Hoge stalen hekken, dichtgespijkerde ramen en een volledig gemobiliseerde politiemacht. De Amerikaanse hoofdstad bereidt zich voor op mogelijke ongeregeldheden na de presidentsverkiezingen. Een rondje door fort Washington.
Een dubbele rij stalen hekken onttrekt de voorzijde van het Witte Huis grotendeels aan het zicht. Tot teleurstelling van groepen toeristen, die zich op deze fraaie herfstdag verdringen om het onderkomen van de Amerikaanse president aan Pennsylvania Avenue op de foto te zetten. Aan de zuidzijde is er iets meer van het complex te zien. Daar staan de afscheiding echter zo ver weg, dat er op zijn minst een flinke zoomlens nodig is om de beroemde zuilengalerij in het vizier te krijgen.
Het Witte Huis wordt normaal gesproken al streng beveiligd, maar de secret service doet er deze dagen nog een flink schepje bovenop. Extra eenheden patrouilleren met mountainbikes door de straten en parken die het pand omgeven. Agenten met honden bewegen zich tussen het publiek.
Capitoolrellen
Washington heeft de schrik van de Capitoolrellen van 6 januari 2021 er nog goed in zitten. Een enorme menigte –voor het merendeel aanhangers van de verslagen zittende president Donald Trump– drong destijds het Capitool binnen en richtte enorme vernielingen aan. Er vielen enkele doden en tientallen gewonden.
Om herhaling van de gewelddadigheden van destijds te voorkomen, zetten de autoriteiten in de Amerikaanse hoofdstad alles op alles om de veiligheid –vooral rond overheidsgebouwen– te waarborgen. Arbeiders zijn nog druk bezig om stalen hekken aan elkaar te schroeven rond het ministerie van Financiën en de ambtswoning van vicepresident Kamala Harris. ”Verboden te betreden en te blijven staan” melden tientallen bordjes op de afscheiding.
Ook aan de westkant van het Capitool is een versperring van stalen platen aangebracht. Enkele tientallen meters daarvoor staat een tweede ring van doorzichtige hekken waar agenten van de Capitoolpolitie de wacht houden.
Opmerkelijk genoeg is de oostzijde van het markante witte gebouw grotendeels vrij toegankelijk. Bij de trappen waar vier jaar geleden relschoppers naar boven renden om het complex te bestormen staat nu een handjevol agenten. Pas bij de zevende trede verspert een ketting de doorgang.
„Aan de westzijde is het inmiddels zwaar beveiligd; hier laten we het er zo lang mogelijk uitzien als op een doorsnee dag”, zegt agent J. Trujillo van de Capitoolpolitie. „Maar we zijn op alles voorbereid en ook deze kant kan binnen de kortste keren hermetisch worden afgesloten.”
Of hij zich zorgen maakt over de komende dagen? Trujillo haalt zijn schouders op. „Ik was er vier jaar geleden niet bij toen de rellen zich voordeden, maar kwam een dag later. Dus ik weet wat er kan gebeuren. De komende dagen heb ik hier dienst. Ik hoop en bid dat alles tijdens en na de verkiezingen normaal zal verlopen. Maar als het erop aankomt, weten we wat we moeten doen. Dat is onze job.”
Evangeliseren
Op de terugweg blijkt dat de versperringen ook nog ergens anders goed voor zijn. Normaal gesproken mogen er in het parkje voor het Witte Huis geen manifestaties worden gehouden. Maar met de dubbele versperring voor de poort, knijpt de secret service een oogje toe. En dus staat een jongeman vol vuur tussen twee houten kruisen te evangeliseren. Hij houdt een handjevol toehoorders voor dat Amerika tegen God heeft gezondigd. „Er is berouw nodig. Persoonlijk en als natie. U moet Jezus leren kennen.”
Een vrouw die enkele tientallen meters verderop bij een stand met een regenboogvlag staat, probeert de prediker te overstemmen met het zingen van godslasterlijke teksten. Maar haar gezang komt niet boven de stem van de Bijbelse woorden uit. „Als u Jezus verwerpt, leidt dat naar het oordeel en de hel. Ontvang Zijn vergeving en genade. Geloof in Hem.”
„We hebben de afgelopen dagen ook gebedsdiensten voor het Witte Huis gehouden”, vertelt Andrew, die het Johannesevangelie aan omstanders uitdeelt. „We zullen hier ook tijdens de verkiezingen staan. Onze belangrijkste boodschap is dat er weliswaar zo veel goddeloosheid in ons land is, maar dat het nooit te laat is om ons tot God te bekeren. Hij alleen weet de uitslag van de verkiezingen. Ik kan alleen maar bidden of Hij alles ten beste wil keren.”
Niet alleen de autoriteiten treffen voorzorgsmaatregelen, zo blijkt even verderop. Bij het postkantoor en diverse bedrijven zijn ramen deuren dichtgetimmerd, uit angst voor vernielingen. Voor een gebouw van de Verenigde Naties is een complete extra houten muur opgetrokken. Ook bij de plaatselijke McDonald’s is de ingang aan het oog onttrokken. ”We zijn open”, meldt een handgeschreven briefje op de beplating echter geruststellend.
„Als het erop aankomt, weten we wat we moeten doen; dat is onze job” - J. Trujillo, agent Capitoolpolitie