Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Oudste kerk Arnhem opent restaurant, Vredekerk gg Zoetermeer verkocht, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan Kas
De Grote of Sint-Stephanuskerk in Hasselt. beeld RD, Anton Dommerholt
De Grote of Sint-Stephanuskerk in Hasselt. beeld RD, Anton Dommerholt

Vredekerk Zoetermeer

De gereformeerde gemeente in Zoetermeer heeft haar kerkgebouw, de Vredekerk, verkocht aan een projectontwikkelaar. De eerder aangekochte Pelgrimskerk in Zoetermeer wordt het nieuwe onderdak. Scriba A.J. Duijster verwacht dat de gemeente halverwege 2026 kan verhuizen. De Pelgrimskerk krijgt eerst nog een opknapbeurt.

De Vredekerk van de gereformeerde gemeente te Zoetermeer. beeld RD, Anton Dommerholt

De Vredekerk, die in mei 1980 in gebruik werd genomen, is te groot geworden voor de gemeente. De Pelgrimskerk past beter bij het huidige aantal leden (322). Een groot deel van de gemeenteleden woont in de omgeving van deze kerk. Het achter de Pelgrimskerk staande verenigingsgebouw ’t Centrum is bij de koop inbegrepen.

De van oorsprong gereformeerde Pelgrimskerk dateert van 1932. De gereformeerde gemeente kocht haar van de plaatselijke protestantse gemeente, die het gebouw begin 2022 afstootte wegens samenvoeging van wijkgemeenten. De kerk is een gemeentelijk monument. De zakelijk expressionistische stijl doet denken aan de Amsterdamse School. Kenmerkend zijn vooral de paraboolvormige torenspits en de hoge, elkaar kruisende zadeldaken.

Toiletten Hasselt

De uitbouw met de toiletgelegenheid, tijdens de werkzaamheden. beeld RD, Anton Dommerholt

De hervormde gemeente Hasselt neemt woensdagavond de nieuwe toiletvoorziening van de Grote of Sint-Stephanuskerk officieel in gebruik. Het kerkgebouw, dat ook veelvuldig wordt gebruikt voor concerten en zangavonden, beschikte over maar één toilet. De afgelopen twee jaar is gewerkt aan een uitbouw voor een toiletgroep met sanitaire voorzieningen en een openbaar toegankelijk invalidentoilet.

De ingebruiknamebijeenkomst begint om 20.00 uur. Om 20.45 spreekt burgemeester E. Bilder een slotwoord uit.

#Hill

Het kerkplantingsinitiatief #Hill in Rotterdam-Schiebroek wordt per 5 januari 2025 een zelfstandige gemeente binnen de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). Dat heeft de regio –classis– Rotterdam van de NGK onlangs besloten, aldus scriba Ben Hofsink.

#Hill is een initiatief vanuit de Ngk Rotterdam-Ichthuskerk en is in september 2014 als project gestart in Hillegersberg-Zuid. Sinds 2017 heeft het initiatief zich gevestigd in Schiebroek. Pionier en initiatiefnemer van het project is ds. M.A. (Mark) van Leeuwen. Hij zal op 5 januari 2025 tijdens de instituering worden bevestigd als voorganger van de nieuwe gemeente.

Op haar  website  omschrijft #Hill zichzelf als „een kerk voor mensen die het christelijk geloof voor het eerst willen ontdekken of die dat geloof weer nieuw leven willen inblazen. We zijn ervan overtuigd dat het christelijk geloof veel hoop, kracht en nieuwe perspectieven biedt voor het leven in onze stad Rotterdam.”

#Hill ziet zichzelf „als een aanvulling op de bestaande kerken”. Naast de wekelijkse samenkomst op zondagochtend organiseert #Hill onder meer een maandelijkse maaltijd, Alphacursus en Bijbelstudie.

Walburgiskerk

In de Sint-Walburgiskerk, de oudste nog bestaande kerk in Arnhem, opent in december een restaurant dat tot voor kort was gevestigd in een buitenwijk van de stad. Het restaurant, Sama Sama, heeft vooral Aziatische gerechten op de menukaart staan en verzorgt kookworkshops. In de keuken helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee bij de bereiding van de maaltijden. In het restaurant komt ook een open muziekpodium.

De kerk, gebouwd in een eenvoudige gotische stijl, werd rond 1375 in gebruik genomen. Na het verbod op de uitoefening van de rooms-katholieke godsdienst werd ze onder meer gebruikt als gevangenis en wapenarsenaal. In 1808 gaf koning Lodewijk Napoleon het gebouw terug aan de rooms-katholieken. Paus Paulus VI verhief de kerk in 1964 tot basiliek. In 2013 werd er de laatste eredienst gehouden. De twee kerktorens worden al geruime tijd geëxploiteerd als luxe hotel met in totaal zes appartementen.

Andreaskerk R’dam

De Andreaskerk van de evangelisch-lutherse gemeente in Rotterdam bestaat deze maand 75 jaar.

De evangelisch-lutherse Andreaskerk in Rotterdam ligt langs de snelweg A20. beeld RD, Henk Visscher

Zondag 2 oktober 1949 werd de Andreaskerk in gebruik genomen met een inwijdingsdienst. De gemeente hield afgelopen 6 oktober een jubileumdienst, maar viert haar jubileum de hele maand. Het kerkgebouw is vanaf rijksweg A20 goed zichtbaar.

Het Hilligenpad. beeld RD

Hilligenpad in Twente

Wandelen op het Hilligenpad, een pelgrimsroute door Twente, kan vanaf deze week met een papieren gids. De zevendaagse rondgang leidt langs zo’n tachtig plekken die te maken hebben met geloof en bijgeloof door de eeuwen heen. Van prehistorische grafheuvels en middeleeuwse kastelen tot landschapselementen uit het rooms-katholicisme, zoals Mariakapellen en kloosterpaden. De wandelaar komt ook langs plekken met verhalen die minder bekend zijn, zoals mythes rond een ”duivelssteen” en een ”hellehond”. Ook een relatief nieuwe plek als een hedendaagse bezinningstuin ligt op de route. Cecile Bögels, projectmedewerker van natuurorganisatie Landschap Overijssel, schreef het 208 bladzijden tellende boek, dat verschijnt bij uitgeverij Matrijs in Utrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer