, SARAH YENESEL
Harris en Trump roepen kiezers via sociale media op te stemmen
Wim Kranendonk

Kamala Harris heeft op de ochtend van Election Day kiezers via het platform X opgeroepen om te gaan stemmen. Zij schrijft: “Amerika, dit is het moment om je stem te laten horen. We stemmen vandaag omdat we van ons land houden en omdat we geloven in de belofte van Amerika.”

De rivaal van Harris, Donald Trump, heeft een dergelijke oproep via social media nog niet gedaan. Wel plaatste hij vanochtend een filmpje op zijn eigen platform Truth Social. Hij voorzegt de “wederopstanding van de Verenigde Staten” als hij in het Witte Huis terugkeert.

Stemmen ook begonnen in Georgia, Pennsylvania en Michigan
ANP

In nog eens veertien Amerikaanse staten zijn de stembureaus geopend. Onder meer in de swingstates Georgia, Pennsylvania en Michigan kunnen mensen nu hun stem uitbrengen. Daar gaan de Republikein Donald Trump en de Democraat Kamala Harris gelijk op in de peilingen.

Ook in de hoofdstad Washington D.C. kunnen de mensen nu naar de stembus. Dat is geen aparte staat, maar een district dat drie kiesmannen mag afvaardigen.

Daarnaast zijn ook de kiezers in Alabama, Delaware, Florida, Illinois, Kansas, Maryland, Massachusetts, Missouri, Rhode Island, South Carolina en Tennessee aan de beurt. Florida is de thuisstaat van Trump. Hij woont daar in de villa Mar-a-Lago.

Even later volgden Minnesota, Wisconsin en Arizona.

North Carolina opent stembureaus als eerste swingstate
ANP

Ook in North Carolina, zijn de stembureaus voor de Amerikaanse verkiezingen geopend. Het is de eerste van zeven swingstates waar gestemd wordt, de staten waar de uitslag moeilijk te voorspellen valt en waar de winnaar feitelijk wordt gekozen.

North Carolina ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten en is goed voor zestien kiesmannen. Vier jaar geleden ging de staat naar Donald Trump, die nu in de peilingen ook een lichte voorsprong lijkt te hebben op Kamala Harris.

Ook in West Virginia, Vermont en Ohio kunnen de Amerikanen nu hun stem uitbrengen. Die laatste staat is de thuisstaat van J.D. Vance, de vicepresidentskandidaat van Trump en senator namens Ohio. De zeventien kiesmannen van Ohio gaan waarschijnlijk naar Trump.

Binnen christelijk Amerika is er ook verdeeldheid
Podcastredactie

„Waar reformatorische christenen hem eerder zonder kritiek steunden, stemmen velen nu met tegenzin”, zegt Kranendonk.

De voorpagina van vandaag
Onlineredactie

Gebed voor de verkiezingsdag
Door Kevin DeYoung, predikant van de Christ Covenant Church in Matthews (North Carolina)

Klik op de foto om het gebed te lezen:

image001.jpg
Walz teleurgesteld maar niet verbaasd over spannende verkiezingen
ANP

De Democratische vicepresidentskandidaat Tim Walz is „teleurgesteld, maar niet verbaasd” dat de verkiezingsrace zo spannend is.

ANP-512145892.jpg
Kamala Harris met haar running mate Tim Walz

Hij verscheen aan de vooravond van de verkiezingsdag in de populaire latenightshow van Stephen Colbert en zei dat hij de kiezers wilde laten zien dat het verschil tussen de kandidaten groot is.

„Het land is erg verdeeld”, zei Walz in het programma. De gouverneur van Minnesota wilde benadrukken dat Donald Trump een beledigende en haatdragende campagne zou hebben gevoerd, terwijl Kamala Harris juist een president voor alle Amerikanen zou zijn.

Walz was maandag nog op campagne in Wisconsin, een van de cruciale swingstates. Hij schetste daar een mooie toekomst met Harris, maar vooral zonder Trump. „Stel je voor hoe fantastisch het wordt. We gaan winnen en als dat is gelukt, hoeven we die man nooit meer op tv te zien en naar hem te luisteren.”

Amerika staat op scherp
L. Vogelaar

Een houten wand moet relschoppers ervan weerhouden etalageruiten in te kinkelen en er met de buit vandoor te gaan.

Medewerker stembureau Georgia bedreigde collega’s

Een medewerker van een stembureau in de Amerikaanse staat Georgia is gearresteerd nadat hij collega’s had bedreigd, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. De 25-jarige verdachte zou onder meer hebben gedreigd met een bomaanslag.

Ruim twee weken geleden was er een woordenwisseling tussen de verdachte en een kiezer. De verdachte zou vervolgens een brief naar het kiesdistrict hebben gestuurd waarin hij deed alsof deze afkomstig was van de kiezer. Daarin werd gedreigd met een bomaanslag, meldt justitie. Hij waarschuwde collega’s dat ze „over hun schouder” moesten kijken. „Ik weet waar ze wonen, want ik heb hun adressen”, schreef hij ook.

Als de verdachte veroordeeld wordt, kan hij volgens CNN maximaal 25 jaar gevangenisstraf krijgen. De FBI doet onderzoek naar het incident.

Georgia is een belangrijke swingstate. Bij de verkiezingen in 2020 drong Trump er bij een verkiezingsfunctionaris op aan om genoeg stemmen te „vinden” om hem alsnog tot winnaar in de staat uit te roepen.

Eerste uitslag: drie stemmen voor Harris en drie voor Trump
ANP

Inwoners van het Amerikaanse gehucht Dixville Notch (New Hampshire) hebben om middernacht traditiegetrouw als eersten op verkiezingsdag hun stem uitgebracht.

NBC News meldt dat de zes kiesgerechtigden in de plaats het aantal stemmen tussen Donald Trump en Kamala Harris exact verdeelden. Beide kandidaten kregen drie stemmen.

Bij de vorige verkiezingen kreeg de Democratische kandidaat Joe Biden alle vijf stemmen in het kleine dorpje bij de Canadese grens.

Het stembureau in de plaats ging om middernacht open en sloot om 00.07 uur de deuren weer. In de kleine plaats wordt al decennia steevast om middernacht gestemd.

Trump bij laatste campagnebijeenkomst op zelfde plek als in 2016
ANP

Bij zijn laatste campagnebijeenkomst voor verkiezingsdag heeft Donald Trump het publiek zo’n twee uur laten wachten, meldt de BBC. Toen de presidentskandidaat eenmaal verscheen, werd hij met een lange staande ovatie verwelkomd.

Trump hield zijn laatste rally in de plaats Grand Rapids in de staat Michigan. Op die plek hield hij ook zijn laatste campagnebijeenkomst in 2016 en 2020. „Dit is een bijzondere plek, herinneren jullie 2016 nog?”, zei hij. En: „Dit is de laatste keer dat we dit hoeven te doen.” Hij zei de VS naar „nieuwe hoogten” te willen leiden.

In zijn toespraak viel hij Joe Biden, zijn tegenstander Kamala Harris en ook Nancy Pelosi aan.

Eerder op de avond was Trump een uur en drie kwartier aan het woord in Pennsylvania. Dinsdag zijn de presidentsverkiezingen in de VS.

„De heiligheid van het leven wordt ernstig bedreigd”
Richard Donk

„Ik roep christenen dringend op hun stem niet verloren te laten gaan” - Nicole Hunt, woordvoerder Focus on the Family

Harris roept op te stemmen voor vrijheid
ANP

Kamala Harris heeft maandagavond in Pittsburgh gezegd de presidentsverkiezingen dinsdag „te zullen winnen”. „Het momentum werkt in ons voordeel”, zei de Democratische presidentskandidaat.
„Vergis je niet, we zullen winnen.” Ze gaf volgens The New York Times in de stad in de staat Pennsylvania waar Trump maandagavond ook sprak een toespraak van zo’n tien minuten. „Stem voor vrijheid”, zei ze. De naam Trump noemde ze niet.
Harris zei dat „alle stemmen nodig zijn”. Ze beloofde haar kiezers „nieuw leiderschap” en wilde „een politiek decennium gedreven door angst en verdeeldheid” achter zich laten. „We kunnen de bladzijde omslaan”, zei ze.

De laatste campagnebijeenkomst van Harris voor de verkiezingen is later maandagavond in Philadelphia.

Trump wil dat vechtsporters worstelen met migranten
ANP

Donald Trump heeft in een van zijn laatste rally’s gesuggereerd dat vechtsporters het op moeten nemen tegen migranten.

„Ik wil dat de worstelaars van de universiteit van Pennsylvania de strijd aangaan met de migranten”, zei de Republikeinse presidentskandidaat tijdens een campagnebijeenkomst in de staat. In de stad Pittsburgh was hij volgens The New York Times een uur en drie kwartier aan het woord.

Op de avond voor de presidentsverkiezingen beloofde Trump kiezers „de ongelooflijkste economische groei” als hij tot president verkozen wordt. „Als je op Kamala Harris stemt, kies je voor nog vier jaar ellende, mislukking en rampspoed. Ons land zal misschien wel nooit herstellen”, zei Trump.

Twee van de drie zoons van Trump, Eric en Donald Jr., en zijn dochter Tiffany kwamen het podium op tijdens de rally. De presidentskandidaat beweerde ook dat er „96,2 procent kans is” dat hij de verkiezingen wint. Volgens de peilingen gaan Trump en Harris juist nek aan nek.

Tijdens de rally werd duidelijk dat podcastmaker Joe Rogan steun voor Trump heeft uitgesproken. Toen Trump dat aan het publiek vertelde, klonk luid gejoel. Aan het einde van zijn betoog riep de Republikein kiezers op om te gaan stemmen. Trump reisde vervolgens af naar de staat Michigan voor zijn slotbetoog.

Verenigde Staten naar de stembus voor presidentsverkiezingen
ANP

Amerikaanse kiezers gaan naar de stembus om te bepalen wie het land de komende vier jaar mag leiden: de Democratische vicepresident Kamala Harris (60) of de Republikeinse oud-president Donald Trump (78).

Ook staat de controle op het spel over de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Als de partij van de president in het Congres geen meerderheid heeft, kan dat het doorvoeren van beleidsplannen en het benoemen van topfunctionarissen lastiger maken.
De verkiezingsdag volgt op een chaotische en soms grimmige campagne. Zo trok de 81-jarige president Joe Biden zich in juli terug als kandidaat na een dramatisch verlopen verkiezingsdebat tegen Trump. De Republikeinse kandidaat raakte in diezelfde maand lichtgewond toen hij tijdens een campagnebijeenkomst werd beschoten. Hij lijkt later te zijn ontkomen aan een tweede moordaanslag tijdens een partijtje golf.

Trump heeft zijn tegenstander verweten haat te zaaien. Hij zorgde voor onrust met uitspraken over „vijanden van binnenuit” die nog gevaarlijker zouden zijn dan rivaliserende mogendheden als China en Rusland. Harris waarschuwde op haar beurt dat haar rivaal het Witte Huis zal betreden met een „lijst van vijanden” waarmee hij wil afrekenen.

Het laat zich lastig voorspellen wanneer duidelijk is wie de verkiezingen heeft gewonnen. Dat kan dagen duren als de verschillen tussen de kandidaten erg klein zijn. De Verenigde Staten liggen in meerdere tijdzones en dat betekent dat stembureaus ook niet allemaal op hetzelfde moment sluiten. Uitslagen komen in Nederland binnen in de nacht van dinsdag op woensdag.

Op veel plaatsen lijkt al op voorhand vast te staan wie er gaat winnen. Sommige staten gaan zelfs al decennia steevast naar Democratische of Republikeinse presidentskandidaten. Veel aandacht gaat daardoor uit naar de zeven staten waar peilingen wel een nek-aan-nekrace voorspellen, de swingstates. Het gaat om Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin.

In de Amerikaanse politiek wordt gevreesd dat de verkiezingen zullen leiden tot nieuwe onrust. Aanhangers van Trump bestormden in 2021 het parlementsgebouw in de hoofdstad Washington nadat hij de verkiezingen had verloren. De Republikein had toen zonder bewijs volgehouden dat er sprake was van fraude. Ook dit jaar beweerde Trump dat hij alleen kan verliezen als wordt gesjoemeld. Daardoor hangt opnieuw de vraag boven de verkiezingen of hij een mogelijke nederlaag zal accepteren.

NBC News: Proud Boys kondigen aan bij stembureau te zijn
ANP

De Proud Boys hebben aangekondigd op dinsdag bij stembureaus te zijn, schrijft NBC News.

Hoeveel leden van de extreemrechtse organisatie in actie komen is onduidelijk, maar volgens de Amerikaanse zender bereiden Proud Boys op meerdere plekken in het land zich voor. In groepen op Telegram schrijven Proud Boys onder meer „alle hens aan dek”, maar wat ze precies van plan zijn is niet duidelijk.

De extremistische Proud Boys hadden een rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Zij fungeerden als „het leger van Donald Trump” nadat de oud-president de verkiezingen van 2020 verloor van Joe Biden. Meerdere leden van de groepering moesten de gevangenis in, de leider van de groepering kreeg 22 jaar celstraf.

Musk mag van rechter doorgaan met weggeven miljoenen aan kiezers
ANP

Elon Musk mag doorgaan met het weggeven van een miljoen dollar per dag aan Amerikaanse kiezers, oordeelde een rechter in Philadelphia maandag. Dat schrijft The Washington Post.

ANP-512060509.jpg
Elon Musk. beeld EPA, SARAH YENESEL

Het Openbaar Ministerie (OM) was naar de rechter gestapt om de „illegale loterij” van de miljardair.
De miljardair gaf al 16 miljoen dollar (14,7 miljoen euro) weg aan kiezers die een petitie ondertekenden. Musk deelde het geld niet rechtstreeks uit aan kiezers, maar deed dat via het zogenoemde America PAC, een politiek actiecomité waar Musk geld aan doneert. Dat comité zegt dat de winnaars „pro-Trump” zijn, Musk stelt dat iedereen kans maakt op het geld. De miljardair heeft zich de afgelopen weken volop ingezet om de campagne van Donald Trump te steunen.

Eerder deze maand kondigde Musk aan tot aan de verkiezing elke dag een miljoen dollar uit te reiken aan iemand die de online petitie ondertekent ter ondersteuning van de Amerikaanse grondwet. Om de petitie te kunnen ondertekenen moet die persoon wel geregistreerd staan als kiezer in een van de ‘swingstates’. Pennsylvania is een van die cruciale staten.

Dinsdag zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Een rondje door fort Washington
Richard Donk

De Amerikaanse hoofdstad bereidt zich voor op mogelijke ongeregeldheden na de presidentsverkiezingen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer