Veteraan blijft Trump steunen
Greg Bedford, oud-militair en nu beheerder van de veteranengedenkplaats in Fort Wayne, zegt het „totaal onbegrijpelijk” te vinden dat militairen en veteranen massaal de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump blijven steunen. „Ondanks dat hij grossiert in respectloze opmerkingen over militairen.”
Dat de meerderheid van de 16 miljoen veteranen en 1,4 miljoen soldaten in de Verenigde Staten Trump steunen staat buiten kijf. Het gezaghebbende onderzoeksbureau Pew Research publiceerde eind september een onderzoek waaruit blijkt dat 61 procent van de (oud-)militairen op de Republikein wil stemmen en 37 procent op zijn Democratische rivaal Kamala Harris.
Bedford behoort tot de laatste groep. „Natuurlijk is er op Harris ook wat aan te merken. Maar ik kan het gewoon niet over mijn hart verkrijgen mijn stem aan Trump te geven” zegt de ”commander” van het Veterans National Memorial and Museum nabij Fort Wayne. Het grote pijnpunt voor hem is het gebrek aan enig respect bij de Republikein voor veteranen. „Terwijl deze mannen en vrouwen alles hebben gegeven voor de vrijheid; soms zelfs hun leven.”
Gedenkmuur
De gedenkplaats waar de voormalig Irakmilitair verantwoordelijkheid voor draagt straalt een zekere soberheid uit. Het centrum is een witte kapel. Daaromheen: een zwarte granieten gedenkmuur waarop de namen van de gevallen Vietnammilitairen zijn gebeiteld. Verder een perceel waar de omgekomen Koreastrijders worden herdacht. Op een bord bij de ingang staat het doel van deze herinneringsplaats kernachtig vermeld: ”Where no veteran will ever be forgotten” (vertaald: waar geen veteraan ooit wordt vergeten).
„De aandacht en het respect voor de veteranen na 1950 is van recente datum”, zegt Bedford. „Tot voor kort werden ze min of meer genegeerd. Want zij hadden gevochten in oorlogen die niets hadden opgeleverd.” Dat lag anders met veteranen die terugkeerden na de Tweede Wereldoorlog. „Dat waren helden, want die oorlog hebben de geallieerden gewonnen. Maar je werd niet geëerd als je gevochten had in Korea, Vietnam, Irak of Afghanistan. Terwijl de soldaten gewoon hun plicht vervulden”, zegt Bedford fel. „Het falen kun je hooguit de politici en eventueel de legerleiding verwijten.”
„Nog maar kortgeleden ging Trump naar onze nationale begraafplaats Arlington om daar een politieke show te geven” - Greg Bedford, oud-militair
Trump speelde „op laaghartige wijze op die respectloosheid in door keer op keer veteranen te kwetsen”, zegt Bedford. „Hij vernederde bijna tien jaar geleden zijn partijgenoot senator John McCain. Die werd tijdens de Vietnamoorlog gevangengenomen. Trump wilde vanwege die gevangenschap McCain geen oorlogsheld noemen. Hij zei toen te houden van mensen die niet gevangen zijn genomen. Dat is toch respectloos jegens een soldaat die jarenlang onder zware omstandigheden gevangenzat?”
Bedford gaat nog even door. „Tijdens een bezoek aan Frankrijk in 2018 annuleerde de toenmalige president Trump een bezoek aan een erebegraafplaats nabij de hoofdstad Parijs. Hardop vroeg hij zich toen af wat hij daar had te zoeken, want daar lagen alleen maar verliezers. En nog maar kortgeleden ging hij naar onze nationale begraafplaats Arlington om daar een politieke show te geven. Hoe kun je hem dan als militair of veteraan steunen? Ik snap het echt niet.”
Luchtmachtbasis
Voor Peter Heftors is dat niet zo moeilijk. Tot voor kort diende hij als officier bij de 122nd Fighter Wing van de Indiana Air National Guard die de luchtmachtbasis Fort Wayne als thuishaven heeft. „Ja, Trump vliegt soms uit de bocht. Hij maakt stevige opmerkingen. Maar hij staat wel voor de manschappen.” Uit het onderzoek van Pew blijkt dat 55 procent van de (oud-)militairen deze opvatting deelt. Als het gaat om Harris reageert nog geen kwart van de militairen positief.
„Militairen willen een krachtige leider, want zij weten uit ervaring dat als de leider faalt, zij de rekening betalen” - Peter Heftors, veteraan
Heftors: „De Democraten? Die verknallen alles, zeker als het om internationale kwesties gaat. Tijdens Trumps presidentschap liep er geen conflict uit de hand. En bij het duo Biden-Harris? In 2021 moesten we het veld ruimen voor de Taliban in Afghanistan. In 2022 kreeg de Russische president Vladimir Poetin alle ruimte om Oekraïne aan te vallen. En vorig jaar kon de islamitische terreurgroep Hamas zomaar duizenden mensen doden in Israëlische kibboetsen. Biden en Harris zijn geen knip voor de neus waard. Militairen willen een krachtige leider, want zij weten uit ervaring dat als de leider faalt, zij de rekening betalen. Daarom kies ik voor Trump.”